Ο πληθωρισμός αυξάνει τις εισφορές το 2024

Ο πληθωρισμός αυξάνει τις εισφορές το 2024

«Χέρι στην τσέπη» των ελευθέρων επαγγελματιών, μετά την Εφορία και το νέο νόμο για οριζόντια φορολογία τους με τεκμαρτά εισοδήματα, και από τον ΕΦΚΑ. Η κατώτατη ασφαλιστική κλάση των ελεύθερων επαγγελματιών το 2024 θα ανέλθει στα 250 ευρώ.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Με βάση τη νομοθεσία οι μηνιαίες ασφαλιστικός εισφορές αυξάνονται στο ύψος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπό ψήφιση προϋπολογισμού, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,9%.

Αντιθέτως, οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3%, καθώς λαμβάνεται υπόψη μόνο ο μισός πληθωρισμός, ενώ προστίθεται η μισή οικονομική μεγέθυνση (ΑΕΠ).

ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2024
Με αυτά τα δεδομένα η ετησία επιβάρυνση ξεκινά από τα 120 ευρώ, ενώ η ελάχιστη ετήσια δαπάνη θα ανέλθει στα 3.880 ευρώ μαζί με τις εισφορές για εφάπαξ και επικουρική ασφάλιση.

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ

Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν. Έτσι, παραδείγματος χάριν, ένας επιστήμονας – ελεύθερος επαγγελματίας … θα βγάζει καθαρά σύμφωνα με το… νόμο 14.800 ευρώ το χρόνο (φορολογητέα 10.920 ευρώ καθώς εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές 3.880).

ΠΙΝΑΚΕΣ ΝΕΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Στα συγκεκριμένα ποσά των πινάκων θα πρέπει να προστεθεί και ένα ποσό 10 ευρώ το μήνα (120 το χρόνο) υπέρ ΔΥΠΑ για ασφάλιση έναντι της ανεργίας (λουκέτο).

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος