Αθώος ο 54χρονος για το βιασμό έπειτα από 2 χρόνια φυλακής

Αθώος ο 54χρονος για το βιασμό έπειτα από 2 χρόνια φυλακής

Ανατροπή στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας
-Είχε καταδικαστεί για το βιασμό της 6χρονης ανηψιάς του

Πάγωσε η ατμόσφαιρα χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Καλαμάτας, ενώ ο 54χρονος καταδικασμένος μέχρι χθες για βιασμό και κατάχρηση της 6χρονης ανηψιάς του στη Μεσσηνία, δεν πίστευε στα αυτιά του, όταν άκουσε τον πρόεδρο του δικαστηρίου να ανακοινώνει ότι κρίνεται αθώος.

Πέρυσι από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου ο 54χρονος οικοδόμος είχε κριθεί ένοχος για βιασμό και κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη, ενώ είχε καταδικασθεί σε συνολική ποινή καθείρξεως 10 ετών. Από το Μάρτιο του 2022 παρέμεινε έγκλειστος στις φυλακές, παρά το γεγονός πως από την αρχή φώναζε ότι ποτέ δεν ακούμπησε το παιδί.

Στο δικαστήριο χθες ήρθε η ανατροπή (η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορουμένου) και με έξι ψήφους υπέρ (τακτικών δικαστών και ενόρκων) και μία ψήφο ενόρκου κατά, αποφασίσθηκε ότι είναι αθώος.

Από το 2014 στο 2022
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2022, όταν, όπως είχε γίνει γνωστό, το κορίτσι (που πλέον είναι 16 ετών) εξομολογήθηκε σε εκπαιδευτικό της ότι σε ηλικία 6 ετών, και συγκεκριμένα το 2014, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από το θείο της, τον αδελφό του πατέρα της. Ο θείος τότε συνελήφθη και προφυλακίσθηκε, ενώ παιδοψυχολόγος που εξέτασε το παιδί επιβεβαίωσε ότι είναι πραγματικά γεγονότα όσα είχε εξομολογηθεί.

Η δίκη χθες εξελίχθηκε παρουσία κοινού, αλλά χωρίς να καταθέσει η ανήλικη. Η μητέρα της, σύμφωνα και με τις καταθέσεις που είχε δώσει, μία ημέρα του 2014, καθώς έπρεπε να πάνε σε κηδεία, άφησε στο σπίτι το κορίτσι με το θείο του να το προσέχει. Κάτι που ο κατηγορούμενος θείος είχε αρνηθεί πως συνέβη, λέγοντας πως ποτέ δεν είχε μείνει μόνος του με το κορίτσι, όπως επίσης πως ποτέ δεν το πείραξε.

«Για την περιουσία»
Ο κατηγορούμενος θείος είχε συχνές επαφές με την οικογένεια του αδελφού του και χθες ξεκίνησε την απολογία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο».

Όπως τόνισε, μεγάλωσε με αξίες και αρχές κι όλα αυτά που του καταλογίζουν είναι ψέματα και γίνονται για οικονομικούς λόγους.

Εξήγησε ότι από το 2018 η νύφη του, που είναι από ξένη χώρα, του είχε προτείνει, καθώς αυτός ήταν μόνος του, να έρθει από τη χώρα της η αδελφή της με τα παιδιά της και να ζήσουν μαζί του. Αυτός αρνήθηκε, ενώ το 2020 του ζήτησε το πατρικό σπίτι που έμενε να το γράψει στα παιδιά της. Αυτός και πάλι, όπως είπε, αρνήθηκε, ενώ το 2021 και λίγους μήνες πριν από την καταγγελία για το βιασμό, άρχισε να τον πιέζει να κάνει διαθήκη και να γράψει το σπίτι στη μικρή. Αυτός και πάλι αρνήθηκε, αλλά επειδή τον πίεζε πολύ, την Πρωτοχρονιά που βρέθηκαν είπε ότι έκανε διαθήκη.

Επίσης, κατέθεσε ότι πολλές φορές έδινε χρήματα στα δύο ανήψια του, καθώς είχαν τα ονόματα των γονιών του και αυτός δεν είχε δική του οικογένεια.

Υπέρ του κατηγορουμένου και τη βεβαιότητά τους ότι είναι αθώος κατέθεσαν και αρκετοί φίλοι και γνωστοί της οικογένειας από το ίδιο χωριό.

Αντιφάσεις στις καταθέσεις
Την ενοχή του κατηγορουμένου όπως κατηγορούνταν ζήτησε η εισαγγελέας Έδρας, ενώ η υπεράσπισή του, δικηγόρος Νίκος Ρουσσόπουλος, εστίασε στις καταθέσεις της ανήλικης και της μητέρας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά αντιφατικά σημεία, όπως και κενά.

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η μικρή στις καταθέσεις της λέει ότι από το 2014 αποκάλυψε στους γονείς της τι έγινε και αυτοί έδιωξαν το θείο από το σπίτι, ενώ οι γονείς λένε ότι το έμαθαν το 2022 και μέχρι τότε είχαν άριστες σχέσεις με το θείο.

Επίσης, ανέφερε ότι η μικρή στις καταθέσεις της μιλά για κακοποιητικές συμπεριφορές των γονιών της προς αυτή, ενώ δεν υπήρξε κανένα εύρημα του ιατροδικαστή που να παραπέμπει σε βιασμό.

Τελικά, το δικαστήριο πείσθηκε από τον κατηγορούμενο και τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, κηρύσσοντάς τον αθώο.

Της Βίκυς Βετουλάκη