«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Απριλίου 1931: Η μεταμεσονύκτιος μεγάλη πυρκαϊά

«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Απριλίου 1931: Η μεταμεσονύκτιος μεγάλη πυρκαϊά

Χθες την 2α μεταμεσονύκτιον ώραν εγένετο αντιληπτή έναρξις πυρκαϊάς υπό χωροφύλακος εις το κατάστημα ψιλικών της χήρας Οικονομοπούλου επί της λεωφόρου Αριστομένους.

Το πυρ έλαβεν ευθύς αμέσως κολοσσιαίας διαστάσεις, ούτως ώστε μέχρις που φθάσουν οι ειδοποιηθέντες αυτοκίνητοι καταβρεκτήρες του Δήμου είχε μεταδοθή και εις τα συνεχόμενα εμπορικά καταστήματα του Λεονταρίτη και του Κουντούρη, άτινα απετεφρώθησαν τελείως.

Εις τον τόπον της πυρκαϊάς κατέφθασεν αμέσως δύναμις στρατιωτική και δύναμις χωροφυλάκων, ήτις εσχημάτισε ζώνην πέριξ των καιομένων καταστημάτων.

Τραγικόν δυστύχημα
Ενώ η πυρκαϊά εφαίνετο εντοπιζομένη, συνέβη τραγικόν δυστύχημα υπό τας ακολούθους συνθήκας. Ο ανθυπασπιστής της χωροφυλακής Παύλος Βιργίνιος έχων νώτα εστραμμένα προς τα καιόμενα κτήρια, έδιδεν οδηγίας εις τους πυροσβέστας, οπότε όλως αιφνιδίως ο προς την λεωφόρον Αριστομένους τοίχος του καταστήματος Κουντούρη μετά μεγάλης σιδηροδοκού κι εξώστου κατέρρευσεν εις την οδόν και τα φλεγόμενα τούτου ερείπια κατεπλάκωσαν τον δυστυχή ανθυπασπιστήν, μη αντιληφθέντα λόγω της θέσεως εις ην ευρίσκετο αμέσως τον κίνδυνον.

Ως εκ θαύματος εσώθησαν ο διευθυντής της Εθνικής Τραπέζης Κουτσούκος, ο υπομοίραρχος Γιαλουράκος και ο Σκοπέτος, οι οποίοι ίσταντο πλησίον του Βιργινίου, αλλά με μέτωπον προς τα καιόμενα κτήρια, ώστε κατόρθωσαν να φύγουν εγκαίρως.

Υπό τα ερείπια ο ατυχής ανθυπασπιστής ανεσύρθη υπό των πυροσβεστών και του πλήθους μετά 5 περίπου λεπτά εις οικτροτάτην κατάστασιν με κατάγματα εις τας χείρας και τους πόδας, με εγκαύματα καθ’ όλον το σώμα και το πρόσωπον αιματωμένον. Μετεφέρθη αμέσως εις την κλινικήν του Μάντζαρη ειδοποιηθέντος εις την οικίαν του εν τω μεταξύ. Δυστυχώς όμως το μοιραίον δεν ήτο δυνατόν να αποφευχθή λόγω των πολλών και σοβαρών τραυμάτων και το θύμα του καθήκοντος ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Παύλος Βιργίνιος, προστάτης πολυμελούς οικογενείας, απεβίωσε την 3.10 πρωινήν της σήμερον.

Ο εντοπισμός
Μετά την αποτέφρωσιν των τριών ως άνω καταστημάτων η πυρκαϊά χάρις εις τους δύο αυτοκινήτους καταβρεκτήρας ενετοπίσθη.

Προξενήθησαν όμως μεγάλαι ζημίαι εις το υαλοπωλείον Κρυστάλ και εις το καθαριστήριον του κ. Γκόνου, σχετικαί δε ζημίαι εις το ραφείον του Γιακουμή.

Τα καέντα καταστήματα ως επληροφορήθημεν ήσαν ησφαλισμένα.

ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Παύλος Βιργίνιος
«ΘΑΡΡΟΣ» 12 Απριλίου 1931
Ο Παύλος Βιργίνιος, ο οποίος δια τους Καλαματιανούς πολύ δικαίως εξεπροσώπει την έννοιαν της Δημοσίας Ασφαλείας, δεν ζη πλέον.  Ο Παύλος Βιργίνιος έπεσε θύμα του καθήκοντος. Ο πατέρας αυτός με τα επτά ανήλικα παιδιά, ο πτωχός αυτός ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής, το φόβητρον των ταραξιών, ο οποίος εν τούτοις είχε ψυχική καλωσύνη ενός παιδιού, καλωσύνη που εζωγραφίζετο εις το καλοκάγαθον μειδίαμά του, ο σεμνός αυτός άνθρωπος, υπήρξεν ένα φαινόμενο καθήκοντος.

Όταν άλλοτε η υπηρεσιακή ρουτίνα τον μετέθεσε, το «Θάρρος» έγραψε την αλήθειαν ότι δια τους Καλαματιανούς ο Παύλος Βιργίνιος, τον οποίον εγνώριζον και τα μικρά παιδιά, και ο οποίος εγνώριζε και τα άδυτα των κατοικούντων εις την πόλιν μας, απετέλει μίαν εγγύησιν ασφαλείας δια την Καλαμάτα.

Όλαι αι οργανώσεις απεδέχθησαν αυτήν την αλήθειαν.

Η άλλοτε υπηρεσιακή ρουτίνα ενικήθη και ανεγνώρισε το σφάλμα της. Διότι όντως ο Παύλος Βιργίνιος, ο απλούς αυτός άνθρωπος με την εσωτερική παρόρμηση του καθήκοντος την οποίαν είχε, ενεφανίζετο ως άνθρωπος θαύμα.

Δεν εγνώριζε κανείς πότε εκοιμάτο. Οι μεταμεσονύκτιοι διαβάται τον έβλεπαν μπροστά των εις κάθε στιγμή όπως και όσοι ηγείροντο το πρωί δια να πάνε εις την δουλειά των. Ήτο ο άνθρωπος ο ακαταπόνητος. Ο πρώτος ο οποίος ευρίσκετο εις τον τόπον ενός εγκλήματος, ήτο ο Παύλος – ας αποκαλούμεν το θύμα του καθήκοντος όπως όλοι οι Καλαματιανοί – ο πρώτος ο οποίος ευρίσκετο και έδρα ως δέκα πυροσβέσται εις κάθε πυρκαϊάν, ήτο ο Παύλος με το ψημένο από τας κακουχίας και την φτώχεια σώμα, ο γίγας αυτός του καθήκοντος και ο λαμπρός εν τούτοις σύζυγος και ο στοργικός πατέρας.

Τον «Παύλον» αυτόν έχασεν η Καλαμάτα. Δεν επήγεν από σφαίρα κακοποιού τινός, των οποίων υπήρξε το αληθινόν φόβητρον. Ετάφη υπό τα ερείπια ενός εμπρησθέντος οικήματος ότε όπως πάντοτε ευρέθη εκ των πρώτων εις το καθήκον όχι δια να δώση σοφάς συμβολάς ή να θορυβήση, αλλά δια να εργασθή, όπως δέκα πυροσβέσται, όπως έπραττε πάντοτε. Ο εργατικός, ο φιλότιμος, ο σεμνός στρατιώτης, ο καλός σύζυγος και ο στοργικός πατέρας, έπεσε θύμα του καθήκοντος. Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Ο ταπεινός ανθυπασπιστής της χωροφυλακής, τον οποίον με ανυπόκριτον πένθος συνώδευσε μέχρι της τελευταίας του κατοικίας ολόκληρος η Καλαμάτα, η οποία τόσα οφείλει εις τον εκλιπόντα, δι’ όλους ημάς οι οποίοι τον εγνωρίσαμεν, υψούται ως ήρως βιβλικός. Διότι είχε πίστιν εις το καθήκον.

***

Αλλ’ ο Παύλος αφήκεν επτά ανήλικα παιδιά και πτωχήν χήραν γυναίκα. Ο τίμιος αυτός στρατιώτης, ο οποίος εύρισκε τον καιρόν να γίνεται και πτηνοτρόφος χάριν των παιδιών του. με την στέρησίν του και με την εντατικήν εργασίαν και της συζύγου του κατόρθωσε να αποκτήση ένα σπιτάκι υποθηκευμένον δια περίπου 40 χιλ. δραχμών.

Οι Καλαματιανοί που τον εγνώρισαν και ευηργετήθησαν από τον άνθρωπον αυτόν του καθήκοντος θα αφήσουν τα ορφανά του και την χήραν του να πεταχθούν εις τους δρόμους;

Θα τα αφήσουν εις την απόλυτον στέρησιν; Αν αυτό γίνη, τότε η Καλαμάτα θα είναι Σόδομα και Γόμορρα.

Το Εμπορικόν Επιμελητήριον επληροφορήθημεν ότι ήνοιξε με χιλίας δραχμάς κατάλογον εράνων, εις ον πρώτος μετέσχε με 500 δραχμάς ο κ. Χριστόδουλος Κουτραφούρης. Πιστεύομεν ότι πριν ή περάση η εβδομάς του Πάσχα  ο έρανος θα έχη αποδώση 100 χιλ. δραχμάς δια την οικογένειαν του θύματος του καθήκοντος. Του Παύλου. Θα είναι τούτο όχι μόνον έργον φιλανθρωπίας και ανθρωπισμού, αλλά βράβευσις της αρετής του ταπεινού αυτού ήρωος, ο οποίος είχε τόσην πίστιν εις το καθήκον, όση και οι Μάρτυρες των πρώτων χρόνων του χριστιανισμού εις τον Χριστόν.

ΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗΝ ΠΥΡΚΑΪΑΝ
Υπάρχουν ενδείξεις μαρτυρούσαι εμπρησμόν
«ΘΑΡΡΟΣ» 12 Απριλίου 1931
Χθες την πρωίαν εκλήθησαν και εξητάσθησαν, σχετικώς με επισυμβάσαν χθες περί την 1.30 πρωινήν ώραν πυρκαϊάν παρά την οδόν Αριστομένους, η Ελβετία χα Ιωάν. Οικονομοπούλου, οι αδελφοί Λεονταρίτη και ο Κωνστ. Κουντούρης, των οποίων τα καταστήματα απετεφρώθησαν. Επίσης ο ενεργών τας ανακρίσεις διοικητής του β΄ αστυνομικού τμήματος Ν. Σαργέντης εξήτασε και διαφόρους μάρτυρας. Μετά τον σχηματισμόν της δικογραφίας, οι ανωτέρω, ων απετεφρώθησαν τα καταστήματα, ωδηγήθησαν ενώπιον του Εισαγγελέως.

Εκ των ενεργηθεισών ανακρίσεων προκύπτουν πολλά στοιχεία ενοχής κατά της Οικονομοπούλου, ένθα το πρώτον ανεφάνη το πυρ.

Ενδείξεις περί γενομένου εμπρησμού υπάρχουν  και κατά των υπολοίπων, εκ των οποίων ο Κουντούρης είχεν ασφαλίσει το κατάστημά του αντί 900 χιλ. δραχμών, ο Λεονταρίτης αντί 100 χιλ. δραχμών, η δε Οικονομοπούλου αντί 400 χιλιάδων δραχμών. Οπωσδήποτε πάντες κρατούνται εν απομονώσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΦΥΛΑΚΙΣΘΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ
«ΘΑΡΡΟΣ» 16 Απριλίου 1931
Κατόπιν νεωτέρας διαταγής του ανακριτού του Γ΄ τμήματος αφέθη ελεύθερος ο συλληφθείς Κωνστ. Κουντούρης δια την προ ημερών επισυμβάσαν επί του καταστήματος αυτού και των Λεονταρίτη και χήρας Οικονομοπούλου πυρκαϊάν.

Ο αυτός ανακριτής διέταξε την προφυλάκισιν της Ελβετίας Οικονομοπούλου, καθόσον προέκυψαν εναντίον της πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία μαρτυρούντα ότι αυτή ενέπρησε το κατάστημά της.