«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Αυγούστου 1931: Ο προχθεσινός φόνος μιας νέας

«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Αυγούστου 1931: Ο προχθεσινός φόνος μιας νέας

Ένας φόνος διαπραχθείς εις την Δυτικήν Παραλίαν της πόλεώς μας κρατεί υπό συγκίνησιν την κοινωνίαν μας καθόσον ούτος διεπράχθη υπό μυστηριώδεις συνθήκας αίτινες εισέτι δεν απεκαλύφθησαν ολοσχερώς.

Παρ’ όλας τας καταβαλλομένας προσπαθείας υπό των αρμοδίων αρχών, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον δεν επεχύθη πλήρες φως εις την όλην σκοτεινήν αυτήν υπόθεσιν της οποίας οι δράσται παραμένουν άγνωστοι, καθώς επίσης φυσικά και τα αίτια. Ένας τραγικός φόνος μιας νεάνιδος διαγούσης βίον ελεύθερον έλαβεν χώραν την 10.30 νυκτερινήν έμπροσθεν ενός εξοχικού κέντρου κατά τους αστυνομικούς υπόπτου, εις το οποίον συχνάζουν άνθρωποι της κατωτέρας κοινωνικής υποστάθμης, ζώντες εις φανταστικούς κόσμους συνεπεία της επηρείας ναρκωτικών ως λέγεται. Το κέντρον αυτό κείται παρά τον προσφυγικόν συνοικισμόν της Δυτικής Παραλίας, σχεδόν απομεμονωμένον και λειτουργούν ημέραν τε και νύκτα.

Ο Διοικητής του Αστυνομικού σταθμού Παραλίας ανθυπασπιστής Καρυκόπουλος εις την δικαιοδοσίαν του οποίου υπάγεται ο τόπος του εγκλήματος, βοηθούμενος υπό του ενωμοτάρχου Ναθαναήλ, κατόρθωσε να προσκομίση σοβαρά στοιχεία εις τον διεξάγοντα τας προανακρίσεις αντιεισαγγελέα Οικονομόπουλον, στοιχεία βάσει των οποίων οι ένοχοι αν μέχρι της στιγμής δεν ευρίσκονται εις χείρας της Δικαιοσύνης, όμως φέρουν εις φως όλην την υπόθεσιν. Ο εν λόγω σταθμάρχης είχε την ετοιμότητα και την αστυνομικήν οξυδέρκειαν ευθύς ολίγον μετά τον φόνον να σπεύση επί τόπου και να συλλάβη όλα εκείνα τα πρόσωπα τα οποία αν δεν είχον αναμιχθή ενεργώς εις την υπόθεσιν, θα ηδύναντο όμως να καταθέσουν γεγονότα διαφωτίζοντα το έργον της ανακρίσεως. Και πράγματι επί τη βάσει των στοιχείων αυτών, ως μας ανεκοινώθη, η Δικαιοσύνη εντός της σήμερον ή αύριον θα κρατή εις χείρας της τους φονείς της ανωτέρω νεάνιδος, οίτινες μέχρι της μεσημβρίας της χθες ήσαν άγνωστοι.

Αι συνθήκαι του φόνου
Ήτο η ώρα 10.30 περίπου νυκτερινή οπότε πέντε πυροβολισμοί ανεστάτωσαν τον ανωτέρω συνοικισμόν. Ο περίεργος κόσμος έσπευσεν εις τον τόπον ένθα ερρίφθησαν ούτοι και εμπρός εις το ανωτέρω περιγραφόμενον κέντρον, το οποίον είναι ιδιοκτησία ενός λεγομένου Αραπάκη, εύρον μίαν άγνωστόν των νεάνιδα πλέουσαν εις το αίμα της.

Οι ψυχραιμότεροι επλησίασαν αυτήν και της υπέβαλον διαφόρους ερωτήσεις αλλά η ατυχής αντί απαντήσεως εξερεύγετο πτωματικά υγρά εκ του στόματός της. Ολίγα λεπτά της ώρας παρέρχονται και το σώμα της ακινητεί.

Εντός ολίγων λεπτών της ώρας καταφθάνει με δύναμιν χωροφυλάκων ο Σταθμάρχης Παραλίας Καρυκόπουλος, όστις απηγόρευσε την μετακίνησιν του πτώματος. Αφήσας δε ένα χωροφύλακα όπως φυλάσσει τούτο, αυτός μετ’ άλλων ετράπη προς διαφόρους κατευθύνσεις. Συν τοις άλλοις εκάλεσεν εις τον Σταθμόν τον ιδιοκτήτην του κέντρου Αραπάκην και κάποιους Βασάλην, Γαμβρούλιαν και Γεώργιον Ασπρέαν, βυρσοδέψην.

Παρ’ όλα τας ολονυκτίους ερεύνας του ο Καρυκόπουλος δεν κατόρθωσε να απολήξη εις βέβαια συμπεράσματα. Ουδείς εκ των ανωτέρω μαρτύρων εγνώριζε την φονευθείσαν και ουδείς επίσης ανεγνώριζε τους δράστας.

Η παθούσα, ο πατήρ κ.λπ.
Μόνον περί τας πρωινάς ώρας της Δευτέρας, οπότε εγνώσθη η ταυτότης της φονευθείσης, ήρχισε η υπόθεσις κάπως να διαλευκάνεται. Η φονευθείσα ονομάζεται Σταυρούλα Θυγ. Κωνστ. Φαρδή, κατάγεται δε εκ τινός χωρίου της περιφερείας Γυθείου. Αύτη από καιρού υπηρέτει εις την οικίαν του Δημάρχου Καλαμών Β. Κροντήρη. Αλλά ως εξηκριβώθη, αύτη ήτο επιληψίμου διαγωγής συνάπτουσα σχέσεις μετ’ ανδρών.

Τελευταίως είχε συνάψει τοιαύτας σχέσεις μετά τινός κουρέως Γεωργ. Σπηλιώτη, του οποίου το κουρείον συνέχεται της οικίας του Δημάρχου.

Το Σάββατον το απόγευμα η παθούσα παρατηρηθείσα υπό μακρινού συγγενούς της Γρηγ. Αλευρομαγείρου δια τον ανήθικον βίον, εξύβρισε τούτον χυδαιότατα. Εντεύθεν προεκλήθη επεισόδιον τα οποίον επληροφορήθη ο Δήμαρχος, όστις εξεδίωξε ταύτην της οικίας του την επομένην το απόγευμα. Από της ώρας εκείνης χάνονται τα ίχνη της φονευθείσης.

Ουδείς γνωρίζει ποίαν κατεύθυνσιν έλαβε και ουδείς επίσης γνωρίζει πώς έφθασε μέχρι του ανωτέρω παραλιακού κέντρου ένθα και ευρέθη νεκρά.

Ποίος και διατί την εφόνευσε; Η Αστυνομία παρ’ όλας τας προσπαθείας της, αναζητήσασα τον Αλευρομάγειρον καθ’ ού ηγέρθησαν υπόνοιαι, δεν κατόρθωσε μέχρι της 1.30 μεταμεσημβρινής να τον ανεύρη ουδαμού. Αλλά ολίγον βραδύτερον επέτυχε την σύλληψίν του εις τινά οικίαν ολίγον εκείθεν του Γυμναστικού Σταδίου. Επίσης ανεζητήθη ο πατήρ της φονευθείσης Κωνστ. Φαρδής, όστις κατά τινάς εφωράθη εις τι οινοπωλείον παρά την συνοικίαν Φραγκολίμνης συμπίνων μετά του Αλευρομαγείρου τας εσπερινάς ώρας της Κυριακής και ακριβώς περίπου δύο ώρας προ του φόνου.

Ο πατήρ της δεν συνελήφθη εισέτι. Ο Αλευρομάγειρος κρατείται εις τον αστυνομικόν σταθμόν Παραλίας. Επίσης συνελήφθη ο αδελφός αυτού, ως και φίλη του πρώτου Κατίνα Νίκα.

Τι λέγει ο μάρτυς
Ο εκ των ανωτέρω μαρτύρων Γ. Ασπρέας εις συντάκτην μας είπε τα εξής:

«Ολίγα λεπτά προ του φόνου περνούσα πλησίον του καταστήματος Λιναρδάκη, όταν εις μίαν στιγμήν ακούω δύο πυροβολισμούς πολύ κοντά και ταυτοχρόνως μίαν γυναικείαν φωνήν κραυγάζουσαν: «Ωχ μ’ έφαγες, άτιμε». Σχεδόν δε ταυτοχρόνως ήκουσα και τρεις άλλους πυροβολισμούς και μίαν ανδρικήν φωνήν λέγουσαν: «Σ’ έφαγα… (μία βαρεία ύβρις που δεν γράφεται).

Εγώ φοβηθείς έπεσα μπρούμυτα και προφυλάχτηκα σε μια σωλήνα. Σε λίγο εσηκώθηκα και είδα να περνάη δίπλα μου ένας άνδρας γερός σωματικώς και μελαχροινός. Αντιθέτως δε έτρεχον δύο άλλοι. Κανέναν απ’ αυτούς δεν ανεγνώρισα, ούτε και είμαι εις θέσιν να αναγνωρίσω και τώρα.

Μετά ταύτα είδα έναν επιλοχία και πίσω απ’ αυτόν πολλούς περιέργους».

Το πτώμα της παθούσης διετάχθη χθες την μεσημβρίαν να μεταφερθή εις το νεκροτομείον, όπερ και εγένετο. Τούτο φέρει δύο θανατηφόρα τραύματα εν εις το αριστερόν μέρος του στήθους και ακριβώς ολίγον άνωθι της καρδίας και εν εις το κρανίον, το οποίον και διερράγη. Επ’ αυτής ανευρέθησαν και 300 δρχ.

Το απόγευμα εγένετο νεκροψία μεθ’ ο το πτώμα ενεταφιάσθη. Την νεκροψίαν εξετέλεσαν οι Κάρτσωνας και Συρράκος.

Η κατάστασις του πτώματος
Χαρακτηριστικόν του τρόπου καθ’ ον εγένετο το έγκλημα είναι και η κατάστασις της φονευθείσης, ήτις ευρέθη φέρουσα σανδάλια κι ήτο ατημέλητος εντελώς.

Ο ΠΑΤΗΡ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙΣΗΣ ΩΜΟΛΟΓΗΣΕΝ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΦΟΝΕΥΣΕΝ ΔΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΙΜΗΣ
Το απόγευμα συνελήφθη ο πατήρ της δολοφονηθείσης παρά το εν Παραλία κέντρον Αραπάκη, Σταυρούλας Φαρδή, Κωνστ. Φαρδής ή Γρηγοράκος, ετών 50, όστις σημειωτέον κατηγορούμενος επί αναιρέσει έχει απολυθεί επί εγγυήσει.

Ο Κωνσταντίνος Φαρδής εκρύπτετο εις τινά οικίαν παρά την οδόν Μεσσήνης.

Ο συλληφθείς προσήχθη ενώπιον του Αντιεισαγγελέως Οικονομοπούλου προς ον ανακρινόμενος ωμομόγησε, καθώς επληροφορήθημεν ότι αυτός εφόνευσε την κόρην του δια λόγους τιμής.

Δέον να σημειωθή ότι η δολοφονηθείσα είχεν από καιρού εκπαρθενευθή, διότι ευρέθη υπό των ιατρών, οίτινες είχον διενεργήσει νεκροψίαν ότι προ τριμήνου μόλις είχε καταστή μήτηρ.

Ο Φαρδής απέκλεισε πάσαν ευθύνην των αδελφών Κωνστ. και Γ. Αλευρομάγειρα, τονίσας ότι μόνον αυτός την εφόνευσεν, αυτοί δε απλώς ευρέθησαν εις τον τόπον του εγκλήματος, διότι είχον καθ’ ο συγγενείς διαγνώσει τας προθέσεις του.

Κατόπιν της ομολογίας ταύτης του Φαρδή οι αδελφοί Αλευρομάγειρα απελύθησαν καθ’ όσον ουδόλως απεδείχθη ότι ενέχονται ουδ’ ως συνεργοί εις τον φόνον.

ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑ
«ΘΑΡΡΟΣ» 12 Αυγούστου 1931
Κατά τας εξηκριβωμένας πληροφορίας μας το προχθεσινόν δράμα το γενόμενον παρά τον προσφυγικόν συνοικισμόν της Δυτικής Παραλίας έλαβε χώραν υπό τας εξής συνθήκας:

Το θύμα Σταυρούλα Φαρδή ή Γρηγοράκου ηλικίας 18 ετών και αρκετά ευειδής, ευθύς ως εξεδιώχθη ένεκα της γνωστής διαγωγής της εκ της οικίας του Δημάρχου εις ην υπηρέτει, παρελήφθη υπό θείου της τινός, όστις είχε συστήσει αυτήν όπως προσληφθή ως υπηρέτρια εις την οικίαν του Δημάρχου, επί τη ελπίδι ότι δεν θα είχε νέας ερωτικάς περιπετείας.

Δέον να σημειωθή ότι η Σταυρούλα Φαρδή είχε παραπλανηθή υπό τινός Μαλιχούδη ονόματι, υιού ιερέως μάλιστα, εις τι χωρίον περί το Γύθειον, καταστάσα δε έγκυος απεκρύβη υπό των συγγενών της μεταφερθείσα ενταύθα, μετά δε τον τοκετόν αυτής συνεστήθη ως υπηρέτρια εις τον Δήμαρχον.

Ο πατήρ της βαρέως έφερε κατά τας αντιλήψεις, ιδία της Μάνης, την παραπλάνησιν της θυγατρός του.

Η Αστυνομία εις ην ήτο γνωστή η ιστορία του ατυχούς θύματος, δια του εν αδεία σήμερον ευρισκομένου υπομοιράρχου και διοικητού του Α΄ Τμήματος Γιαλουράκου, είχε καλέση τον Κωνσταντίνο Φαρδήν υπηρετούντα εις τα έργα του Λιμένος και κατέστησεν αυτόν προσεκτικόν δια να μη αποπειραθή τι κατά της ζωής της κόρης του.

Ο Φαρδής έδωκε καθησυχαστικάς βεβαιώσεις. Φαίνεται ότι δεν θα είχε διάθεσιν να την φονεύση εις ην περίπτωσιν δεν καθίσταντο εις αυτόν γνωσταί αι νέαι ερωτικαί σχέσεις της κόρης του.

Το εσπέρας της Κυριακής ο Κωνστ. Φαρδής εζήτησε παρά του συγγενούς του, εις την οικίαν του οποίου ευρίσκεται η κόρη του, να την παρουσιάση εις αυτόν δια να την αποστείλη πάλιν εις το χωρίον του, ίνα μη δοθή εις αυτήν η ευκαιρία να συνάψη νέας τυχόν ερωτικάς σχέσεις.

Ο εν λόγω συγγενής του προσήγαγε την κόρην του εις τι καφενείον ευρισκόμενον παρά τους κυλινδρομύλους «Ευαγγελίστρια» εις ο τυχαίως ούτος συνηντήθη και μετά των αδελφών Κωνσταντίνου και Γρηγορίου Αλευρομάγειρα και μετά τινός φίλης του πρώτου, Κατίνας Νίκα ονόματι.

Αυτή δε η Κατίνα Νίκα ήτο και η αρχικώς συλληφθείσα.

Ο Κ. Φαρδής εφαίνετο απολύτως ήρεμος. Είπε μάλιστα εις την κόρην του επειδή δεν θα ήτο δυνατόν να αναχωρήση δια την Λακωνίαν την νύκτα εκείνην, μη υπάρχοντος μέσου, να παραμείνη παρά τη Κατίνα Νίκα.

Μετά τούτο απεμακρύνθη μετ’ αυτής εις την όπισθεν του κυλινδρομύλου έρημον ακτήν και μεταξύ του κέντρου Αραπάκη και του πέραν τούτου κειμένου προσφυγικού συνοικισμού.

Φαίνεται ότι εκεί εγένετο συζήτησις μεταξύ πατρός και θυγατρός, η οποία δεν θα έδινε τας απαντήσεις τας οποίας ανέμενεν ο πατήρ της παρ’ αυτής. Ένεκα τούτου ο Κ. Φαρδής εξηγριώθη και επυροβόλησε κατ’ αυτής πεντάκις και την εφόνευσε.

Ο φονεύς έχει σύζυγον και δύο εισέτι θυγατέρας ανηλίκους. Επληροφορήθημεν δε ότι δια την πράξιν του δεν μετανοεί, καθ’ όσον επείσθη ότι η κόρη το δεν ήτο δυνατόν να διορθωθή και θα περιέπιπτεν εις νέα ολισθήματα.