Συνεδρίαση λογοδοσίας την επόμενη Τετάρτη για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Συνεδρίαση λογοδοσίας την επόμενη Τετάρτη για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η ειδική – και υποχρεωτική πλέον από το νόμο -συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στις 4.00 το απόγευμα, στο κτήριο της ΟΕΒΕΑ στην Τρίπολη.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε περιφερειακός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής, εφόσον κατατεθούν εγγράφως στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.

Οι σύμβουλοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν τα θέματά τους μέχρι την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

Συζήτηση θεμάτων
Κάθε περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα θέμα. Εφόσον υποβληθούν συνολικά πάνω από δέκα θέματα, θα διενεργηθεί κλήρωση από το προεδρείο για όσα πρόκειται να συζητηθούν, και τα οποία πρόκειται να εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη.

Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία θέματα που προτείνονται από συμβούλους της πλειοψηφίας. Η παρουσία του περιφερειάρχη, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη ή του εντεταλμένου περιφερειακού σύμβουλου στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει εγγραφεί θέμα της αρμοδιότητάς τους στην ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση κωλύματος, ορίζεται από τον περιφερειάρχη ο ίδιος ή άλλος αντιπεριφερειάρχης ή εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για να συμμετάσχει στη συζήτηση του εν λόγω θέματος.

Τι είναι η συνεδρίαση λογοδοσίας
Η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας είναι μια νέα διαδικασία που εισάγεται αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο (2024 – 2028). Πρόκειται για μια διαδικασία λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία έρχεται σε συνέχεια της σχετικής ρύθμισης Βορίδη και με σκοπό την αποσυμφόρηση της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Ο νόμος Κεραμέως εμπλουτίζει τη διάταξη για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, η οποία θα γίνεται κάθε δυο μήνες με θέματα που επιθυμεί να θέσει ο  περιφερειακός σύμβουλος. Η συνεδρίαση είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν την συγκαλέσει, αντιμετωπίζει δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

Στη νέα ρύθμιση ορίζεται ότι «στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε περιφερειακός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της Περιφερειακή Αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι «απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης. Για  την ειδική συνεδρίαση δεν απαιτείται απαρτία».