Έξαλλοι οι ξενοδόχοι για τη ρύθμιση όσον αφορά στην ελληνική μουσική

Έξαλλοι οι ξενοδόχοι για τη ρύθμιση  όσον αφορά στην ελληνική μουσική

Έντονη ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στη ρύθμιση που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για εφαρμογή ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο και συγκεκριμένα στην εκτέλεση ελληνικής μουσικής σε ποσοστό τουλάχιστον 45%.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη και για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά, που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Προειδοποιεί, δε, ότι θα καταφύγει νομικά αν η εν λόγω ρύθμιση περάσει.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Οι Έλληνες ξενοδόχοι στηρίζουμε όσο κανείς άλλος κλάδος την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Την προβάλλουμε και την προωθούμε ως ουσιαστικό μέρος του τουριστικού προϊόντος μας. Αλλά ο τρόπος που το πράττει κάθε ξενοδόχος πρέπει να αποτελεί δική του επιχειρηματική επιλογή και όχι να επιβάλλεται από το κράτος με τρόπο ο οποίος δε συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι σήμερα η ελληνική Πολιτεία επιμελώς αποφεύγει να εντάξει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τις σχέσεις δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών».

Καταλήγοντας σημειώνεται ότι αντί το υπουργείο Πολιτισμού να θεραπεύσει τις παθογένειες που υπάρχουν, προωθεί ρυθμίσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση και επισημαίνεται: «Είναι παραπάνω από βέβαιο πως αν τελικά εφαρμοστούν,  θα αποβούν εις βάρος τόσο των επιχειρήσεων και των πελατών τους όσο και των δικαιούχων. Γιατί, προφανώς, οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους αντί να εφαρμόσουν μια ακόμα ακατανόητη ρύθμιση, που μόνο το προϊόν μας επιβαρύνει και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά.

Ελπίζουμε ότι στη διαδικασία της διαβούλευσης θα επικρατήσει η λογική».