Κ.Ε. «Φάρις»: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο

Κ.Ε. «Φάρις»: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον  Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το μήνα Μάρτιο ο Δήμος Καλαμάτας και η κοινωφελής επιχείρηση «Φάρις» προγραμματίζουν δύο συνεχόμενες εκδηλώσεις αφιερωμένες στους δύο γενάρχες της νεοελληνικής ποιήσεως, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο. Είναι ένας πρώτος κύκλος αναφοράς στο γιγάντιο έργο τους.

Η εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, Υπαπαντής 25.

Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα «Όψεις της Σολωμικής εθνικοποίησης».

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής και δοκιμιογράφος, υπεύθυνος για το σχεδιασμό καλλιτεχνικών δράσεων Λόγου και Γραμμάτων της “Φάρις”, θα διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έργο του Διονυσίου Σολωμού.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, επίσης στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, θα διεξαχθεί η εκδήλωση τον ποιητή Ανδρέα Κάλβο.

Εισηγητές θα είναι οι:

-Δημήτρης Αρβανιτάκης, δρ. Νεώτερης Ιστορίας, υπεύθυνος του τμήματος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη και επιμελητής της έκδοσης των Απάντων του Ανδρέα Κάλβου, από το Μουσείο Μπενάκη, με θέμα: «Ο Ανδρέας Κάλβος ανάμεσα στις αντινομίες του καιρού μας»

-Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο ΕΚΠΑ, με θέμα «Ο Κάλβος σήμερα: Ένας Έλληνας, αυτοεξόριστος ανάμεσά μας»

-Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, δοκιμιογράφος, κριτικός Λογοτεχνίας, «Η Επιστολογραφία του Ανδρέα Κάλβου».