“Πήγαινε έλα” της αφρικανικής σκόνης πάνω από την Καλαμάτα

“Πήγαινε έλα” της αφρικανικής  σκόνης πάνω από την Καλαμάτα

Με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 25 βαθμούς δύσκολα πιστεύει κανείς ότι βρισκόμαστε ακόμα στον Μάρτιο. Η αφρικανική σκόνη έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνιχτική και έχει τυλίξει τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας σε ένα πέπλο ομίχλης, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών με αναπνευστικά προβλήματα. Οι δε ειδικοί συμβουλεύουν την αποφυγή των μετακινήσεων.

Από χθες το απόγευμα το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμενόταν να υποχωρήσει από τα δυτικά της Ελλάδας και ο άνεμος, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα γυρνούσε σε βορειοδυτικό, απομακρύνοντας τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, αποπνικτική, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, ήταν η ατμόσφαιρα και στην Καλαμάτα τις τελευταίες δύο μέρες. Το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει, ωστόσο, η ανακούφιση θα είναι προσωρινή, δεδομένου ότι θα διαρκέσει μόλις για μια ημέρα, καθώς οι αυξημένες ποσότητες σκόνης επιστρέφουν από αύριο Σάββατο για να παραμείνουν, τουλάχιστον, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (1/4).

Συστάσεις των πνευμονολόγων
Τους κινδύνους από την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα επισημαίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της  αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου  φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας».