Διεξήχθη με επιτυχία η 6η Πανελλήνια Διημερίδα αθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ – Κλασικού Αθλητισμού

Διεξήχθη με επιτυχία η 6η Πανελλήνια Διημερίδα αθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ – Κλασικού Αθλητισμού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 η 6η Πανελλήνια Διημερίδα αθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ – Κλασικού Αθλητισμού στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και την υποστήριξη του Δήμου Μεσσήνης.

Η Διημερίδα πραγματοποιείται με την έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. ως εκπαιδευτικό αθλητικό πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2023-2024. Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των Δ ́- Ε ́-ΣΤ ́ Δημοτικού, 42 σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα και από το σχολείο του Αργυροκάστρου της Β. Ηπείρου της Αλβανίας. Ο αρχαιολογικός χώρος πλημμύρισε από μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Την έναρξη των αγώνων κήρυξε η Χρυσή Ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης του 1992, Βούλα Πατουλίδου, η οποία με το λόγο της ενέπνευσε τους μαθητές/τριες και συνάμα τους προέτρεψε να κυνηγούν τα όνειρά τους και να δουλεύουν μέχρι να τα πραγματοποιήσουν. Μεταξύ άλλων, στους φετινούς αγώνες παραβρέθηκε και ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας κ. Νικόλαος Πεφάνης.

Η 6η Πανελλήνια Διημερίδα αθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ – Κλασικού Αθλητισμού στην Αρχαία Μεσσήνη είναι μια διοργάνωση παιδαγωγικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και μέσω αυτής το αρχαίο στάδιο ξαναζωντανεύει, εμπνέει και διαπαιδαγωγεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Ευανάγνωστη και παιδευτική» η Αρχαία Μεσσήνη, είναι για τους επισκέπτες μια πραγματική αποκάλυψη. Μια αρχαία πόλη που ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν.

Το πρόγραμμα των αγώνων περιελάμβανε τα εξής αγωνίσματα: Αγώνες Δρόμου, Ρίψη λίθου, Μήκος άνευ φοράς και Ακόντιο. Η διεξαγωγή των αγωνισμάτων έχει αρκετές αναφορές στην αρχαιότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ύσπληγα, τo μηχανισμό που χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς και άλλους αθλητικούς αγώνες, για να αποφεύγεται η πρόωρη εκκίνηση των αθλητών.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ακόμη: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας, τον Ερυθρό Σταυρό, το ΕΚΑΒ, τη Δημοτική Αστυνομία του Δ. Μεσσήνης και τους Φύλακες του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση της διοργάνωσης.

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του ανθρώπου που ζωντάνεψε την Αρχαία Μεσσήνη και έχει παραδώσει ένα αξεπέραστο μνημείο στην ανθρωπότητα. Και τις δύο ημέρες τηρήθηκε – με απόλυτο σεβασμό – ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ήταν – από την πρώτη χρονιά – μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής των αγώνων».