Ο Έλληνας φωτογράφος από τα Γρεβενά, στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic

Ο Έλληνας φωτογράφος από τα Γρεβενά, στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic

Η αγάπη του Αγοραστού Παπατσάνη για την τέχνη της φωτογραφίας και τα μανιτάρια τον οδήγησαν στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic. Με καταγωγή από την Δεσκάτη, Γρεβενών ο Έλληνας φωτογράφος ασχολείται εδώ και 25 χρόνια με το πάθος του για τα μανιτάρια και την φωτογραφία, ενώ έχει μάθει πολλά στο πλευρό του ερευνητή, Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Ταξίδεψε τέσσερις φορές στη Νότια Κορέα για να απαθανατίσει με την κάμερά του την “Βασίλισσα των μανιταριών” με το κίτρινο πέπλο και κατάφερε, τελικά, να στρέψει το διεθνές ενδιαφέρον στα μανιτάρια.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε αυτή την κρίσιμη μορφή ζωής, θέμα στο εξώφυλλό μας στο τεύχος Απριλίου. Ελπίζουμε να δουν και να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας πόσο συναρπαστικοί είναι αυτοί οι οργανισμοί και πόσο ζωτικό ρόλο παίζουν στα οικοσυστήματα και στη ζωή μας”, δήλωσε ο Nathan Lump, αρχισυντάκτης του National Geographic.

Από την πλευρά του, ο Αγοραστός Παπατσάνης δεν μπορεί να συγκρατήσει τη χαρά και την περηφάνια για την αναγνώριση της δουλειάς του. “Είναι η πρώτη φορά που στα 136 χρόνια ιστορίας του το περιοδικό National Geographic έβαλε μανιτάρια ως εξώφυλλο! Στο τεύχος του Απριλίου 2024. Και αυτές οι φωτογραφίες είναι δικές μου”, είπε σε τοπικό σάιτ και πρόσθεσε:

“Είναι μια στιγμή, αν μη τι άλλο, ορόσημο για εμένα, μιας και μιλάμε για ένα μυθικό περιοδικό με τεράστιο αντίκτυπο παγκοσμίως και πολύ αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την επιλογή της ύλης του”, παραδέχεται ο ίδιος στα πρώτα κιόλας λεπτά της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, “αλλά ακόμα μεγαλύτερη στιγμή είναι για τα ίδια τα μανιτάρια. Ο κόσμος του μανιταριού πανηγυρίζει”.

O Έλληνας φωτογράφος έχει κερδίσει συνολικά τέσσερις φορές στον διαγωνισμό “Wildlife photographer of the year”, τον μακροβιότερο και πλέον έγκριτο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο που διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο και το BBC, στην κατηγορία “Φυτά και Μύκητες”.

“Την πρώτη χρονιά που παρευρέθηκα στην τελετή απονομής για να παραλάβω το βραβείο μου, δεν ήμουν σε θέση να το επεξεργαστώ πολύ καλά όλο αυτό που συνέβαινε. Σιγά σιγά, όμως, συνέλαβα γιατί συχνά χαρακτηρίζονται “τα Όσκαρ της φωτογραφίας”. Και είναι όντως. Είναι ένας διαγωνισμός που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό που μου συμβαίνει εμένα σήμερα. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η συνεργασία μου με το National Geographic, μετά τις δύο διαδοχικές νίκες μου το 2022 και το 2023″, ανέφερε για την βράβευσή του από τα αποκαλούμενα ως ” Όσκαρ Φωτογραφίας”.

“Όταν άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη φωτογραφία, άρχισα να αναζητώ τρόπους να αποδώσω τα μανιτάρια όπως τα είχα εγώ στο μυαλό μου, με μια διάσταση παραμυθιού. Για ’μένα είναι σύμβολο φαντασίας και φωτογραφικά είναι ένα θέμα γεμάτο ιδιαίτερα σχήματα, χρώματα, μυστήριο, ιστορίες και μύθους. Είναι τα παιδιά της βροχής, τα στολίδια του δάσους”.

Πηγή: womantoc.gr