«Πνίγηκε» στην αφρικανική σκόνη η Καλαμάτα

«Πνίγηκε» στην αφρικανική  σκόνη η Καλαμάτα

Τους 30 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία – Ανάσα από σήμερα

Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι ισχυροί άνεμοι και η υψηλή θερμοκρασία δημιούργησαν χθες αποπνικτική ατμόσφαιρα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπως και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

“Πνιγμένη” στη σκόνη -κυριολεκτικά-  ήταν η Καλαμάτα, δεδομένου ότι οι ποσότητες που μεταφέρθηκαν ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δημιουργώντας παράλληλα και πρωτόγνωρες συνθήκες για τους κατοίκους. Χωρίς υπερβολή οι χθεσινές καιρικές συνθήκες ήταν το σημείο αναφοράς των πολιτών, ενώ πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν με τα κινητά τους να απαθανατίσουν το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή εκδηλώθηκαν και ισχυροί άνεμοι, με τις ριπές να ξεπερνούν ακόμα και τα 8 μποφόρ. Το δε παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας ήταν… εξαφανισμένο.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία στην Καλαμάτα έφτασε τους 30 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Τρίτης.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, αλλά σύμφωνα με τους ιατρούς, το χθεσινό φαινόμενο θα… δείξει τις επόμενες μέρες τα αποτελέσματά του.

Πάντως, η μόλυνση του αέρα από τα μικροσωματίδια στην Καλαμάτα ήταν 4,9 φορές μεγαλύτερη της ετήσιας τιμής της κατευθυντήριας τιμής για την ποιότητα του αέρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (24,7 μg/m3).

Για σήμερα η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά.

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Όπως σημειώνει, η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, κι αυτό απεικονίζεται και με αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Α.Π.