Υποχώρησε η αφρικανική σκόνη από τη Μεσσηνία

Υποχώρησε η αφρικανική σκόνη από τη Μεσσηνία

Τι εντόπισαν οι επιστήμονες

Εν αναμονή της σταδιακής υποχώρησης της αφρικανικής σκόνης που έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, ήταν χθες οι Μεσσήνιοι, οι οποίοι έβλεπαν το θολό και αποπνικτικό σκηνικό να… ξεστήνεται.

Και εάν το πορτοκαλί πέπλο που παρέπεμπε… σε Σαχάρα υποχώρησε από το μεσημέρι, η άπνοια, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, συνέθεταν ένα επικίνδυνο για την υγεία μας μείγμα.

Ενδεικτικά, στην Κυπαρισσία ο υδράργυρος “ανέβηκε” στους 32,6 βαθμούς Κελσίου, στην Καλαμάτα στους 30, στα Φιλιατρά στους 29,3 και στην Πύλο στους 27,7. 

Από την άλλη, σπάνια βέβαια βρίσκει κανείς μια τέτοια #nofilter ευκαιρία και έτσι για δύο-τρεις ώρες το απόγευμα της Τρίτης οι κάμερες των κινητών επιδόθηκαν σε απανωτά κλικ.

Οι Καλαματιανοί  έβλεπαν τις δυστοπικές  όχι μόνο έξω από το παράθυρο, αλλά και σε κάθε feed τους –άλλες κάμερες πέτυχαν το θεμιτό αποτέλεσμα και άλλες θύμιζαν τα memes που κυκλοφορούν σε κάθε πανσέληνο για το πώς φαίνεται το φεγγάρι στον ουρανό και πώς στην οθόνη του κινητού (spoiler: εντελώς αλλιώς). Με αυτά και με εκείνα, πάντως, το hashtag #σκονη βρέθηκε στο νούμερο 1 των τάσεων στο Χ, μετρώντας 4.226 αναρτήσεις.

Πέρα από το άνωθεν κινηματογραφικό τρίπτυχο που έστησε… μίνι φεστιβάλ στα social media, υπήρχαν και οι πιο πρωτότυποι. Από τις ψύχραιμες κριτικές μέχρι τους αιωνίους ταγμένους στους «Απαράδεκτους», που έστειλαν τον Γιάννη, όχι στην Αίγυπτο, αλλά στην Καλαμάτα. Άλλωστε, στους δρόμους της προχθές το απόγευμα είδαμε και… σεΐχηδες.

Τα ευρήματα του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου της ΕΑΓΜΕ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η μελέτη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που είχε καλύψει μεγάλες περιοχές της χώρας.

Από τα στοιχεία προκύπτει αυτό που οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό. Ότι, δηλαδή, εκτός από την αφρικανική σκόνη, στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται χάρη σε αυτή.

Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνούσε τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ, η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγω των ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Σταδιακή υποχώρηση από τα δυτικά της χώρας

Η αφρικανική σκόνη, που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας.

Α.Π.


Επέλαση

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Τρίτης, 23 Απριλίου, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης, κινούμενο προς την Ελλάδα, μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης, δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, και συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Φωτογρ.: Μαρίνα Δράκου