Ναυάγιο Πύλου: Στις 21 Μαΐου ξεκινά η δίκη των 9 Αιγυπτίων

Ναυάγιο Πύλου: Στις 21 Μαΐου ξεκινά η δίκη των 9 Αιγυπτίων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί η δίκη για το ναυάγιο της Πύλου, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη (21/5) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.

Εν τω μεταξύ, συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα η ομάδα συνηγόρων υπεράσπισης των 9 Αιγύπτιων επιζώντων ναυαγών της Πύλου, εν όψει της δίκης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του tvxs.gr, η ομάδα των συνηγόρων αναφέρει ότι οι εννέα επιζώντες κατηγορήθηκαν με ανεπαρκή στοιχεία ως υπεύθυνοι για την τραγωδία, με συνοπτικές και αστραπιαίες διαδικασίες. «Η έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη έκλεισε οριστικά μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς να εξεταστούν διεξοδικά τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, ιδίως αυτά που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις πραγματικές συνθήκες του ναυαγίου. Όλα τα σχετικά αιτήματα της υπεράσπισης προς την κατεύθυνση αυτή απορρίφθηκαν. Η υπόθεση, έτσι, ακολούθησε ως τώρα την πεπατημένη της συστηματικής ποινικοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα, με μια fast track διαδικασία», τονίζουν.

Η ομάδα υπογραμμίζει ακόμη ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις 14 Ιουνίου 2023 μέχρι τώρα –τόσο από τους ίδιους τους επιζώντες που περιγράφουν σαφώς τη ρυμούλκηση και την εξ αυτής ανατροπή του αλιευτικού όσο και από διεθνείς δημοσιογραφικές έρευνες– καταδεικνύουν ως υπεύθυνο το ελληνικό Λιμενικό Σώμα και τον Frontex, καθώς και οι δύο υπηρεσίες γνώριζαν και παρακολουθούσαν την κατάσταση κινδύνου του πλοίου για τουλάχιστον μία ολόκληρη μέρα, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιχείρηση διάσωσης όπως επέβαλαν οι συνθήκες. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, ξεκίνησαν μια επιχείρηση παράνομης απομάκρυνσης κατά τη συνήθη πρακτική τους».