Προώθηση της ειρήνης και της ενσυναίσθησης

Προώθηση της ειρήνης και της ενσυναίσθησης

Ανοιχτή επιστολή προς εκπαιδευτικούς, γονείς και Δημοτική Αρχή

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς και αντιπρόσωποι της Δημοτική Αρχής, ως σκηνοθέτις του θεάτρου, που ενεργά υποστηρίζω και προωθώ θετικές αλλαγές στην πόλη μας, μέσω της τέχνης, λυπάμαι βαθύτατα για το πρόσφατο περιστατικό με τις δύο μαθήτριες, που εμπλέκονται σε βίαιη σύγκρουση στους δρόμους της πόλης μας, η οποία δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Αυτές οι εικόνες υπογραμμίζουν τη σημασία της προώθησης της ειρήνης, της ενσυναίσθησης και της αλληλοκατανόησης των νέων μας και την ανάγκη συνεργασίας Πολιτείας, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι τέχνες έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν προβληματισμό, να προωθήσουν το διάλογο και εν τέλει τη μεταστροφή. Ως εκπαιδευτές και φροντιστές, έχουμε ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση των αξιών και των συμπεριφορών της επόμενης γενιάς. Σας παραθέτω παρακάτω τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εργαστούμε μαζί, για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών.

1. Διδασκαλία Επίλυσης Διαφορών: Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία, την ενεργητική ακρόαση και τις ειρηνικές στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων στα σχολεία και στο σπίτι

2. Προώθηση της ενσυναίσθησης και της κατανόησης: Ενθαρρύνετε την ενσυναίσθηση προτρέποντας τους μαθητές να συμμερίζονται τις απόψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Διδάξτε τους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με εποικοδομητικό τρόπο και να αναζητούν ειρηνικές λύσεις σε διαφωνίες.

3.Δημιουργία Ασφαλών Χώρων: Δημιουργήστε ασφαλή και συμπεριληπτικά περιβάλλοντα στα σχολεία και τις κοινότητες, όπου οι μαθητές, νιώθουν ότι υποστηρίζονται, τους εκτιμούν και τους σέβονται.

4. Διεξαγωγή Διαλόγου: Ξεκινήστε συζητήσεις με τους μαθητές σχετικά με την επίδραση της βίας και τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων. Ενθαρρύνετέ τους να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους και τις ανησυχίες τους σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

5. Συνεργασία με τους γονείς: Επικοινωνήστε με τους γονείς και τους φροντιστές για να δημιουργήσετε μια ισχυρή συνεργασία στην προώθηση θετικών συμπεριφορών και αξιών στο σπίτι. Ενθαρρύνετε την ανοικτή επικοινωνία και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με συγκρούσεις και βία.

6. Υποστήριξη από τη Δημοτική Αρχή: Η Δημοτική Αρχή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή πόρων και υποστήριξης πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προώθηση της ειρήνης και των αρμονικών σχέσεων των νέων. Η συνεργασία με το Δήμο μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες της Κοινότητας.

Σε αυτόν το δύσκολο αγώνα είμαι στη διάθεση όλων των φορέων, για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την εμπειρία μου στη χρήση των τεχνών ως εργαλείο για την προώθηση θετικών σχέσεων μεταξύ των νέων.

Ας δημιουργήσουμε μαζί μια κοινότητα όπου επικρατούν η καλοσύνη, ο σεβασμός και η συνεργασία.

Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ασφαλές και αρμονικό περιβάλλον για όλους.

Θερμούς χαιρετισμούς,
Μαρία Σκαφιδά
Ηθοποιός – Σκηνοθέτις