Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συγκρούονται για τις περικοπές “λιτότητας” ύψους 1,52 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συγκρούονται για τις περικοπές “λιτότητας” ύψους 1,52 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025

“Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτος των επιτοκίων με τη μείωση των προγραμμάτων μας”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Βίκτορ Νεγκρέσκου, καθώς οι συνάδελφοί του εξέφρασαν σαφή αντίθεση στις προτεινόμενες περικοπές, προετοιμάζοντας το σκηνικό για τεταμένες διαπραγματεύσεις.

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την Τετάρτη τις προτεινόμενες από το Συμβούλιο της ΕΕ περικοπές ύψους 1,52 δισ. ευρώ σε βασικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Erasmus+ και το ερευνητικό πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη”, και ζήτησαν περισσότερη χρηματοδότηση.

“Με την περικοπή του προϋπολογισμού, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε [στις ανάγκες των πολιτών]”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Βίκτορ Νεγκρέσκου (S&D/Ρουμανία) στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρειάζεται επίσης κάποια ευελιξία για τη χρηματοδότηση απρόβλεπτων γεγονότων τα επόμενα χρόνια.

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια επιβεβαίωσε την υιοθετημένη στάση του Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τελικό προϋπολογισμό του 2025, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, με την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής να έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου.

Και οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να εξελιχθούν σε μια έντονη πολιτική μάχη μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον τρόπο πληρωμής των επιτοκίων για τα ταμεία ανάκαμψης μετά την πανδημία, τα οποία έχουν αυξηθεί απότομα από τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2021.

“Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτος των επιτοκίων μειώνοντας τα προγράμματά μας”, υποστήριξε ο Νεγκρέσκου, καθώς το Κοινοβούλιο ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα αχρησιμοποίητα κονδύλια από τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των αναγκών των πολιτών, αντί να επιστρέφονται τα χρήματα στις πρωτεύουσες ως συνήθως.

Ωστόσο, το Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη και τάσσεται υπέρ της σύνεσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιδιώκει περικοπές σε ορισμένα προγράμματα της ΕΕ.

Το Συμβούλιο δεν θα είναι σε θέση να αποδεχθεί όλες τις τροπολογίες του Κοινοβουλίου στη θέση του, αν αυτές ψηφιστούν, προειδοποίησε την Τρίτη τους ευρωβουλευτές ο Πέτερ Μπανάι, ο Ούγγρος υπουργός που είναι αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ “περισσότερο και λιγότερο σημαντικών θεμάτων”.

“Δυστυχώς, δεν έχω ακούσει για την πηγή της πρόσθετης χρηματοδότησης. Δεν είναι τα κράτη μέλη αλλά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι που πληρώνουν το πρόσθετο κόστος των πρόσθετων δαπανών. Θέλουμε να αυξήσουμε τους φόρους; Θέλουμε να αυξήσουμε το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;” ρώτησε στη συνέχεια την ολομέλεια.

Το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή βρίσκονται πιο κοντά σε θέματα συνοχής, γεωργίας, προστασίας των συνόρων, ανθρωπιστικής βοήθειας και άμυνας, αλλά ο απερχόμενος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν αναγνώρισε επίσης ότι το Κοινοβούλιο έχει προτείνει την επιβολή μεγάλου αριθμού προγραμμάτων.

“Θα χρειαστεί σαφής ιεράρχηση των κατατεθειμένων τροπολογιών καθώς και παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε εκείνα τα προγράμματα όπου μπορούν να γίνουν ουσιαστικές προσαρμογές”, δήλωσε ο Χαν.

Με σαφείς τις θέσεις και των τριών θεσμικών οργάνων, το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα έχουν προθεσμία έως τις 18 Νοεμβρίου για να καταλήξουν εγκαίρως σε μια συμφωνία που θα μπορεί να λάβει πράσινο φως έως το τέλος του έτους.

Πηγή: euronews.gr