Κλεμμένο σκάφος βρέθηκε πουλημένο στην Καλαμάτα

Κλεμμένο σκάφος βρέθηκε πουλημένο στην Καλαμάτα

Μεγάλη επιχειρησιακή δράση για τον εντοπισμό κλεμμένων σκαφών και μηχανών με την κωδική ονομασία “Joint Action Day Stolen Boats 2025”, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες, με μέρος της επιχείρησης να εξελίσσεται και στη Μεσσηνία.

Μάλιστα, στην  Καλαμάτα εντοπίσθηκε σκάφος που είχε κλαπεί από την Αττική και είχε πουληθεί σε νέο ιδιοκτήτη.

Η επιχείρηση διοργανώθηκε από τη χώρα μας, με συνδιοργανωτή τον FRONTEX, ενώ συμμετείχαν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Κλεμμένα σκάφη
Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων “Empact”, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και αστυνομικών της ΓΑΔΑ και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας και Αργολίδας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι σε μαρίνες σκαφών σε διάφορα λιμάνια, καθώς και σε χώρους στάθμευσης και φύλαξης σκαφών σε περιοχές της Αττικής, της Μεσσηνίας, καθώς και της Αργολίδας, με στόχο τον εντοπισμό κλεμμένων σκαφών και μηχανών αυτών. Συνολικά ελέγχθηκαν 614 μηχανοκίνητα σκάφη,  104 ιστιοπλοϊκά σκάφη, 27 jet-ski, καθώς και 680 μηχανές σκαφών, ενώ εντοπίστηκαν δύο κλεμμένα μηχανοκίνητα σκάφη και δύο κλεμμένες μηχανές σκαφών.

Ειδικότερα, τα σκάφη, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την ελληνική επικράτεια, βρέθηκαν σε χώρο στάθμευσης σκαφών στην Καλαμάτα και στον Ασπρόπυργο, ενώ οι μηχανές σκαφών, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από Κροατία και Νορβηγία, σε χώρο στάθμευσης σκαφών στο Λαύριο και στη Νέα Πέραμο.

Στην Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα το κλεμμένο σκάφος βρέθηκε σε νόμιμο χώρο στάθμευσης σκαφών, καθώς από τους επιτήδειους είχε πουληθεί σε νέο αγοραστή. Το συγκεκριμένο σκάφος είχε κλαπεί από την Αττική.

Η συνολική αξία των δύο σκαφών και των δύο μηχανών που εντοπίσθηκαν ανέρχεται στα 130.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κοινή επιχειρησιακή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της προτεραιότητας “Empact” και υλοποιήθηκε το διάστημα από 9 έως 16 Μαΐου, ενώ το διήμερο 6 έως 8 του μήνα προηγήθηκε επιχειρησιακή συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος ευρύτερης ευρωπαϊκής δράσης, την οποία διοργάνωσε η χώρα μας, συνδιοργάνωσε ο FRONTEX και συμμετείχαν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Επίσης, συμμετείχαν τρίτες χώρες, όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Νορβηγία.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Φώτο αρχείου