Προς αναβάθμιση οι υποδομές στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης

Προς αναβάθμιση οι υποδομές  στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης

Έπειτα από την ένταξή του σε ΕΣΠΑ

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι εκτάκτως η Περιφερειακή Επιτροπή Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Πελοποννήσου στην έδρα της Περιφέρειας, την Τρίπολη. Πέραν δε των τακτικών μελών, συμμετείχε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης τα μέλη κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για την ενδεχόμενη ένταξη πέντε Κέντρων Υγείας της Πελοποννήσου για χρηματοδότη μέσω ΕΣΠΑ, ενώ συζητήθηκαν οι υγειονομικές ανάγκες της Περιφέρειας, προκειμένου να προτεραιοποιηθούν και σε δεύτερο χρόνο να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσής τους.

«Εντός» ΕΣΠΑ τα Κέντρα Υγείας Μεσσήνης και Αγίου Νικολάου

Εκ των δύο ΚΥ της Μεσσηνίας, Μεσσήνης και Αγίου Νικολάου, αξίζει να σημειωθεί ότι ώριμη μελέτη για την ένταξή του στο πρόγραμμα διαθέτει -αυτή τη στιγμή- μόνο το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης. Σε ό,τι αφορά το αντίστοιχο του Αγίου Νικολάου, οι αρμόδιοι φορείς κάνουν «αγώνα δρόμου» να προλάβει να ενταχθεί και αυτό σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέχρι τις 30 Μαΐου, καθώς πρέπει να επιλυθούν διαδικαστικά ζητήματα επί της μελέτης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα που προτάθηκαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα, για να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε ζητήματα υποδομών, είναι τα Κέντρα Υγείας Καστορείου Λακωνίας, Λουτρακίου και Νεμέας Κορινθίας.

Μελέτη για τις υγειονομικές ανάγκες

Στο μεταξύ, τα… «μελανά σημεία» – που είναι ήδη γνωστά – στις δομές υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπογραμμίστηκαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στην Τρίπολη με αφορμή εκπόνηση μελέτηςγια τις υγειονομικές ανάγκες.

Όπως αναφέρθηκε, στόχος της μελέτης ήταν τα επιμέρους ζητήματα να στοιχειοθετηθούν και να προκύψουν οι ανάλογες προτάσεις προς επίλυσή τους, σε επίπεδο αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης συνέδραμε στην ανάπτυξη ενός πλαισίου στο οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί η εν λόγω μελέτη, ενώ όπως ειπώθηκε, σε επόμενο συμβούλιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση η αποδοχή ή μη του συγκεκριμένου πλάνου.

Η βάση της παραπάνω μελέτης έχει να κάνει με το εάν και κατά πόσο διευκολύνεται σήμερα η εξυπηρέτηση των πολιτών της Πελοποννήσου στις παροχές υγείας του τόπου τους.

Προστασία της δημόσιας υγείας

Επίσης, έγινε αναφορά στην «ομπρέλα πρόληψης» της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο και συστήθηκε τον περσινό Μάιο μέσα από διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Το πλάνο της Περιφερειακής Αρχής, όπως αναφέρθηκε, καταρτίζεται, με σκοπό το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει νεότερες δράσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα υγείας.

Χρ.Μ.