Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Μια είδηση, πολλά κενά και αναπάντητα ερωτήματα άφησε η προχθεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το έργο ανάπλασης σε πέντε οικισμούς του Δήμου Δυτικής Μάνης, μετά τη διάλυση της εργολαβίας.
Η είδηση είναι ότι το έργο πλέον έχει απενταχτεί, δεν πρόκειται να επαναδημοπρατηθεί σε αυτή την προγραμματική περίοδο και οι διαδικασίες ένταξής του θα ξεκινήσουν στο επόμενο πρόγραμμα. Και φυσικά, χάνεται για το έργο αυτό το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλισθεί.
Το δεύτερο και πολύ σοβαρό είναι ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν υπήρξε καμία απάντηση ή διαλεύκανση των όσων ακούστηκαν για παρανομίες, χρηματισμούς και άλλα. Τα σκοτεινά σημεία που υπήρχαν κατά την έναρξη της συζήτησης δε φωτίστηκαν ποτέ…
Πάντως, ο εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Περιφέρεια, Λεωνίδας Σιώρης, κατά την τοποθέτησή του στο συμβούλιο αποκάλυψε πως ο εισαγγελέας Καλαμάτας έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα αυτό και έχει κληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης για να καταθέσει τα όσα σοβαρά καταγγέλλει.
Καταγγελίες και υπονοούμενα
Η συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση κράτησε αρκετές ώρες, χωρίς όμως στο τέλος να ληφθεί απόφαση. Να σημειωθεί ότι αρχικά το θέμα είχε θέσει στο Σώμα ως ερώτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», Μανώλης Μάκαρης.
Το ιστορικό από την πλευρά της υπηρεσίας έδωσε ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, Θεόδωρος Γιαννόπουλος, δηλώνοντας ότι θα γίνει επανδημοπράτηση του έργου, αλλά όχι πότε θα γίνει αυτό, αν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης ρωτήθηκε αρκετές φορές.
Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της εργολαβικής εταιρείας, Λ. Σιώρης, άφησε πολλά υπονοούμενα και αιχμές, όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για άλλο έργο που είχε αναλάβει στη Χριστιανούπολη και επίσης διαλύθηκε η εργολαβία, και για το οποίο, όπως είπε, έχει υποβάλει μηνύσεις και αγωγές.
Προχώρησε, όμως, και σε συγκεκριμένες καταγγελίες για το έργο ανάπλασης στη Μάνη. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «όταν δημοπρατήθηκε το έργο, δέχτηκε πιέσεις για να μην το πάρει», ενώ μετά το διαγωνισμό και αφού τελικά συμμετείχαν δύο εταιρείες, «ήρθε κάποιος και ζήτησε ένα τεράστιο ποσό για να πάρω το έργο».
Οι αναφορές του αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από μέλη του Σώματος, ενώ ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι έχει ξεκινήσει προανάκριση από τον εισαγγελέα Καλαμάτας και έχει κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει. Μίλησε δε και για χρηματισμό συγκεκριμένου υπαλλήλου.
Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του Σώματος, ο οποίος συνέστησε στον κ. Σιώρη να μην κάνει τέτοιες αναφορές, καθώς «δεν είμαστε Εισαγγελία, είμαστε Περιφερειακό Συμβούλιο».
Σε δεύτερη τοποθέτησή του ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλυσε περαιτέρω ζητήματα που υπάρχουν ακόμα σε εκκρεμότητα με το έργο στη Χριστιανούπολη, καθώς η εταιρεία ζητά αμοιβή για εργασίες που είχαν γίνει πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει υπολογίσει η υπηρεσία και θα ανατεθεί σε Πανεπιστήμιο ο καθορισμός της τιμής. Ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Σώματος που δέχεται να ακούει κατηγορίες για υπαλλήλους των υπηρεσιών.
Πολιτικό θέμα
Η περιφερειακή σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου αναρωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα και υπονοήθηκαν πάρα πολλά».
Επίσης, η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι είναι περίεργο γιατί δεν τηρείται από τις υπηρεσίες η ίδια τακτική σε όλες τις ενότητες της Περιφέρειας και αλλού καλούν το δεύτερο μειοδότη να αναλάβει ένα έργο και αλλού πάνε σε επαναδημοπράτηση.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα», Μανώλης Μάκαρης, που είχε φέρει και το θέμα στο Σώμα, τόνισε πως πρέπει όλα να βγουν στο φως και να μην υπάρχει αμφιβολία για τίποτα. «Ριγμένοι στην όλη υπόθεση είναι οι κάτοικοι της Μάνης που δε βλέπουν να γίνεται ένα έργο που περίμεναν. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για επαναδημοπράτηση του έργου; Αυτό δε μας το λέει κανείς. Το θέμα δεν είναι υπηρεσιακό, αλλά κυρίως πολιτικό», πρόσθεσε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι δεν είναι μηχανικός και, άρα, έχει υποχρέωση σε τέτοια ζητήματα να μην παίρνει πρωτοβουλία και να ακούει αυτά που του εισηγούνται οι αρμόδιοι.
Ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε πως η υπηρεσία δεν μπορεί να έχει «προηγούμενα» με κανέναν εργολάβο, το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και πρέπει να συζητά όλα όσα απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε, δε, πως η επαναδημοπράτηση του έργου δεν είναι εύκολο να γίνει.
Απένταξη έργου
Κλείνοντας τη συζήτηση ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός πήρε το λόγο τονίζοντας ότι «από τη συγκεκριμένη συζήτηση ούτε σοφότερος έγινε κανείς ούτε τιμητικός ήταν ο τρόπος και το ύφος που έγινε η κουβέντα».
Τόνισε, ωστόσο, ότι θα είναι ξεκάθαρος στα εξής:
-Οποιοσδήποτε έχει στοιχεία, η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα δώσει τα λύση
-Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειας και πρόσθεσε: «Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι μας είμαστε ελεγχόμενοι»
-Οτιδήποτε καταγγέλλεται από τον οποιονδήποτε, θα ελέγχεται και θα υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να είναι κρυστάλλινα τα πάντα.
Τέλος, για το έργο των αναπλάσεων στη Μάνη είπε ότι έχει απενταχτεί, καθώς τελειώνει η προγραμματική περίοδος και θα ήταν εύκολο να δημοπρατηθεί για πολιτικούς λόγους, αλλά δεν υπάρχει όφελος στο να χάνονται πόροι για έργα που δεν μπορούν να γίνουν.
Τέλος, για τον υπάλληλο που κατηγορεί ο εργολάβος για χρηματισμό, ο κ. Πτωχός είπε πως ολοκληρώθηκε προκαταρκτική έρευνα, δεν έδειξε κάτι, δε χρειάστηκε να γίνει ΕΔΕ και επέστρεψε στην οργανική του θέση.
Καταλήγοντας ζήτησε κοινή προσπάθεια για να εντοπιστούν οι παθογένειες και να γίνουν προτάσεις για διορθώσεις.
Της Βίκυς Βετουλάκη