Κόκκινα δάνεια: Σήμα κινδύνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη Ντίνα Νικολάκου

Κόκκινα δάνεια: Σήμα κινδύνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη Ντίνα Νικολάκου

«Θηλιά» για χιλιάδες νοικοκυριά στη Μεσσηνία 

Ένα από τα πιο φλέγοντα και σιωπηλά κοινωνικά ζητήματα της Πελοποννήσου, αυτό των κόκκινων δανείων, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η περιφερειακή σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ντίνα Νικολάκου, κατέθεσε δημόσια κραυγή αγωνίας για τις τραγικές συνέπειες που βιώνουν οικογένειες και επιχειρηματίες, οι οποίοι χάνουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τα funds – «φαντάσματα».

Με φόντο τη συζήτηση για τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής, η κα Νικολάκου ξεκαθάρισε πως τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη ωχριούν μπροστά στην κοινωνική πραγματικότητα. «Την ώρα που μιλάμε για επενδύσεις και πρόοδο, συμπολίτες μας πετιούνται έξω από τα σπίτια τους. Δεν υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία, δεν υπάρχει καμία επαφή, μόνο εισαγγελικές κλήσεις και εξώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αφορμή για την παρέμβασή της ήταν η συγκλονιστική μαρτυρία μιας Μεσσήνιας επιχειρηματία, της οποίας η οικογενειακή επιχείρηση πέρασε σε πλειστηριασμό και πλέον βρίσκεται στα χέρια fund με έδρα το Δουβλίνο. «Τρομοκρατήθηκα όταν είδα το χάρτη των πλειστηριασμών. Η Μεσσηνία είναι πρώτη και ακολουθεί η Κορινθία. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε με έμφαση η σύμβουλος.

Κατήγγειλε ακόμη τις εξοντωτικές απαιτήσεις των funds για υπέρογκες προκαταβολές, τονίζοντας πως «όποιος είχε να δώσει αυτά τα ποσά, δε θα έφτανε ποτέ στη ρύθμιση». Όπως είπε, οι πολίτες αντιμετωπίζουν πλέον «έναν αόρατο μηχανισμό εκκαθάρισης», χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας, χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο.

Κάλεσε την Περιφέρεια να σταθεί στο πλευρό των υπερχρεωμένων, να συλλέξει επίσημα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος και να διεκδικήσει παρεμβάσεις για: μείωση των απαιτούμενων προκαταβολών, αύξηση των δόσεων, δημιουργία μηχανισμών στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Αν έχουμε υπόσταση ως αιρετή Περιφέρεια, αν δεν είμαστε απλά τοποτηρητές, τότε οφείλουμε να δράσουμε», είπε.

Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης αναγνώρισε τη σοβαρότητα του ζητήματος, παρότι –όπως σημείωσε– δεν εμπίπτει στις στενές αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Τόνισε δε, ότι υπάρχουν εργαλεία για ευάλωτους δανειολήπτες, με αύξηση του εισοδηματικού ορίου από 7.500 σε 15.000 ευρώ. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως όσοι έχουν κάποια ακίνητη περιουσία αλλά χαμηλό εισόδημα, παραμένουν εκτός ρύθμισης.

Ο κ. Βερούτης συμφώνησε στην ανάγκη συγκέντρωσης δεδομένων και δήλωσε θετικός στην περαιτέρω διερεύνηση τρόπων παρέμβασης από πλευράς της Περιφέρειας.

Η κοινωνία της Πελοποννήσου –ιδίως της Μεσσηνίας– ζητά στήριξη, όχι σιωπή. Το «τσουνάμι» των κόκκινων δανείων δεν είναι απλώς οικονομικό. Είναι βαθιά ανθρώπινο, και απαιτεί πολιτικές απαντήσεις – όχι ευχολόγια.

Α.Π.