ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: «Δομική υστέρηση του Πάτρα – Πύργος η μη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Τσακώνα

ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: «Δομική υστέρηση του Πάτρα – Πύργος η μη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Τσακώνα

Ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που ζητά απάντηση για τη λειτουργική και στρατηγική ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου θέτει τη μη κατασκευή του τμήματος Πύργου – Καλού Νερού – Τσακώνα, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως «δομική υστέρηση», το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στο “ilidakampos” χαιρετίζει την πρόοδο που συντελείται στο νέο αυτοκινητόδρομο, αναγνωρίζοντας την ολοκλήρωσή του ως ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό επίτευγμα, αποτέλεσμα πολυετούς επιμονής, πολιτικής βούλησης, τεχνικής προσπάθειας και διεκδίκησης από τους τοπικούς φορείς.

Ωστόσο, με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα, με δημάρχους της περιοχής, υπογραμμίζει ότι η λειτουργική και στρατηγική ολοκλήρωση του έργου απαιτεί απαντήσεις και δεσμεύσεις σε τέσσερις άξονες.

Κρίσιμο τμήμα
Τον πρώτο άξονα που θέτει είναι το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, αναφέροντάς το ως «ημιτελές κρίσιμο τμήμα με υψηλή επικινδυνότητα» και επισημαίνει: «Η μη ολοκλήρωση της σύνδεσης Πύργου με Καλό Νερό και Τσακώνα συνιστά δομική υστέρηση για τη συνοχή του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Με την υπ’ αρ. 271/11-2-2025 επιστολή μας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνουμε ότι η παρούσα χάραξη παρουσιάζει τεχνικές αστοχίες και υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, με συχνά τροχαία και καταγεγραμμένα θανατηφόρα δυστυχήματα.

Το ΤΕΕ/ΤΔΕ θεωρεί ότι ο οδικός άξονας Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα αποτελεί έργο υψηλής εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής σημασίας και ζητά:

-την άμεση ένταξή του στο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό μεταφορών

-την παρουσίαση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μελετών και κατασκευής

-και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης και περιβαλλοντικής ωριμότητας.

Διόδια και συνδέσεις
Το επόμενο ζήτημα που θέτει το τμήμα του ΤΕΕ είναι η δίκαιη πολιτική διοδίων, σημειώνοντας ότι η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου βασίζεται σε ένα μοντέλο χρηματοδότησης που περιλαμβάνει καταβολή διοδίων από τους χρήστες. «Ωστόσο, σε περιοχές με έντονη τοπική κινητικότητα, η εφαρμογή ενιαίας χρέωσης πλήρους τιμής θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους μόνιμους κατοίκους και τους εργαζομένους που πραγματοποιούν καθημερινές μετακινήσεις. Το ΤΕΕ/ΤΔΕ επιμένει στην υιοθέτηση: κλιμακωτής πολιτικής διοδίων για μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες, ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης με ειδικό τιμολόγιο για περιοχές που τέμνονται από τον άξονα και αξιολόγηση κοινωνικών, οικονομικών και αναπτυξιακών παραμέτρων κατά τον καθορισμό του τέλους διοδίου».

Ως τέταρτος άξονας αναφέρεται η ολοκλήρωση όλων των συνοδών τεχνικών έργων, τα οποία είναι προϋπόθεση για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα και οι παράπλευροι και βοηθητικοί δρόμοι.

Τέλος, μετ’ επιτάσεως θέτει τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με τη ΒΙΠΕ Πάτρας, το αεροδρόμιο του Αράξου και τα αστικά κέντρα.

«Η επένδυση στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου πρέπει να μεταφραστεί σε πραγματική αναπτυξιακή απόδοση. Αυτό προϋποθέτει τη στρατηγική διασύνδεσή του με κρίσιμες υποδομές και περιοχές παραγωγικής δραστηριότητας», υπογραμμίζει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Το στοιχειωμένο έργο
Την ίδια στιγμή χθεσινό δημοσίευμα του “ypodomes.com” για πολύπαθα έργα στην Ελλάδα αναφέρει ως στοιχειωμένο έργο  εδώ και πολλά χρόνια στην Πελοπόννησο το τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, για το οποίο, όπως σημειώνει, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη δραστηριότητα από την τοπική κοινωνία.

Για το έργο αυτό στο δημοσίευμα τονίζεται: «Η ιστορία του μπορεί να βρεθεί το 2005, όταν ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Σουφλιάς, στο πλαίσιο της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα), το βάζει μπρος. Η σύμβαση υπογράφεται το 2008, αλλά το 2011 με την οικονομική κρίση να σαρώνει τη χώρα, σταματά η κατασκευή.

Το 2013 ξεκινά και πάλι το έργο της Ολυμπίας Οδού, αλλά έχοντας χάσει όλο το δυτικό της τμήμα, καθώς αποφασίζεται να προχωρήσει η υλοποίηση στο Κόρινθος-Πάτρα. Το έργο Πάτρα-Πύργος και Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα μένουν πίσω.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει με διάφορες προσπάθειες το Πάτρα-Πύργος και τελικά το 2021 θα ενταχθεί και πάλι όλο το δυτικό τμήμα στην παραχώρηση και σήμερα το παραπάνω τμήμα είναι σε φάση παράδοσης στην κυκλοφορία.

Αναφορικά με το “στοιχειωμένο τμήμα” από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, όλα δείχνουν πως αν θα μπορέσει να προχωρήσει, αυτό θα γίνει τμηματικά, με πρώτο το τμήμα Πύργος-Αλφειός. Το κόστος του έργου και η αραιή κίνηση που σύμφωνα με τις μελέτες της Ολυμπίας Οδού είναι κατ’ ελάχιστον 700 εκατ. ευρώ, είναι ο μεγάλος ανασχετικός παράγοντας.

Το έργο το ζητά μετ’ επιτάσεως το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, καθώς ολοκληρώνει και το “οδικό δαχτυλίδι” της Πελοποννήσου, αλλά το μέλλον του παραμένει αβέβαιο».