Σήμερα στην Κυπαρισσία, αύριο στα Φιλιατρά & μεθαύριο στους Γαργαλιάνους
Συζητήσεις με ανταλλαγή απόψεων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που εκπονείται για τις Δημοτικές Ενότητες Αυλώνος, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, διοργανώνει σήμερα, αύριο και μεθαύριο, σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους αντίστοιχα, ο Δήμος Τριφυλίας. Η συζήτηση στην Κυπαρισσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Στα Φιλιατρά αύριο Πέμπτη και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών. Στους Γαργαλιάνους την Παρασκευή και ώρα 6:00 μ.μ. στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.
«Η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή σας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η συμβολή σας είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προοπτικές ανάπτυξης της Τριφυλίας. Μέσα από αυτή τη συνάντηση θέλουμε να συμβάλλετε στην καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών της περιοχής. Η παρουσίαση αποτελεί το πρώτο βήμα ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασίας για το χωρικό σχεδιασμό του Δήμου μας», αναφέρεται σχετικά από το δήμαρχο Τριφυλίας. Σημειώνεται ότι στην τελευταία, έκτακτη, συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας τέταρτο θέμα ημερήσιας διάταξης, που είχε θέσει σύσσωμη η αντιπολίτευση, ήταν: «ΕΠΣ Κυπαρισσίας Φιλιατρών Γαργαλιάνων. Έχει ανατεθεί από το ΥΠΕΝ σε ανάδοχο εταιρεία η εκπόνηση μελέτης για το ΕΠΣ (ειδικό πολεοδομικό σχέδιο), το οποίο θα καθορίσει όλα τα προγραμματικά μεγέθη, χρήσεις γης, όρους δόμησης, όρια οικισμών για όλη την περιοχή Κυπαρισσίας Φιλιατρών, Γαργαλιάνων Έχουν ήδη εκπονηθεί προκαταρκτικές μελέτες και σύμφωνα με τις οδηγίες ΤΕΕ και ΥΠΕΝ όλα θα έχουν ολοκληρωθεί έως 14 Απριλίου, ημερομηνία παράδοσης της μελέτης. Αντιλαμβάνεστε ότι οφείλουμε να έχουμε παρέμβαση στη διαδικασία σε ενδιάμεσα στάδια και όχι την τελευταία ώρα που για τυπικούς λόγους θα παρουσιαστεί από τον ανάδοχο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για τις παρεμβάσεις μας πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών και διαβούλευση με τους φορείς σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Να παρθεί απόφαση να ξεκινήσει η διαβούλευση αυτή μέσα στο Φεβρουάριο ταυτόχρονα και στις τρεις ΔΕ».
Στο θέμα αυτό η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κατερίνα Τσιγκάνου, τόνισε ότι «δε θέλουμε να μας φορεθεί ένα σχέδιο που δε θα γνωρίζουμε και δε θα έχουμε κάνει προτάσεις» και πρότεινε να καλέσει ο Δήμος σε ενημερωτικές συναντήσεις και συζητήσεις ανά Δημοτική Ενότητα.
Από πλευράς του, ο αναπληρωτής δημάρχου Αντώνιος Βλάχος είπε ότι η εταιρεία θα κατέβει στις 25 Φεβρουαρίου και μπορούν να κάνουν προτάσεις, ενώ η επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χάιδω Παναγιωτοπούλου, σημείωσε στον κ. Βλάχο ότι «οφείλατε να έχετε συγκροτήσει τεχνικές ομάδες ανά Δημοτική Ενότητα για ενημέρωση και προτάσεις». Ο δε επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Άκης Κατρίτσης, θύμισε ότι το Νοέμβριο του 2025 έθεσε προ ημερήσιας διάταξης θέμα για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του Δήμου Τριφυλίας, λέγοντας τότε πως πρόκειται για «σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει επεκτάσεις σχεδίων πόλεως, χρήσεις γης, όρους δόμησης, ρέματα και γενικά είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και ως Δημοτικό Συμβούλιο, ως Δημοτική Αρχή, έτσι πρέπει να το δούμε… […] Πρέπει να προγραμματιστούν ενημερωτικές συναντήσεις τοπικών φορέων, εκπροσώπων, δημοτικών συμβούλων, μηχανικών της περιοχής. Δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί ο κόσμος ή και στο φινάλε να αιφνιδιαστεί και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα κληθεί να συμφωνήσει ή να απορρίψει…».











