Πανελλαδικές 2019: Ανακοινώθηκαν χθες οι βαθμολογίες των υποψηφίων

Πανελλαδικές 2019: Ανακοινώθηκαν χθες οι βαθμολογίες των υποψηφίων

Τα δύσκολα θέματα σε Φυσική και Χημεία αναμένεται να ρίξουν τις βάσεις 
Προσωρινό τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών μπήκε χθες το μεσημέρι, όταν το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Βαθμολογίες που ήταν γνωστό ότι θα αναρτηθούν στα σχολεία στη 1.00 μετά το μεσημέρι, αλλά αυτό έγινε νωρίτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος στις λίστες με τις βαθμολογίες που αναρτήθηκαν δεν υπήρχαν τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, αλλά ο κωδικός του καθενός.
Βέβαια και φέτος οι μαθητές που έφθασαν στα σχολεία για να δουν τους βαθμούς τους ήταν λίγοι, μιας και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας ο κάθε ενδιαφερόμενος, εισάγοντας τους κωδικούς του, μπορούσε να τους δει.
 

Άννα Σταυριανάκου
Τη Θετική Κατεύθυνση με τη Βιολογία είχε επιλέξει η Άννα Σταυριανάκου. Όπως μας είπε, τα θέματα ήταν δύσκολα και απαιτητικά, ειδικά στο μάθημα της Φυσικής.
Παρ’ όλα αυτά, πήγε πολύ καλά, με τη χρονιά να έχει πολλή πίεση και διάβασμα.
Σύμφωνα με την Άννα, για να πάνε όλα καλά, απαιτείται πρόγραμμα και πίστη στη Γ’ Λυκείου. Πρώτη της επιλογή, μας ανέφερε, είναι η Στρατιωτική Ιατρική και ελπίζει να το πετύχει, αν υπάρξει μικρή πτώση της βάσης.
 

Παναγιώτης Νταβέας
Στη Θετική Κατεύθυνση με τα μαθηματικά ήταν ο Παναγιώτης Νταβέας, που δήλωσε ευχαριστημένος, αν και τα Μαθηματικά επηρέασαν πολλούς μαθητές στους βαθμούς τους.
 

Χριστίνα Κουτσούκου
Μέτρια χαρακτήρισε τη βαθμολογία της η Χριστίνα Κουτσούκου, που ήταν επίσης στη Θετική Κατεύθυνση, με τα φετινά θέματα να τα χαρακτηρίζει δύσκολα, προβλέποντας πως πολλοί μαθητές θα έχουν χαμηλές βαθμολογίες.
Στην Έκθεση, όπως είπε, πήγε καλύτερα από ό,τι περίμενε και πλέον θα περιμένει τις βάσεις, με την ίδια να θέλει να εισαχθεί στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου.
Όσο για τη χρονιά που πέρασε, σχολίασε ότι ήταν ζόρικη, ενώ «ήθελε πρόγραμμα για να τα καταφέρεις και, κυρίως, για να μην τα παρατήσεις».
 

Έφη Κούρταλη
Ψυχολογία στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη θέλει να σπουδάσει η Έφη Κουρταλη, που είχε επιλέξει τη Θεωρητική Κατεύθυνση. Όπως είπε, έγραψε πολύ καλά, με τη χρονιά που πέρασε να είναι δύσκολη, αλλά όλα πήγαν καλά, με τους βαθμούς της μάλιστα να είναι καλύτεροι από αυτούς που περίμενε.
 

Δανάη Δημητροπούλου
Μαθήτρια της Θετικής με το μάθημα της Βιολογίας και η Δανάη Δημητροπούλου, της οποίας οι βαθμοί ήταν όπως τους περίμενε. Στόχος της είναι η Ιατρική, με τη χρονιά που πέρασε να τη χαρακτηρίζει δύσκολη.
 

Λουκάς Μουχαρέμι
Στην κατεύθυνση με τα Οικονομικά ήταν ο Λουκάς, του οποίου η βαθμολογία ήταν χαμηλότερη από ό,τι είχε υπολογίσει. Έτσι σκέφτεται από τώρα μήπως δώσει ξανά του χρόνου, αν οι βάσεις δεν πέσουν.
 

Κατερίνα Αργιδιάδη
Ευχαριστημένη δήλωσε η Κατερίνα Αργιδιάδη, που όμως περίμενε λίγη καλύτερη βαθμολογία στα Μαθηματικά και, όπως είπε, ήταν στα Οικονομικά. Θέλει, δε, να εισαχθεί στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, και αν οι βάσεις πέσουν λίγο, θα τα καταφέρει.
Για την ίδια, συμπλήρωσε πως η χρονιά ήταν λίγο δύσκολη, αλλά κατάφερε να την αντιμετωπίσει χαλαρά.
 

Γιώργος Παπαδόπουλος
Μαθητής της Θεωρητικής ο Γιώργος Παπαδόπουλος, είχε μιαν ευχάριστη έκπληξη, αφού οι βαθμοί που είδε ήταν υψηλότεροι. Στόχος του είναι η Νομική και, όπως και να πάνε οι βάσεις, θα καταφέρει να εισαχθεί. Μιλώντας για τη χρονιά που φεύγει, τη χαρακτήρισε χαλαρή, με τον ίδιο να μην έχει κόψει τις εξόδους του, κάτι που, μάλιστα, προτρέπει και στους νέους υποψηφίους. Πρόσθεσε, όμως, ότι πρέπει να έχουν πρόγραμμα και να μη χάνουν το χρόνο τους στα κινητά, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
 

Ιωάννα Κουτσαντώνη
Μαθήτρια της Θεωρητικής και η Ιωάννα, που χαρακτήρισε τα φετινά θέματα σχετικά εύκολα. Στόχος της η Νομική Θεσσαλονίκης και πλέον περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις.
Η χρονιά για την Ιωάννα ήταν δύσκολη, με πολύ άγχος και έτσι απαιτούσε πρόγραμμα και διάβασμα.
 
Νίκη Κυριακούλη
Ήταν η δεύτερη χρονιά που έδινε Πανελλαδικές Εξετάσεις η Νίκη Κυριακούλη, όμως φέτος κατάφερε το στόχο της, που είναι η Φαρμακευτική της Αθήνας.
Διαγωνίστηκε, δε, με τους μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης και παρότι η Χημεία και η Φυσική ήταν πολύ πιο δύσκολες από πέρυσι, τα κατάφερε όπως μας είπε.
Όσο για το πώς είναι να δίνεις δεύτερη φορά, η Νίκη μάς είπε ότι στην αρχή και αυτή το φοβόταν, αλλά θα πρότεινε σε ένα μαθητή που το σκέφτεται να το κάνει, «είναι πιο εύκολο, αφού πλέον ο υποψήφιος έχει περισσότερο χρόνο και εμπειρία για αυτές τις εξετάσεις».
 

Πώς έγραψαν γενικά οι μαθητές
Πλέον οδεύουμε ολοταχώς στην τρίτη και τελευταία φάση του κεφαλαίου «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019». Πρώτη ήταν αυτή των εξετάσεων, ακολούθησε χθες η ανακοίνωση των βαθμολογιών και μένει εκείνη της ανακοίνωσης των βάσεων.
Τότε, λοιπόν, οι υποψήφιοι θα μάθουν αν η βαθμολογία που συγκέντρωσαν ήταν αρκετή για να εισαχθούν στο τμήμα που επιθυμούν ή σε κάποιο άλλο. Από την άλλη υπάρχουν και οι μαθητές που δεν κατάφεραν να εισαχθούν, οπότε επίσης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν.
Όσο για το σύνολο των μαθητών, με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία στη Βιολογία, τα Μαθηματικά και την Ιστορία.
Ιδιαίτερα στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας και Μαθηματικά Προσανατολισμού, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση ήταν εξαιρετικά μεγάλο: 64,99% για τη Βιολογία και 61,03% για τα Μαθηματικά.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, το μεγαλύτερο ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση κατέχει το μάθημα της Ιστορίας. Το 47,20% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από 10, ενώ μόλις το 9,04% συγκέντρωσε βαθμολογία από 18 έως 20.
Επίσης, στα Αρχαία το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις βαθμολογίες 5-10 (το 26,24% των υποψηφίων), ενώ υψηλή βαθμολογία (18-20) συγκέντρωσε το 2,84% των υποψηφίων.
Για το μάθημα των Λατινικών μπορεί κανείς να πει ότι οι βαθμολογίες ήταν των… άκρων, αφού το 30,29% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ το 24,23% αρίστευσε (18-20).
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στα Μαθηματικά και τη Χημεία τα ποσοστά βαθμολογιών πάνω και κάτω από τη βάση είναι μοιρασμένα: 46,59% κάτω από τη βάση και 53,41% πάνω από τη βάση στα Μαθηματικά, 42,12% κάτω από τη βάση και 57,88% πάνω από τη βάση στη Χημεία.
Αναλυτικότερα, στο μάθημα της Χημείας το 4,37% των υποψηφίων αρίστευσε (18-20), ενώ το 31,04% έγραψε από 0 έως 5. Στα Μαθηματικά, 0-5 έγραψε το 28,4% των υποψηφίων, ενώ 18-19 έγραψε το 4,35% και 19-20 το 5,39%.
Στη Φυσική, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση είχαν οι βαθμολογίες 5-10 (24,75%), ενώ 18-19 έγραψε το 6,44% και 19-20 το 6,29%.
Στη Βιολογία, το 31,43% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ το 16,68% αρίστευσε (19-20) και το 11,46% των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία 18-19.
Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν αρκετά υψηλά στα Μαθηματικά (73,96%) και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας (71,92%).
Ειδικότερα, στα Μαθηματικά το 49,67% των υποψηφίων έγραψε 0-5, ενώ αρίστευσε (18-19) το 1,58%.
Στο μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον το 22,93% έγραψε από 0 έως 5 και το 11,87% από 19 έως και 20.
Τέλος, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας το 22,25% έγραψε από 0 έως 5, ενώ βαθμολογίες 18-19 έλαβε το 7% και 19-20 το 5,22% των υποψηφίων.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις, πρέπει να γίνουν συγκρίσεις με τα στοιχεία των περυσινών βαθμολογιών.
 

Επόμενο βήμα η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού
Από χθες, οι 104.000 υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις 78.335 θέσεις των ΑΕΙ θα μπορούν να υπολογίσουν τα μόρια που συγκέντρωσαν, προκειμένου να κάνουν τις τελικές επιλογές για το μηχανογραφικό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση»), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, και είναι αποκλειστική.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δε θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη, 9 Ιουλίου, καθώς και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
Τέλος, από το υπουργείο Παιδείας προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση