Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Πάρκου, γιατί δε δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της περιοχής
Την αυτονόητη υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος να σεβαστεί τη θεσμική ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και του Δήμου Τριφυλίας, και να μην αποφασίσει ερήμην τους για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, πρόταξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο χθες, κατά τη συζήτηση του θέματος της αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης – προστασίας του φυσικού κεφαλαίου στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στο πλαίσιο των νέων εξελίξεων.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τρία είναι τα βασικά ζητήματα σε σχέση με τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Πρώτον, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παρεμβαίνει στην παγιωμένη νομική διαδικασία και υποδεικνύει στα συναρμόδια υπουργεία που υποβάλλουν το Προεδρικό Διάταγμα τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε αυτό να είναι σύννομο με το Σύνταγμα και τη σχετική Κοινοτική Οδηγία.
Δεύτερον, γιατί δε γίνεται αντιληπτή η αγωνία της Δημοτικής Αρχής, η οποία ευθαρσώς εκφράζει τις απόψεις της για τις απαραίτητες διορθώσεις και ζητά το αυτονόητο, να είναι συνομιλητής με το ΥΠΑΠΕΝ, ώστε να ενσωματωθούν οι προτάσεις και σκέψεις της.
Τρίτον, πως θεωρούν στο ΥΠΑΠΕΝ πως συσχετίζεται το γεγονός ότι αν προχωρήσει η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος θα σταματήσει η διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Δε γνωρίζει ο κ. αναπληρωτής υπουργός ότι χωρίς τη σύσταση φορέα διαχείρισης δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει διαδικασία ανάκλησης της προσφυγής;
Ο περιφερειάρχης τόνισε το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τη σύσταση φορέα διαχείρισης, «όπου μέσα από αυτό θα προκύψει η συνύπαρξη του ανθρώπινου παράγοντα με την προστατευόμενη φύση της περιοχής» και διευκρίνισε ότι το Π.Δ. το εισηγήθηκε η Επιτροπή για τη Φύση, «πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ενσωματώνεται η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Υπάρχει, ωστόσο, ανάγκη επίτευξης ισορροπίας των θεμελιωδών από το Σύνταγμα δικαιωμάτων, αφενός, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου, της ατομικής ιδιοκτησίας».
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του μέσα από ποια διαδικασία προκύπτει ο χαρακτηρισμός Εθνικό ή Περιφερειακό Πάρκο που προτείνει ο κ. αναπληρωτής υπουργός, «τη στιγμή μάλιστα που σε περίπτωση που χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο απαγορεύεται απολύτως η δόμηση; Ακολουθούνται οι κανόνες και οι νόμοι που ισχύουν στη χώρα ή λαμβάνονται αποφάσεις σύμφωνα με την ιδεολογία ή την ιδεοληψία ορισμένων; Γιατί δεν τηρήθηκε για παράδειγμα ο ΠΕΣΔΑ μέχρι σήμερα και γιατί δεν αντιδρά κανείς για αυτό; Γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σωστά, ενώ αυτά που επιβάλλει η Περιφέρεια για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ενέργειες δημάρχων που το μολύνουν είναι παράνομα;».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά την πρόταση του περιφερειάρχη και τη σχετική εισήγηση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου, αποφάσισε: «Πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι σε θέματα χωροταξίας και προστασίας του περιβάλλοντος με ιδιαίτερο αναπτυξιακό ενδιαφέρον πρέπει να έχει αυτή την ευθύνη, αφού στην ευθύνη της βρίσκεται ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός
Στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης είναι απαραίτητη η συμμετοχή και ο πρώτος ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δημοτικής Αρχής. Συντασσόμαστε με την άποψη της Δημοτικής Αρχής, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Πάρκου, γιατί δε δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της περιοχής».