Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά κέντρα

Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά κέντρα

Νέα εξέλιξη:
“Λήξη ομηρίας” για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Δεν θα καλούνται να πληρώνουν το σύνολο του κόστους.

Έληξε η “ομηρία” εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων όπως μετέδωσε πριν λίγο ο ant1, καθώς όπως ανακοινώθηκε τα διαγνωστικά κέντρα τερματίζουν τις κινητοποιήσεις τους και πλέον οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν τιςν εξετάσεις τους, όπως συνήθως, πληρώνοντας μόνο το ύψος της συμμετοχής τους, δηλαδή το 15% του κόστους της εξέτασης.
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηριακών γιατρών αποφάσισαν αναστολή των κινητοποιήσεων, παρότι δεν ικανοποιήθηκε το βασικό τους αίτημα από τον υπουργό Υγείας.  Θεωρούν πως λόγω των εκλογών δεν μπορεί να δοθεί λύση στο χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που τους επιβλήθηκε για το 2018.
Η έκτακτη συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό, στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του Ανδρέα Ξανθού και εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (Γ. Πατούλης) αλλά και του συντονιστικού οργάνου των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηριακών γιατρών, απέβη άκαρπη.
Το συντονιστικό όργανο επανέλαβε το αίτημα να μετακινηθούν 50 εκατ. ευρώ που υπάρχουν διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές Ευρωπαίων πολιτών, στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαγραφεί το χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2018.
Ο υπουργός Υγείας όμως  επικαλέστηκε και πάλι αδυναμία να μεταφερθούν τα κονδύλια. Ισχυρίστηκε ότι και σε επικοινωνία με τον αν. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, κατέστη σαφές ότι δε νομιμοποιείται να αλλάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.



Τέλος στην απεργία, με τους ασθενείς όμως να καλούνται να πληρώσουν το 85% της εξέτασης
-Καλαμάτα: Μεγάλη αύξηση από ασθενείς στα Μικροβιολογικά του Νοσοκομείου και της ΤΟΜΥ 
Κλειστά ήταν από τη Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας, καθώς οι γιατροί διαφωνούν με τη στάση του ΕΟΠΥΥ, κυρίως για τα rebate και claw back που τους επιβάλλει.
Την περασμένη Δευτέρα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, γνωρίζοντας οι παρευρισκόμενοι ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με τη Βουλή κλειστή, είχαν δηλώσει ότι δεν περίμεναν δεσμεύσεις, αλλά έστω μία υπόσχεση από τους ανθρώπους του υπουργείου, τους οποίους και εκπρόσωποί τους συνάντησαν το πρωί της Τρίτης.
Αφού έγινε αυτή η συνάντηση, χθες ακολούθησε συνεδρίαση όλων των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα), όπου παραβρέθηκαν 40 φορείς. Όσο για την απόφαση που πάρθηκε, είναι να ανοίξουν από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο πληρωμής. Ειδικότερα, αν κάποιος ασθενής θελήσει από σήμερα να κάνει μία εξέταση, αντί του ποσού της συμμετοχής θα πληρώσει στο διαγνωστικό κέντρο το 85% του κόστους της. Στη συνέχεια θα καταθέσει την απόδειξη στον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την επιστροφή του ποσού που έδωσε.
Τέλος, να σημειωθεί ότι από την παραπάνω μορφή κινητοποίησης εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας, όπως καρκινοπαθείς κ.τ.λ.
 
Η κατάσταση στην Καλαμάτα
Κατά τις τρεις μέρες που τα διαγνωστικά κέντρα της Καλαμάτας ήταν κλειστά σημειώθηκε μεγάλη αύξηση από όσους απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο και την ΤΟΜΥ της πόλης για μικροβιολογικές εξετάσεις, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, αφού αρκετοί θα αδυνατούν να πληρώσουν το 85% του κόστους μιας εξέτασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπήρξε αύξηση 100% στο μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ αύξηση άνω του 50% σημειώθηκε και στην ΤΟΜΥ.
Το πρόβλημα, όμως, όπως μάθαμε, εστιάζεται κυρίως στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου ο προϋπολογισμός είναι κλειστός. Ως εκ τούτου, αν συνεχιστεί η αύξηση των εξετάσεων στο μικροβιολογικό εργαστήριο, θα υπάρχει θέμα εξαιτίας του κόστους των αντιδραστηρίων.
Στην ΤΟΜΥ η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά κι εκεί είναι κλειστός ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα σε αντιδραστήρια. Έτσι, αν συνεχιστεί η εισροή νέων εξεταζομένων, είναι θέμα χρόνου κι εκεί να υπάρξει πρόβλημα.
  
Γιατί δε δέχτηκαν την πρόταση του υπουργείου Υγείας
Τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε δεκτή η πρόταση του υπουργείου Υγείας, αλλά και γιατί ανοίγουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, υπό την προεδρία του οποίου συνεδρίασε την Τρίτη στα γραφεία του ΙΣΑ η Ολομέλεια του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, οι παριστάμενοι – εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), αξιολόγησαν την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση και αποφάσισαν ότι «δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους και δε συμβάλλει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος».
Το βασικό αίτημα του κλάδου ήταν η «διαγραφή» του clawback του β´ εξαμήνου του 2018, ύψους 55 εκατ. ευρώ. Η πρόταση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ήταν να γίνει άμεση τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ η «κλειστή» δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού. Άλλα 9 εκατ. ευρώ είχαν «προσφερθεί» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Τα 39 εκατ. ευρώ μπορούσαν να ενταχθούν στον εφετινό προϋπολογισμό με τροποποίησή του από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια με έγκριση από τον υπουργό Υγείας. Οποιαδήποτε διαδικασία αφορούσε στο έτος 2018 ήταν απαγορευτική λόγω της διάλυσης της Βουλής.
Η άρνηση της πρότασης του υπουργείου Υγείας σηματοδότησε στην ουσία και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, ο κλάδος έλαβε τις αποφάσεις του, αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΑ, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή. Έτσι, προκειμένου να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους, αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων να ανοίξουν τα ιατρεία τους από σήμερα Πέμπτη, αλλά με αναστολή πίστωσης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Αυτό σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα πληρώνει την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, θα παίρνει απόδειξη και στη συνέχεια θα ζητεί να εισπράξει τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, για την ολομέλεια του κλάδου, επισημαίνεται πως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα προ-πληρώνουν μεν την εξέταση την οποία πρέπει να κάνουν και για την οποία διαθέτουν παραπεμπτικό, αλλά όχι στο σύνολό της τιμής, θα απαλλάσσονται από τη συμμετοχή 15% που πρέπει να πληρώσουν.
Ο ΙΣΑ συστήνει στα μέλη του για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας από αυτή τη διαδικασία να εξαιρούνται οι ογκολογικοί ασθενείς, κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού, καθώς και τα οξέα περιστατικά.
Αποφασίστηκε, επίσης, να επιταχυνθεί η διαδικασία των εξουσιοδοτήσεων των Ιατρικών Συλλόγων για την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.
«Ο ιατρικός κόσμος είναι συσπειρωμένος και δυνατός και θα δώσει μάχη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που έχει καταρρεύσει από τους πειραματισμούς της Πολιτείας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Έλληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, το κράτος οφείλει να πληρώσει για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ο ιατρικός κόσμος έβαλε πλάτη στα χρόνια της κρίσης και στήριξε το σύστημα υγείας που κατέρρεε, ωστόσο τώρα απειλείται πλέον η επιβίωσή του. Παλεύουμε τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό που οδηγείται στην ανεργία και στη μετανάστευση» επισήμανε ο κ. Πατούλης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Τέλος, σημειώνεται ότι αποφασίστηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, για να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Η ΔΕ Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), η οποία είχε συστρατευθεί στις κινητοποιήσεις του κλάδου των ιδιωτών της ΠΦΥ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε είδους κινητοποίηση προς το παρόν και επιφυλάσσεται για τη συνέχειά τους μετά τις εκλογές.
  
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ 
Δεν προβλέπεται να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του και να ζητά χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες το απόγευμα στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως δεν προβλέπεται από τη σύμβαση των εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ να πληρώνει ο ασθενής, ενώ ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ειδικότερα για το θέμα της επιστροφής χρημάτων προς τους ασθενείς, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι, εφόσον υπάρχει ενεργή σύμβαση των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ, δεν επιτρέπεται να πληρώνουν οι ασθενείς άλλα ποσά πέραν της συμμετοχής και, επομένως, δεν προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων από τον Οργανισμό στους ασφαλισμένους.
Εφόσον τα διαγνωστικά κέντρα υλοποιήσουν αυτή τους την απόφαση, θα οδηγηθούμε de facto στην καταγγελία των συμβάσεων, διευκρίνισε ο κ. Ξανθός.
«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, τόσο ακραίας κινητοποίησης σε προεκλογική περίοδο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με σκοπό την αναδιανομή της πίτας των διαγνωστικών εξετάσεων. Τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα επιδιώκουν το αδιέξοδο, ώστε με τη νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους της σύμβασης προς όφελός τους, πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός.
Τέλος, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζει το πρόβλημα των ανεπαρκών κλειστών προϋπολογισμών και απηύθυνε έκκληση στους εργαστηριακούς γιατρούς να αναλογιστούν την κρισιμότητα της συγκυρίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί βάθος χρόνου και νομοθετική ρύθμιση, άρα τη Βουλή σε λειτουργία, διευκρίνισε.
Για τη συγκεκριμένη στιγμή, το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η λύση είναι αυτή που έχει προταθεί για προσαύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 κατά 30 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 9 εκατ. που ήδη είχαν ανακοινωθεί (σύνολο δηλαδή 39 εκατ. ευρώ) και μπορεί να ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση