Πάνω από 300 αιτήματα αναπηρίας σε αναμονή στο ΚΕΠΑ Καλαμάτας

Πάνω από 300 αιτήματα  αναπηρίας σε αναμονή στο ΚΕΠΑ Καλαμάτας

Ακόμα και από το 2011 υπάρχουν σε εκκρεμότητα αιτήματα προς το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Καλαμάτας, με αποτέλεσμα συνάνθρωποί μας με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας να μην μπορούν να λάβουν το απαραίτητο για τη διαβίωσή τους επίδομα.
Οι αλλαγές από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ και οι μεγάλης διάρκειας απεργίες των ιατρών έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να εκκρεμούν προς εξέταση 340 αιτήματα πολιτών.
Βέβαια, όπως ενημερωθήκαμε από τη Διεύθυνση Πρόνοιας, από το κράτος έχει δοθεί η δυνατότητα παράτασης λήψης του επιδόματος για ένα έτος, όμως αυτός που θα αποφασίσει να το λάβει χωρίς να έχει ακόμα την έγκριση του ΚΕΠΑ ότι είναι δικαιούχος, πρέπει να υπογράψει ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί, οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα όλου του έτους!
Κατά τ’ άλλα, τα βιβλιάρια απορίας που εκδόθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας τα δύο τελευταία χρόνια (2012 και 2013) κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, με ελαφρά μείωση στην έκδοση καινούργιων το 2013.
 
Αιτήματα από 2011
Τα αιτήματα πολιτών προς το ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας, ώστε να μπορούν να λάβουν το ανάλογο με την περίπτωσή τους επίδομα, έχουν σωρευθεί τα τελευταία χρόνια και παρά τις προσπάθειες για πιο συχνές συνεδριάσεις της Επιτροπής ΚΕΠΑ, που ήδη έχουν ξεκινήσει, είναι άγνωστο πόσο γρήγορα θα διεκπεραιωθούν. Στις Διευθύνσεις Πρόνοιας έχει δοθεί οδηγία από το υπουργείο πως για αιτήματα που δεν έχουν εξετασθεί από το ΚΕΠΑ μπορεί να υπάρξει αυτόματη παράταση λήψης του επιδόματος για ένα έτος. Κάποιοι δικαιούχοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, αρκετοί άλλοι όμως όχι, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπογράψουν ότι, αν τελικά δεν προσκομίσουν έγκριση για ποσοστό αναπηρίας 67%, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν.
Τη μεσοβέζικη αυτή λύση έχουν επιλέξει περίπου 50 άτομα.
Τον Απρίλιο, το ΚΕΠΑ δραστηριοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετές συνεδριάσεις, αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να λυθεί οριστικά, καθώς υπάρχει δυσκολία με τη συμμετοχή ιατρών ειδικοτήτων, όπως για νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά.
Τα άτομα που λαμβάνουν τα επιδόματα έχουν μειωθεί, ενώ υπάρχει καθυστέρηση και με την καταβολή τους, καθώς παλιότερα τα χρήματα υπήρχαν στη διάθεση των αρμόδιων Διευθύνσεων από την αρχή του έτους, ενώ τώρα καταβάλλονται με δύο μήνες καθυστέρησης, αφού αποστέλλονται όταν τελειώσει το δίμηνο.
Τα επιδόματα που δίνονται είναι: βαριάς αναπηρίας, αιμολυτικών, εγκεφαλικής παράλυσης, νοητικής υστέρησης, τετραπληγίας –  παραπληγίας ανασφάλιστων, τετραπληγίας – παραπληγίας ασφαλισμένων του Δημοσίου, τυφλών κωφάλαλων, Hansen, κίνησης, ομογενών, στεγαστικής συνδρομής και απροστάτευτων παιδιών.
 
Ανασφάλιστοι
Σε ό,τι αφορά τους ανασφάλιστους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρόνοιας, το 2012 χορηγήθηκαν 918 βιβλιάρια απορίας, εκ των οποίων τα 306 ήταν καινούργια, τα 608 από αναθεώρηση και 4 πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας.
Το 2013 χορηγήθηκαν 886 βιβλιάρια απορίας, εκ των οποίων τα 253 ήταν καινούργια, τα 600 αναθεωρήσεις και 4 πιστοποιητικά κοινωνικής προστασίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη