ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Της Βίκυς Βετουλάκη
Ενημέρωση για τη θετική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, με δράσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, έκανε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ορκίσθηκε ο νέος περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας Λεωνίδας Παπακώστας, ο οποίος κατέλαβε τη θέση του κ. Ιωάννη Αργυράκη, που ανέλαβε τα καθήκοντα του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.
Κοινωνικές δράσεις
Η κα Νικολάκου ενημέρωσε το Σώμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή των επιτρόπων Λάζλο Άντορ και Γιοχάνες Χαν, ανταποκρίθηκε θετικά σε προτάσεις που είχε καταθέσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Ειδικότερα, με επιστολή του το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενημέρωνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα προσεγγίσει, και ίσως ξεπεράσει, το 40% και πρότεινε δραστικές και φιλόδοξες παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, ώστε τα φαινόμενα αυτά να μη λάβουν χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής καταστροφής.
Η αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι στην επιχειρηματολογία του ο κ. Τατούλης επισήμαινε ότι η βίαη μετατόπιση της μικρομεσαίας αστικής τάξης σε κατάσταση φτώχειας έχει ως συνέπεια την αυξανόμενη αμφισβήτηση, από πολλούς Έλληνες πολίτες, της Δημοκρατίας, των θεσμών και των κανόνων που διέπουν το λεγόμενο δυτικοευρωπαικό οικοδόμημα.
Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της αποδέχεται τις προτάσεις του κ. Τατούλη για να ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα προστασίας του πολίτη από τη φτώχεια, με ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, όπως ξενώνες για αστέγους, κοινωνικές καντίνες για παροχή τροφής και κέντρων βοήθειας για δωρεάν διανομή τροφίμων, ρούχων και σχολικού εξοπλισμού.
60 εκατ. ευρώ
Ο δε περιφερειάρχης δήλωσε την ικανοποίησή του για την αποδοχή των προτάσεών του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή τους από την Περιφέρεια μέσω κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.
Οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), που έχουν ήδη δεσμευθεί για το ΠΕΠ Πελοποννήσου, όπως τονίσθηκε, ανέρχονται σε 60 εκατ, ευρώ.
Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης μέσω αντιμετώπισης του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας, ενίσχυσης των προσόντων και τόνωσης της απασχόλησης των ομάδων που απειλούνται από φτώχεια.
Επίσης:
-Δράσεις ενσωμάτωσης των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και η προώθησή τους
στην απασχόληση, όπως και βελτίωση υποδομών/στέγασης, μείωση σχολικής
διαρροής, παροχή υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, ενημέρωση, ατομική ενδυνάμωση,
επαγγελματική και επιχειρηματική συμβουλευτική, κατάρτιση, κοινωφελής εργασία,
απασχόληση, επιχειρηματικότητα, κοινωνική επιχειρηματικότητα.
-Δράσεις βελτίωσης της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής
ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, όπως ξενώνες για αστέγους, κοινωνικές καντίνες για παροχή τροφής και κέντρων βοήθειας για δωρεάν διανομή τροφίμων, ρούχων και σχολικού εξοπλισμού. Ειδικές δράσεις προβλέπονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και των απομακρυσμένων περιοχών με την ενίσχυση μικρών βασικών υποδομών, καθώς και με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
-Δράσεις προάσπισης της κοινωνικής συνοχής που αξιοποιούν τις δυνατότητες που
παρέχουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δίδοντας έμφαση σε
δράσεις που προωθούν την απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τη χρήση αυτών (π.χ. περιορισμός ψηφιακού χάσματος, πιστοποίηση σε βασικές δεξιότητες), την πρόσβαση σε προηγμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας (π.χ. υπηρεσίες τηλε- ιατρικής, και τηλεδιάγνωσης) και την προώθηση εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την εκπαίδευση (π.χ. ψηφιακό σχολείο, τηλε- εκπαίδευση).
-Δράσεις καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού με έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ακόμα και με συνολική επιδότηση του εργατικού κόστους.
-Δράσεις προώθησης της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων.
-Τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα κοινωφελούς σκοπού, στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας. των κοινωνικών υπηρεσιών, με την ενεργοποίηση των φορέων της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στις περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.