Αυξάνονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών με το νέο νομοσχέδιο

Αυξάνονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών με το νέο νομοσχέδιο

Σημαντικές αλλαγές περιέχει το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας που ψηφίστηκε από την ολομέλεια της βουλής και θα ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ. καθώς κάποιες διαδικασίες και λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με απόφαση του Υπ. Εργασίας.
Όπως μας εξήγησε, μιλώντας στο «Θ» ο οικονομολόγος Κώστας Κρανιώτης, μερικές  βασικές αλλαγές, πρέπει να τις λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι εργοδότες για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.
 
Αλλαγές
Μία από τις πρώτες βασικές αλλαγές, είναι η υποχρεωτική επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού της ταυτοπροσωπίας εγγράφου, από όσους βρίσκονται στο χώρο εργασίας, εφόσον αυτό ζητηθεί κατά τη διάρκεια ελέγχου από επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Σε ότι αφορά τις υπερωρίες – υπερεργασία, ο κ. Κρανιώτης τόνισε ότι είναι πλέον υποχρεωτική στο «ΕΡΓΑΝΗ», η τήρηση στοιχείων όπως κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και η υπερεργασία και η νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων κ.λπ..  Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας «ΕΡΓΑΝΗ » κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησής της. 
Βέβαια, η δυνατότητα να δηλώνονται με sms οι υπερωρίες θα είναι τεχνικά δυνατή πολύ σύντομα, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Πρόστιμα
«Μεγάλες  αλλαγές έχουμε και στα οικοδομικά και τεχνικά έργα. Στο ΟΠΣ – ΣΕΠΕ είναι υποχρεωτική η τήρηση των στοιχείων του απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, εφόσον  ζητείται», συνέχισε ο κ. Κρανιώτης.
Πλέον με το νομοσχέδιο ο εργοδότης υποχρεούται να αναγγέλλει, με ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών εντύπων που προβλέπονται στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας «ΕΡΓΑΝΗ», κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού ή καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου το αργότερο 4 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή λήξης της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου, αντίστοιχα.
Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά, είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει για την οικειοθελή αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Στην τελευταία περίπτωση, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο 4 εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση και η αναγγελία γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των συνοδευτικών εγγράφων, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη.
Τέλος, άλλο ένα θέμα είναι ότι ο εργοδότης υποχρεούται να εφοδιάζει τους εργαζόμενους με αντίγραφο της κατάστασης προσωπικού ή απόσπασμα αυτής όταν απασχολούνται εκτός της έδρας ή του παραρτήματος της επιχείρησης.
Επιπλέον, θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των τεχνικών ασφαλείας  και των ιατρών εργασίας στη βάση δεδομένων του ΟΠΣ-ΣΕΠΕ.
«Όπως διαπιστώνουμε τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, τα πρόστιμα παραμονεύουν στους εργοδότες και οι υποχρεώσεις προς τα λογιστικά γραφεία αυξάνονται, καθώς ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες στο σύστημα «Εργάνη» και να γλιτώσουν τους πελάτες τους από τις κυρώσεις  που  θα τους επιβληθούν», κατέληξε ο κ. Κρανιώτης.

Της Βίκυς Βετουλάκη