Τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποίησε το 2ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1 EDUCATION, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2017, σε Ισπανία, Φινλανδία και Σουηδία.
Στην πρώτη αποστολή στην Ισπανία, που είχε θέμα “Coaching on educational contexts to reduce early school leaving”, από 4 έως 10 Μαρτίου, στην πόλη Alcala de Henares (γενέτειρα του Μ. Θερβάντες, συγγραφέα του «Δον Κιχώτης»), συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Λαμπροπούλου Ιωάννα (αγγλικών) και Λύκος Θανάσης (πληροφορικός).
Σκοπός της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν η μελέτη, η ανάλυση και η πρόταση τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης από τους εφήβους.
Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος καθηγητές από Λετονία, Ιρλανδία, Ισλανδία , Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Γερμανία, Εσθονία, Κύπρο, Κροατία και Γαλλία.
Τέλος, στον ελεύθερο χρόνο έγινε ξενάγηση των εκπαιδευτικών σε ιστορικούς τόπους της περιοχής και μουσεία.
Στη δεύτερη αποστολή στη Φινλανδία, με θέμα «Διοίκηση Σχολικών Μονάδων», από 3 έως 7 Ιουλίου, στην πόλη Joensuu, συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κυβελέα Νίκη (κοινωνιολόγος) και Δρέτας Γιώργος (οικονομολόγος).
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διοίκηση σχολείων, η παιδαγωγική ανάπτυξη, η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, η ανάπτυξη στόχων και οράματος, καθώς και οι στρατηγικές για την υλοποίησή τους.
Στη συνάντηση αυτή, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης (το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο), συνέκριναν τη σχολική διοίκηση στην Ευρώπη και διεύρυναν το δίκτυο του σχολείου με Ευρωπαίους συνεργάτες.
Στην τρίτη και τελευταία αποστολή στη Σουηδία, με θέμα “Reading the city”, από 23 έως 29 Αυγούστου, στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη, συμμετείχαν οι φιλόλογοι Κερκεμέζου Αναστασία και Κωνσταντάκη Αλεξάνδρα.
Σκοπός ήταν η γνωριμία με έναν άλλο ευρωπαϊκό πολιτισμό μέσα από τα μνημεία της Στοκχόλμης, η παρακολούθηση της πορείας του στο χρόνο, η συνειδητοποίηση της συνεισφοράς κάθε λαού στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η ανάγκη διαπολιτισμικής συνύπαρξης και επικοινωνίας.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις ΤΠΕ και με νέες μεθόδους και εργαλεία εκπαιδευτικής πρακτικής.
Να σημειωθεί πως τα συμπεράσματα, οι καλές πρακτικές και τα οφέλη που προέκυψαν από τις πιο πάνω επιμορφωτικές δράσεις, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα στην Καλαμάτα.
Τέλος, τον Οκτώβριο, επίσης στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί και η διακρατική συνάντηση εταίρων του νέου Προγράμματος Erasmus+ KA2, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών του 2ου Λυκείου την προσεχή διετία με τίτλο “Creative path for young social entrepreneurs”, με θέμα την «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις και συνεργασία με σχολεία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Τσεχίας.
Τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις του 2ου Λυκείου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+
