Το δημογραφικό πρόβλημα «τρώει» τα σωθικά και της Μεσσηνίας…

Το δημογραφικό πρόβλημα  «τρώει» τα σωθικά και της Μεσσηνίας…

2.073 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 808 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΤΟ 2015 ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ!

-Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών

Η υπογεννητικότητα και τα ζοφερά δημογραφικά δεδομένα της Μεσσηνίας «τρώνε» χρόνο το χρόνο τα… σωθικά του νομού, λογική που συνάδει με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τους αριθμούς, η «μάχη» της Μεσσηνίας δε δίνεται μόνο σε οικονομικό πεδίο, αφού οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, αρκετοί άνθρωποι φεύγουν και από το νομό και ο πληθυσμός γερνάει γρήγορα, κάτι που σημαίνει πως σε μερικές δεκαετίες η Μεσσηνία μπορεί να μην είναι σε θέση να παράξει αρκετό πλούτο για να φροντίσει τους ανθρώπους της.
Τα στατιστικά, λοιπόν, των ληξιαρχικών πράξεων για το 2015 λένε ότι μέχρι πρότινος οι θάνατοι έφταναν τους 2.073 και οι γεννήσεις τις 813!
Εκτός από τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας, όπου είχαμε 513 θανάτους και 808 γεννήσεις, σε όλες τις άλλες περιοχές του νομού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Στα υπόλοιπα στοιχεία για το 2015 είχαμε 614 γάμους και 202 διαζύγια, καθώς και 14 σύμφωνα συμβίωσης.
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά πανελλαδικό, αφού η χώρα μαστίζεται από την κρίση, με την κύρια αιτία του προβλήματος να εστιάζεται στα υψηλά κόστη στην υγεία και τις συντάξεις.
Ωστόσο, το δυστύχημα είναι ότι στην Ελλάδα η μάχη για την οικονομική επιβίωση είναι τόσο πιεστική, που δεν υπάρχει χρόνος να κοιτάξουμε το μεγάλο κάδρο. Στην ανάγκη να κόψουν τις δαπάνες και να σταματήσουν τις σπατάλες, οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν πράγματα τα οποία ίσως να τους ενθάρρυναν να κάνουν παιδιά.
Φυσικά, θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ να επισημάνουμε πως η δημογραφική μείωση του πληθυσμού σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση, τις μειώσεις μισθών και την υψηλή φορολόγηση.
Όπως σημειώνουν ειδικοί επιστήμονες, «ακόμη και χωρίς στατιστική επιβεβαίωση, η κατάσταση που επικρατεί είναι εμφανής. Αρκετά μαιευτήρια έχουν κλείσει πτέρυγες και τις έχουν μετατρέψει για άλλες ιατρικές ειδικότητες, ενώ αρκετά σχολεία στην επαρχία και τα νησιά έχουν μόλις μια χούφτα μαθητών. Από χωριό σε χωριό οι υπερήλικες ξεπερνούν τους ντόπιους και τους μετανάστες της εργατικής ηλικίας».

του Αντώνη Πετρόγιαννη