Ζωές που χάνονται από την αφρικανική σκόνη

Ζωές που χάνονται από την αφρικανική σκόνη

Σχεδόν τριπλάσια
η συγκέντρωση σωματιδίων στη Μεθώνη
 
Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, με τους σταθμούς μέτρησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου /meteo.gr να καταγράφουν για την περιοχή μας την υψηλότερη συγκέντρωση με 120 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στη Μεθώνη.
Σημειώνεται ότι το όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, όπως έχει θεσμοθετηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέο σύντομο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης αναμένεται και σήμερα.
Αν και οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι υψηλές, απέχουν πολύ από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στα μέσα του Μαρτίου του 2016, οπότε σημειώθηκαν τιμές – ρεκόρ, φτάνοντας στα Χανιά τα 2.150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και στη Μεθώνη τα 800 μικρογραμμάρια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ένταση του φαινομένου ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.
 
Τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα
Τα aerosols ή αιωρούμενα σωματίδια είναι μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρονται με τη σκόνη και παίζουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην ανθρώπινη υγεία, καθώς μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προξενήσουν σημαντικές βλάβες, όσο και στο κλίμα, καθώς επηρεάζουν τόσο το σχηματισμό σύννεφων όσο και την θερμοκρασία της γης.
Σύμφωνα με σειρά από μετρήσεις, αλλά και άλλες έρευνες, η αφρικάνικη σκόνη φαίνεται τοξική δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, σε έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων εντοπίστηκε μια λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες.
Όπως κάθε αιωρούμενο σωματίδιο, έτσι και η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιβαρύνει τους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Κυρίως τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι επικίνδυνα στα άτομα που έχουν αναπνευστικά και χρόνια καρδιολογικά νοσήματα όπως το βρογχικό άσθμα, το ΧΑΠ καθώς και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ο.κ., αναφέρεται σε δηλώσεις ειδικών ιατρών. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση.
 
Γιατί μεταφέρονται τα βαρέα μέταλλα;
Οι αιτίες για την ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη φυσική σκόνη που προέρχεται από τη Σαχάρα πολλές και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ρυπογόνου δραστηριότητας στις χώρες της βορείου Αφρικής και την ερημοποίηση της Σαχάρας. Επιπλέον, οι βομβαρδισμοί της Λιβύης πριν κάποια χρόνια επιδείνωσαν πιθανότατα το φαινόμενο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ερημοποίηση στη Σαχάρα προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.