Ψύλλοι στ’ αφτιά μας μπήκανε για την Καλαμάτα
Οι πιεστικές οικονομικές συνθήκες και η ανάγκη να μειωθούν όσο το δυνατόν τα έξοδα θα οδηγήσουν ούτως ή άλλως στην αναδιοργάνωση του στρατεύματος. Αυτό ήταν το κυριότερο συμπέρασμα που προέκυψε από πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΣ, Βασίλη Τελλίδη.
Όπως αποκάλυψε, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι ο Στρατός χρειάζεται 600 εκατ. ευρώ ετησίως αποκλειστικά για τα λειτουργικά του έξοδα, ενώ για φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 210 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή την περίοδο η λειτουργία του συνεχίζεται με τη χρησιμοποίηση των αποθεμάτων που υπήρχαν και χάρη στο φιλότιμο και το μεράκι των στελεχών. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είπε, είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές στη δομή του Στρατού και ιδίως στη Διοικητική Μέριμνα, όπου υπάρχουν αρκετά περιθώρια.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα διεξάγεται ήδη μελέτη, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, προκειμένου να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο και οι νεοσύλλεκτοι να παρουσιάζονται απευθείας στις μονάδες, με συνέπεια να καταργηθούν τα πλεονάζοντα κέντρα εκπαίδευσης.
Ωστόσο, καθώς αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, οι όποιες προτάσεις θα υποβληθούν πρωτίστως σε διάλογο. «Το κλείσιμο κάθε μονάδας, εξάλλου, έχει κι αυτό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχία για τη συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου “Γιαννιτσά” στην Καλαμάτα, αν και όποτε τέθηκε θέμα για τύχη του, το τοπικό λόμπι έσωζε τη λειτουργία του. Βέβαια, δεν ξέρουμε αν μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην πραγματικότητα που θέλει τους στρατιώτες να βρίσκονται σε μάχιμες μονάδες.
Μείωση του κόστους επίσης μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους πιο «απλούς» τρόπους, όπως ο περιορισμός ή η κατάργηση αγημάτων, η μείωση της συμμετοχής στις εθνικές αποστολές στο εξωτερικό, που κοστίζουν περί τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ μαχαίρι μπορεί να πέσει και στις θέσεις εξωτερικού.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης