Ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης WTFL 2018 στην Costa Navarino

Ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης WTFL 2018 στην Costa Navarino

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ της Λουκέρνης στην Πύλο, όπου περισσότεροι από 50 ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού και πρωτοπόροι της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας συμμετείχαν με κυρίαρχο θέμα της ατζέντας τη σύμπραξη του δημόσιου και τη ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, Gerald Lawless, o διευθυντής της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ Alain Dupeyras, ο τέως γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Taleb Rifai, η διευθύντρια του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Isabel Hill, o διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Τουρισμού Ασίας και Ειρηνικού PATA Mario Hardy, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών ΙΑΤΑ Paul Steele, υπουργοί Τουρισμού και αξιωματούχοι ξένων χωρών, ακαδημαϊκοί, ειδικοί της τουριστικής αγοράς, και ιδρυτές πρωτοπόρων τουριστικών επιχειρήσεων και start-ups.
Στις συνεδρίες μετείχε και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, καθώς και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, ο αναπληρωτής γ.γ. του ΕΟΤ Γιάννης Γούλιος και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ, Αγγελική Χονδροματίδου.
Μάλιστα, η κα Κουντουρά, η οποία με πρωτοβουλία της είχε κινήσει τις διαδικασίες για τη διοργάνωση του WTFL ΤhinkTank στην Ελλάδα, έκλεισε τις εργασίες του φόρουμ. Στην τοποθέτησή της συνόψισε τα βασικά μηνύματα για την τουριστική ανάπτυξη που προέκυψαν από τις εργασίες και τις τοποθετήσεις των ηγετών.
Οι δε συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάδειξη της αξίας της βιομηχανίας ταξιδίου, τουρισμού και φιλοξενίας συνολικά, ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, και στην προώθηση των μηνυμάτων του Φόρουμ σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης, στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης, καθώς και στην ατζέντα των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών G20.
Ο παγκόσμιος τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία όπως προβλέπουν οι παγκόσμιοι φορείς – 1,8 δισ. διεθνείς αφίξεις έως το 2030, διπλάσιες σε σχέση με το 2010 (UNWTO), 3,7% ετήσια ανάπτυξη στα αεροπορικά ταξίδια έως το 2035 (ΙΑΤΑ) και ετήσια αύξηση κατά 4,5% στις τουριστικές επενδύσεις την επόμενη 10ετία (WTTC).
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη υιοθέτησης συνολικών κυβερνητικών πολιτικών για τον τουρισμό σε στενή και αποτελεσματική συνεργασία της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την κοινωνία των πολιτών
 
Βασικά σημεία
Βασικά σημεία των συνεδριών αποτέλεσαν:
•H ανάπτυξη των υποδομών οφείλει να δημιουργεί συνολικά οφέλη για τους τουρίστες-επισκέπτες, τους κατοίκους και την τοπική κοινωνία, και την ευρύτερη οικονομία. Ενισχύει τη συνδεσιμότητα και την κινητικότητα, κινητοποιεί το εμπόριο, μειώνει τη φτώχεια, προστατεύει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.
•Για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, οι προορισμοί καλούνται να επενδύσουν σε υποδομές που αποφέρουν μοναδικές υψηλού επιπέδου τουριστικές εμπειρίες σε ένα πιο διαφοροποιημένο και υψηλών απαιτήσεων τουριστικό κοινό.
•Η ανάγκη υποδομών θα πρέπει να συνυπολογίζει τέσσερις παραμέτρους: υλικές γενικές και ειδικές υποδομές (μεταφορές, φιλοξενία και ειδικές τουριστικές υποδομές, όπως θεματικά πάρκα, μουσεία), ψηφιακές υποδομές, οικολογικές υποδομές (π.χ. εθνικά πάρκα και βιοποικιλότητα) και αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στο ρόλο της τουριστικής εκπαίδευσης και υψηλού επιπέδου κατάρτισης των εργαζομένων, καθώς και παροχή διευκολύνσεων στις μετακινήσεις (βίζες, συναλλαγές κ.τ.λ.)
•Έμφαση δόθηκε στο ρόλο των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, καθώς και στην αξιοποίηση του ταλέντου μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για την επίτευξη του στόχου για την τουριστική ανάπτυξη.
•Οι καινοτόμες συμπράξεις δημοσίου- ιδιωτικού τομέα (και ο συνδυασμός γης, κεφαλαίου, γνώσης και επιδεξιοτήτων από διαφορετικούς συμμετέχοντες) ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του προορισμού, και υποστηρίζουν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και εμπειριών.
Να σημειωθεί πως το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από το WTFL, το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Costa Navarino, ενώ οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Μεσσηνίας και συμμετείχαν σε ειδικές εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό τη γνωριμία τους με τα θεματικά τουριστικά προϊόντα και τις αυθεντικές εμπειρίες που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη φύση και τη γαστρονομία της περιοχής.