Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων – Μάρτιος 2018 στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Κύκλος Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων – Μάρτιος 2018 στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης κατά ISO 17025 και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου για την οργανοληπτική δοκιμή του ελαιολάδου.
Εκτός των δοκιμών, το Εργαστήριο διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και προσφέρει συμβουλευτική σε θέματα της ελαιοκομίας.  Το δε Μάρτιο θα διοργανώσει κύκλο σεμιναρίων ελαιοκομίας στα θέματα:
•Οι προκλήσεις της γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιολάδου
•Κυριότερες ασθένειες, ζωικοί εχθροί και ζιζάνια της Ελιάς: προσβολή, αντιμετώπιση, και επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιοκάρπου
•Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς
•Τα κρίσιμα σημεία στο ελαιοτριβείο και η σχέση τους με την ποιότητα του ελαιολάδου
 

 
 
Οι προκλήσεις της γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιολάδου
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της ελαιοκομίας (στελέχη εταιρειών παραγωγής, τυποποίησης, εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου) που έχουν ήδη αποκτήσει γνώση και δεξιότητες στις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Τα θέματα που θα καλύψει το σεμινάριο είναι:
•η σημασία της γευσιγνωστικής ανάλυσης του ελαιολάδου
•οι προκλήσεις της γευσιγνωστικής ανάλυσης ως κριτήριο ποιότητας, εφαρμογές της γευσιγνωστικής ανάλυσης σε όλα τα στάδια της παραγωγής
•οι διάφοροι τύποι γευσιγνωσίας
•τα κρίσιμα σημεία στην ποιότητα του ελαιολάδου (προδιαγραφές επιλογής, συνθήκες αποθήκευσης, τυποποίησης και μεταφοράς του)
•αναγνώριση, κατηγοριοποίηση και διαχείριση οριακών ελαιολάδων.
Στο πρακτικό μέρος θα πραγματοποιηθούν δοκιμές και ασκήσεις σε εξαιρετικά παρθένα και ελαττωματικά ελαιόλαδα, διαφόρων ελληνικών ποικιλιών, καθώς και προσομοίωση δοκιμών σε συνθήκες της επίσημης γευσιγνωστικής μεθόδου.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10. Εισηγητές: Βασίλης Δημόπουλος, Ιωάννα (Άννα) Μηλιώνη.
 
Προστασία ελαιοδέντρου
Το σεμινάριο απευθύνεται σε παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, έμπειρους και νέους, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν γνώση και δεξιότητες αναγνώρισης, πρόληψης, αντιμετώπισης και λήψης αποφάσεων για την προστασία των δέντρων τους και την παραγωγή υγιούς ελαιοκάρπου.
Τα θέματα που θα καλύψει το σεμινάριο είναι:
•αναγνώριση των σημαντικότερων ασθενειών, ζωικών εχθρών και ζιζανίων της ελαιοκαλλιέργειας
•πρόληψη και αντιμετώπισή τους σε συμβατικούς, βιολογικούς και ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιώνες
•οι επιπτώσεις της απουσίας φυτοπροστασίας
•η σύγκριση μηχανικού και χημικού τρόπου αντιμετώπισης ζιζανίων
•η διαχείριση του ελαιώνα ώστε να μειωθούν οι δυσμενείς επιδράσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και της μεγιστοποίησης της προστιθέμενης αξίας στο ελαιόλαδο, στο πλαίσιο της ελληνικής πραγματικότητας του ελαιοκομικού τομέα.
Το πρακτικό μέρος θα περιλαμβάνει γευσιγνωστικές δοκιμές με αντιπροσωπευτικά ελαιόλαδα  που προέρχονται από ελαιόκαρπο προσβεβλημένο από βακτηριολογικές – μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15. Εισηγήτρια: Μαρία Περδικάρη.
 
Κλάδεμα – Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς
Το σεμινάριο απευθύνεται σε έμπειρους και νέους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, είτε συμβατική είτε βιολογική, και οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν γνώση και δεξιότητες στην τεχνική του κλαδέματος, τη θρέψη και τη λίπανση των ελαιοδέντρων και πώς αυτά σχετίζονται με την απόδοση και ποιότητα του ελαιοκάρπου. Στο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί πρακτική κλαδέματος στον ελαιώνα του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα:
 
Κλάδεμα Ελιάς
•Πότε και πώς πρέπει να κλαδεύονται τα ελαιόδεντρα για μέγιστη απόδοση και ποιότητα;
•Μπορεί το κλάδεμα να μειώσει την παρενιαυτοφορία;
•Πως επαναφέρεται ένας παραμελημένος ελαιώνας;
•Πώς κλαδεύονται τα παγετόπληκτα δένδρα;
•Κλαδεύονται με τον ίδιο τρόπο οι ξηρικές και οι ποτιστικές ελιές;
•Ποιο είναι το κόστος του κλαδέματος;
 
Θρέψη Ελιάς
Γιατί χρειάζεται η ανάλυση εδάφους και φύλλων;
•Ποιος είναι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής των ελαιοδέντρων;
•Ποια είναι η συνεισφορά των θρεπτικών στοιχείων στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;
 
Λίπανση ελιάς
•Πότε και πώς πρέπει να πέσουν τα λιπάσματα;
•Ποια είναι τα αποτελέσματα της υπολίπανσης και της υπερλίπανσης;
•Τι ρόλο παίζει η λίπανση στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;
•Ποιο είναι το κόστος της λίπανσης;
•Η εφαρμογή των λιπασμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή;
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10.
Εισηγητής: Αναστάσιος Κώτσιρας.
 
Ελαιοτριβείο και ποιότητα του ελαιολάδου 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε παραγωγούς/τυποποιητές, στελέχη εταιρειών τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, σε ελαιοτριβείς και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με το παρόν και το μέλλον του ελαιοτριβείου.
Το σεμινάριο αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσης και δεξιοτήτων σε όλα τα θέματα ελαιοποίησης. Οι εκπαιδευόμενοι θα ενημερωθούν για τον έλεγχο των κρίσιμων σημείων σε όλα τα στάδια (αποφύλλωση, πλύσιμο, λειτουργία σπαστήρα, μάλαξη ελαιόπαστας, φυγοκεντρικό διαχωρισμό-decanter, διαχωριστήρες), τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του ελαιοτριβείου για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων υψηλής ποιότητας, για την επίδραση των παραγόντων από την αρχή της ελαιοποίησης (βαθμός ωρίμανσης, χρόνος και συνθήκες αναμονής) έως το τέλος (θερμοκρασία και συνθήκες αποθήκευσης), για τη μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παρθένου ελαιολάδου και το ρόλο των λάθος πρακτικών στο σχηματισμό των ελαττωμάτων (οργανοληπτικών και χημικών).
Επίσης, θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα όπως: η διαφορά των γραμμών παραγωγής σε ελληνικά και ισπανικά ελαιουργεία, τα συστήματα περιορισμού οξυγόνου, η επίδραση θερμοκρασίας σε φαινολικές και πτητικές ενώσεις με αναλυτικά διαγράμματα, η παραγωγή ελαιολάδου από εκπυρηνομένες ελιές, οι συνθήκες στο φιλτράρισμα, την αποθήκευση και τυποποίηση, τα συστήματα HACCP και FSSC 22000 σε ελαιουργεία με παραδείγματα εντύπων, το ελαιοτριβείο στην ελληνική πραγματικότητα: προσωπικές εμπειρίες και εφικτές λύσεις.
Στο σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν γευσιγνωστικές δοκιμές σε ελαιόλαδα με ελαττώματα που οφείλονται σε κακές πρακτικές στο ελαιοτριβείο.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15.
Εισηγητές: Κώστας Τσορώνης, Γιάννης Καρβέλας.
  
Χρήσιμες Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 27210 – 45304 και 69446 75764. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε κάποιο ή κάποια από τα σεμινάρια, στείλτε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο kalamataoliveoil@hotmail.com για να λάβετε την αίτηση εγγραφής. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.