Την Τρίτη, στις 22 Μαρτίου 2016, έγινε τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο. Υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τριακόσιοι περίπου τραυματίες.
Την ευθύνη για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα την ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος, κάποιοι φανατικοί Ισλαμιστές (γιατί όχι και φρενοβλαβείς), που θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτοί που θέλουν να επιβάλλουν τη βαρβαρότητα.
Οι αρχηγοί των 28 κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων, σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν, ανέφεραν τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θρηνεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και αμετακίνητοι στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».
Επίσης, τονίζουν ότι η επίθεση αυτή είναι επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία της Ευρώπης και ενισχύει τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες.
Βλέπουμε μια πανευρωπαϊκή καταδίκη της τρομοκρατίας. Φαίνεται πως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμβαίνει ό,τι στις οικογένειες και στα κράτη. Δηλαδή, όταν υπάρχει κίνδυνος, η οικογένεια αλλά και οι κάτοικοι της χώρας ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο.
Είναι γεγονός ότι το νέο τρομοκρατικό κτύπημα στο Βέλγιο θα έχει επιπτώσεις στην ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων. Οι έλεγχοι στα σύνορα και στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια κ.τ.λ.) θα αυξηθούν. Και επειδή η χώρα μας είναι τουριστική, εκ των πραγμάτων οι έλεγχοι θα έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό μας.
Κάποιοι δικαίως ανησυχούν για τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όμως, ας είμαστε ειλικρινείς και όχι υποκριτές. Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι δεν πάσχουν από έλλειψη δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Μπροστά στον κίνδυνο των τρομοκρατών, που χτυπούν αθώους πολίτες, τίθεται επιτακτικά το θέμα: περισσότερη ασφάλεια ή περισσότερη ελευθερία; Κάποιοι μοναχικοί λύκοι ίσως επιλέξουν «περισσότερη ελευθερία». Όμως, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της οικογένειας, την ασφάλεια της πόλης, την ασφάλεια της χώρας, την ασφάλεια της Ευρώπης, τότε μάλλον η επιλογή είναι «περισσότερη ασφάλεια».
Με άλλα λόγια, κάθε πολίτης και κάθε χώρα, αντιμετωπίζοντας την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, θα πρέπει να κάνει ιεραρχήσεις. Δηλαδή, να κάνει μια αξιολογική κατάταξη των αξιών-αγαθών που χρειάζεται περισσότερο. Κατά την κρίση μας, πρώτα ιεραρχείται η ανθρώπινη ζωή και μετά η ανθρώπινη ελευθερία. Γι’ αυτό η χώρα μας και η Ευρώπη οφείλουν να προτάξουν την ανθρώπινη ζωή και μετά την ανθρώπινη ελευθερία. Με άλλα λόγια, αν υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην ελευθερία (δήλωση στοιχείων, φωτογράφηση προσώπων κ.τ.λ.), δεν έσταξε δα και η ουρά του γαϊδάρου.
Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση λόγω του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. Το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνική συναίνεση. Επομένως, κομματισμοί και λαϊκισμοί δε χωρούν στο προσφυγικό. Τα κόμματα έχουν άλλα θέματα για να συγκρουστούν, για να βγάλουν τα απωθημένα τους. Γι’ αυτό επαναλαμβάνεται ότι καλά θα κάνουν να αφήσουν το προσφυγικό/μεταναστευτικό εκτός κομματικού παιχνιδιού και κομματικού υπολογισμού.
Όπως η οικονομία και η ανάπτυξη, έτσι και το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρέπει να είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα. Σε κρίσιμες καταστάσεις δε χρειάζονται ακραίες κορώνες. Οι πολίτες χρειάζεται να γυρίσουν τις πλάτες στους ανθρώπους και στα κόμματα των άκρων. Τα άκρα ποτέ δεν έδωσαν λύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσουν σοβαρά το πρόβλημα της ένταξης των μεταναστών στις χώρες προορισμού και διαμονής τους. Αν μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς, όπως ήταν οι τρομοκράτες του Παρισιού και των Βρυξελλών, δεν μπορούν να ενταχθούν, θα μπορέσουν να ενταχθούν οι σημερινοί μετανάστες; Η ένταξη φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολη, γιατί υπάρχει διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Επίσης, πολλοί μετανάστες, όπως και οι φανατικοί Ισλαμιστές, δε θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνία που ζουν.
Επιπλέον, χρειάζεται να σημειωθεί ότι η πρεμούρα κάποιων για μια πολυπολιτισμική Ευρώπη είναι εκτός πραγματικότητας. Διευκρινίζεται ότι η αμερικανική κοινωνία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Αντίθετα, η Ευρώπη είναι μια πολυεθνική κοινωνία, με κοινό πολιτισμό, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πυλώνες του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι: η Ελληνική κλασική σκέψη, το Ρωμαϊκό δίκαιο και ο Χριστιανισμός.
Η επίθεση των τρομοκρατών του Ισλαμικού κράτους στο Βέλγιο, όπως και οι προηγούμενες επιθέσεις στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία κ.τ.λ., είναι επιθέσεις κατά της ανοιχτής ευρωπαϊκής κοινωνίας. Είναι επιθέσεις κατά των αξιών της Ευρώπης, των αξιών της δημοκρατίας.
Γι’ αυτό είναι βέβαιο ότι η τρομοκρατία δε θα νικήσει τη Δημοκρατία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα υπερασπιστούν τις αξίες της Ευρώπης. Άλλωστε, είμαστε όλοι Βέλγοι, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι.
Κάθε Κυριακή με Θάρρος
Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
*Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης.
Είμαστε όλοι Βέλγοι, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι
