Μεγάλη αύξηση αιτημάτων για μόνιμη εγκατάσταση ηλικιωμένων σε δομές φροντίδας, έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκε διπλασιασμός τους τόσο στις κοινωνικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγείας, όσο και στην κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, που δέχεται τα μεγαλύτερο όγκο περιστατικών.
Ωστόσο, η Μεσσηνία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι δομές που υπάρχουν δε επαρκούν για να καλύψουν όλα αυτά τα αιτήματα. Μέσω ΕΟΠΥΥ, υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησης αιτημάτων για φιλοξενία μόνο από το Άσυλο Ανιάτων στα Γιαννιτσάνικα, ενώ σε ό,τι αφορά στο Γηροκομείο μπορούν να ικανοποιούνται αιτήματα μόνο σε απευθείας συνεννόηση των οικογενειών με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, στην οποία ανήκει. Αλλά και στα δύο η δυναμικότητα είναι περιορισμένη.
Μάλιστα, οι κοινωνικές υπηρεσίες αναγκάζονται να στέλνουν ηλικιωμένους από τη Μεσσηνία σε δομές στη Σπάρτη, στον Πύργο και στο Αίγιο.
Το αποδέχονται καλύτερα
Η απόφαση για την εγκατάσταση σε ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων μπορεί τις περισσότερες φορές να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο για ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί τη μόνη επιλογή. Αν και όπως μας ενημέρωσε η κοινωνική λειτουργός της Διεύθυνσης Υγείας Αθηνά Μαγκουρίλου, η νοοτροπία στις οικογένειες, αλλά και σε ηλικιωμένους έχει αλλάξει πλέον και αποδέχονται καλύτερα σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια την λύση του γηροκομείου.
Το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Υγείας, διεκπεραιώνει εισαγωγές σε ιδρύματα σε θέσεις ΕΟΠΥΥ απ’ όλο το νομό, όπως το ίδιο γίνεται και από το νοσοκομείο.
Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μια αύξηση αιτήσεων στο τμήμα της Διεύθυνσης Υγείας από οικογένειες για να γίνει εισαγωγή του ηλικιωμένου γονιού ή συγγενή σε κάποιο γηροκομείο.
Μάλιστα, η κα Μαγκουρίλου, επισήμανε ότι το τελευταίο εξάμηνο η αύξηση ξεπερνάει το 100%. Το 2016 σε περίοδο εξαμήνου είχαν ζητηθεί 8 εισαγωγές ηλικιωμένων, ενώ το 2017, αντίστοιχο διάστημα, οι αιτήσεις ήταν 17 που ικανοποιήθηκαν, ενώ υπήρξαν και κάποιες αιτήσεις που τελικά δεν ολοκληρώθηκαν και έτσι συνολικά ήταν τουλάχιστον 20.
Οι παράγοντες, σύμφωνα με την κα Μαγκουρίλου είναι πολλοί. Αρχικά, πιστεύει ότι η ελληνική οικογένεια έχει πλέον εξοικειωθεί και αποδεχτεί τη λύση του κλειστού ιδρύματος για τη φροντίδα του ηλικιωμένου. Σίγουρα έχει παίξει το δικό της ρόλο, η οικονομική κρίση, καθώς πλέον η φροντίδα στο σπίτι δεν είναι εύκολη για μια οικογένεια, ιδιαίτερα αν τα μέλη της πρέπει να απουσιάζουν πολλές ώρες.
Επίσης, η κα Μαγκουρίλου, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών από το ίδρυμα στα Γιαννιτσάνικα.
Έλλειψη θέσεων
Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά που καταθέτουν αιτήσεις, είναι οικογένειες απ’ όλες τις οικονομικέςκλίμακες. Ωστόσο, αυτές οι αιτήσεις που ικανοποιούνται μέσω ΕΟΠΥΥ είναι για άτομα χαμηλής οικονομικής δυνατότητας.
Υπάρχουν και περιστατικά ηλικιωμένων που είναι μοναχικά και έχουν ζητήσει μόνα τους την εισαγωγή τους σε ίδρυμα, ή το έχουν κάνει γείτονες βλέποντας ότι δεν μπορούν πλέον να αυτοεξυπηρετηθούν ή είναι άρρωστα.
Η πρώτη λύση που εξετάζουν οι υπεύθυνοι είναι η οικογένεια, καθώς προτεραιότητά τους δεν είναι η απομάκρυνση του ηλικιωμένου από τη εστία του. Η εισαγωγή στο ίδρυμα είναι η τελευταία λύση και όταν όλα τα άλλα έχουν εξαντληθεί.
Η ικανοποίηση τόσο πολλών αιτήσεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες στη Μεσσηνία. Έτσι, πολλά περιστατικά καταλήγουν στη Σπάρτη ή στον Πύργο, όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δυστυχώς έχει ικανοποιηθεί αίτημα μετά ακόμα και από 6μηνη αναμονή.
Υπάρχουν δε και περιστατικά που οι οικογένειες επιλέγουν ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν ηλικιωμένα άτομα που έχουν μεταδοτικές ασθένειες και δεν είναι εύκολη η εισαγωγή τους σε ιδρύματα, ακόμα και εκτός νομού.
Και στο Νοσοκομείο
Τα περισσότερα περιστατικά τα δέχεται το Νοσοκομείο, είτε γιατί κάποιο άτομο ασθενεί και μετά ζητά την εισαγωγή του σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, είτε γιατί μετά την ανάρρωση δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει εκεί που διέμενε.
Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, επιβεβαίωσαν και αυτοί, ότι τα αιτήματα έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Και λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω μοναξιάς.
Οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ή δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου.
Από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, είναι αυτές της απορίας, όπου με δυσκολία οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών καταφέρνουν να κάνουν εισαγωγή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Μάλιστα, όπως μας επισήμαναν από την κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, μακάρι στη Μεσσηνία, να υπήρχε η διπλάσια δυναμικότητα σε θέσεις για ηλικιωμένα άτομα, καθώς και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι δεν αποδέχονται εύκολα τη διαμονή τους σε άλλη πόλη.
Της Βίκυς Βετουλάκη