Χρ. Αρχοντής: «Επικίνδυνη η επιδημία μηνύσεων κατά νοσοκομειακών γιατρών, με στόχο τις αποζημιώσεις»


Μορφή επιδημίας έχουν λάβει, κατά το νομικό σύμβουλο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Χρήστο Αρχοντή, την τελευταία εξαετία οι μηνύσεις κατά γιατρών για ιατρικά λάθη και οι εν συνεχεία ακολουθούμενες αγωγές για αποζημιώσεις.
Το φαινόμενο, πράγματι, έχει γίνει πολύ έντονο, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με ιατρικές υποθέσεις να εκδικάζονται πλέον καθημερινά σε αίθουσες των δικαστηρίων της Καλαμάτας. Μάλιστα, εκ της ιδιαιτερότητας τους είναι αυτές με τη μεγαλύτερη διάρκεια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έκβαση άλλων υποθέσεων, καθώς είναι σημαντική η έλλειψη δικαστών και γραμματέων.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Αρχοντής, με αφορμή την αθώωση την προηγούμενη εβδομάδα δύο γιατρών μαιευτήρων για το θάνατο εμβρύου, τονίζει ότι δυστυχώς στο φαινόμενο αυτό συμβάλλει και η Δικαιοσύνη, καθώς παραπέμπονται ιατροί «ελαφρά τη καρδία» στα ακροατήρια, προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητά τους.
 
Ανησυχητικό φαινόμενο
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση των δύο μαιευτήρων του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας που αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ο κ. Αρχοντής σημείωσε ότι ο πατέρας της οικογένειας έχει ασκήσει αγωγή αποζημιώσεως κατά του Νοσοκομείου Καλαμάτας, γιατί η σύζυγός του δεν υποβλήθηκε σε καισαρική τομή: «Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί απολύτου και πλήρους ελευθερίας του μαιευτήρα να προκρίνει τη μέθοδο τοκετού σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης, καθότι η επιλογή της καισαρικής τομής αποτελεί την εξαίρεση και επιλέγεται μόνον όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις κινδυνου της εγκύου και του παιδιού».
Αυτό, όμως, που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, κατά το νομικό σύμβουλο του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Αρχοντή, είναι οι μαζικές μηνύσεις την τελευταία εξαετία, ιδίως μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας, και συνακόλουθα οι αγωγές αποζημιώσεων που ασκούνται από οργανωμένα δικηγορικά γραφεία κατά των νοσοκομείων για ιατρικά λάθη των ιατρών τους.
Αυτό, όπως τόνισε, έχει λάβει μορφή επιδημίας, δεδομένου πως μέχρι και το έτος 2008 οι αγωγές αποζημιώσεων ήταν ελάχιστες, 3 ή 4 περίπου τα 20 χρόνια πριν από το 2008, και επισήμανε: «Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα (εκκρεμούν πάνω από 20 αγωγές), στοιχείο που είναι αντιστρόφως ανάλογο με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, το σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείων και την άρτια επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία των ιατρών. Οι νοσοκομειακοί ιατροί, ενώ διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία από το παρελθόν και πιο κατάλληλα μέσα, συχνότατα οδηγούνται στα ακροατήρια των ποινικών δικαστηρίων για ιατρικά λάθη και υποβάλλονται σε πολύχρονες και πολυέξοδες διαδικασίες αντιμετώπισης των βαρύτατων κατηγοριών, τόσο σε πειθαρχικό όσο και ποινικό επίπεδο, με ταυτόχρονη δυσφήμηση της προσωπικότητάς τους και της επαγγελματικής τους καριέρας. Παρ’ όλα αυτά και ιδιαίτερα παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο πάνω από 20 ιατροί υπήρξαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες, με αθωωτικές ευτυχώς αποφάσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά μάχη για την υγεία των ασθενών και δεν παρατηρούνται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας φαινόμενα “αμυντικής” ιατρικής, με συχνές διακομιδές ασθενών σε άλλα ιατρικά κέντρα, παρά μόνον σε ελάχιστες σοβαρές περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν στην Καλαμάτα λόγω έλλειψης ειδικότητας».
 
Δικαιοσύνη και δικηγορικά γραφεία
Ευθύνες, όμως, ο κ. Αρχοντής αποδίδει στη Δικαιοσύνη, αλλά και σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, επισημαίνοντας: «Στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, βέβαια, συμβάλλει και η δικαιοσύνη, διότι παραπέμπονται ιατροί “ελαφρά τη καρδία” στα ακροατήρια, προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητα τους μέσα από τη βασανιστική ακροαματική διαδικασία, ενώ θα έπρεπε οι υποθέσεις να ερευνώνται εξονυχιστικά στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Παρατηρήθηκε, μάλιστα, το φαινόμενο σε πρόσφατη ιατρική υπόθεση να παραπεμφθεί ιατρός στο ακροατήριο ως κατηγορούμενος με πρόταση της Εισαγγελίας Εφετών, έπειτα από προσφυγή μηνυτή σε απαλλακτικό βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, με μία άκρως εμπεριστατωμένη σκέψη της εισαγγελέως Πρωτοδικών, ότι “πρέπει ο ιατρός να αποδείξει την αθωότητά του μέσα από τη βάσανο της ακροαματικής διαδικασίας”.
Σε αυτό το φαινόμενο, βέβαια, δεν μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που αναλαμβάνουν εργολαβικά υποθέσεις έναντι μεγάλων ποσοστών κέρδους, σε περίπτωση ευδοκίμησης μιας αγωγής αποζημίωσης, και δε διστάζουν να διαφημίζουν στο διαδίκτυο ότι διαθέτουν εξειδικευμένους επιστήμονες νομικούς και ιατρούς (ως πραγματογνώμονες) που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις», κατέληξε ο νομικός σύμβουλος του Νοσοκομείου Καλαμάτας. 

Της Βίκυς Βετουλάκη