Πονοκέφαλος για πολλούς επιχειρηματίες η εγκατάσταση POS

Πονοκέφαλος για πολλούς επιχειρηματίες η εγκατάσταση POS

Υποχρεωτικά μπήκε στη ζωή μας το πλαστικό χρήμα από τις αρχές του χρόνου, καθώς για να ισχύσει πλέον το αφορολόγητο όριο στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, πρέπει να πραγματοποιούμε συναλλαγές με κάρτα (ποσοστού 10-15-20%), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός μας.
Όπως τόνισε και ο φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης, μιας και από αύριο ξεκινά το πρώτο κύμα επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένες να τοποθετήσουν μηχανήματα πληρωμών, η διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία οδηγεί στον αντίστοιχο περιορισμό της χρήσης των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων, έχει πολλές πλευρές, θεατές αλλά και αθέατες, οι οποίες και αναμένεται να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.
 
Μέχρι τον Ιούνιο οι πρώτοι
«Είναι προφανές ότι ο νέος τρόπος πραγματοποίησης των εμπορευματοχρηματικών πράξεων θα συντελέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Κι αυτό, επειδή οι διαδρομές του χρήματος θα είναι πλέον ορατές μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών και τα μηχανήματα πληρωμών (POS).
Θα υπάρξει, επίσης, επιτάχυνση της κυκλοφορίας του χρήματος και αντίστοιχος περιορισμός της αναγκαίας ποσότητας (του χρήματος) που θα πρέπει να διατηρεί το τραπεζικό σύστημα σε καθημερινή βάση για την εξυπηρέτηση συναλλαγών», επισήμανε ο κ. Κρανιώτης, συμπληρώνοντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η σταδιακή υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS να γίνει σε τρία στάδια.
Στο πρώτο στάδιο θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS οι επαγγελματικοί κλάδοι που, σύμφωνα με το υπουργείο, παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα.
Υποψήφιοι επαγγελματικοί κλάδοι είναι οι ταβέρνες, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και γενικά υπηρεσίες εστίασης, καθώς και οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί κ.λπ. Αυτοί θα πρέπει μέχρι 30/06/2017 να τοποθετήσουν POS.
Στη δεύτερη φάση, που θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως το τέλος του 2017, πιθανότατα θα είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της ένδυσης-υπόδησης και στην τρίτη φάση, που θα είναι υποχρεωτική η χρήση μηχανημάτων POS, θα είναι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων.
 
Πρόστιμα
Για όσους δε συμμορφωθούν με την υποχρεωτική χρήση POS προβλέπονται από το νόμο πρόστιμα, χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς το ύψος τους. Κι όπως διευκρίνισε ο κ. Κρανιώτης: «Το μόνο ξεκάθαρο, στο πεδίο των προστίμων, είναι το χιλιάρικο με το οποίο απειλούνται όσοι δεν τοποθετήσουν ευκρινώς, στην είσοδο του καταστήματος και κοντά στην ταμειακή τους, ταμπέλα με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα να πληρώσουν για τις συναλλαγές τους με κάρτες.
Το πρόστιμο – ορίζει ο νόμος- μειώνεται στο μισό, αν πληρωθεί εντός 30 ημερών. 
Βέβαια, ο έλεγχος και τα κίνητρα στις επιχειρήσεις για την τοποθέτηση μηχανημάτων POS χωλαίνει από πολλές πλευρές.
Σύμφωνα με καταγγελίες επαγγελματιών, οι τράπεζες επιβάλλουν υπέρογκες προμήθειες, οι οποίες φτάνουν έως και το 3% της αξίας της συναλλαγής, παρότι ο προηγούμενος υφυπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, σε ομιλία του στη Βουλή τις είχε καταγγείλει –χωρίς να τις κατανομάσει- για κερδοσκοπία, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου και όχι τα κέρδη κάποιων, ενώ είχε προαναγγείλει νομοθετική παρέμβαση για τον προσδιορισμό του ύψους των τραπεζικών προμηθειών σε ό,τι αφορά την χρήση POS.
Τέλος, ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για τους ήδη χρεωμένους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες είναι η μη νομοθέτηση ακατάσχετου εμπορικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.
Τα χρήματα από τη χρήση POS που θα μπαίνουν στο λογαριασμό της επιχείρησης αφορούν στις υποχρεώσεις της για την αγορά εμπορευμάτων-πρώτων υλών, ενοίκια, μισθοδοσία, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, ΦΠΑ κ.λπ.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, στο ΙΚΑ και στην εφορία, και με το που θα μπαίνουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους θα τους γίνεται δέσμευση, οπότε εκ των πραγμάτων θα κλείσουν.
Συνεπώς, το υπουργείο Οικονομικών, αν θέλει να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη χρήση POS, θα πρέπει σύντομα να νομοθετήσει μέτρα τόσο για τις προμήθειες των τραπεζών όσο και για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Διαφορετικά, οι επιχειρηματίες στην ερώτηση του καταναλωτή για χρήση POS θα απαντάνε: “POS είπατε;”».

Της Βίκυς Βετουλάκη