Έτοιμοι για τους προκριματικούς αγώνες οι μαθητές του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Έτοιμοι για τους προκριματικούς αγώνες οι μαθητές  του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Μια δεμένη ομάδα καθηγητών πληροφορικής, πλαισιωμένη από την Σύμβουλο Πληροφορικής Μεσσηνίας-Λακωνίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ Γεωργία Σπάλα, από τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Μεσσηνίας, κ Γεώργιο Σταματόπουλο και τον Περιφερειακό Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ Παναγιώτη Πετρόπουλο, εκπαιδεύουν μαθητές στη ρομποτική.
Κοινή θέση όλων είναι η εθελοντική εργασία, το μεράκι και η μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων, αφού η επιστήμη αυτή επεξεργάζεται και συνθέτει νόμους και κανόνες πολλών επιστημών.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να τρέξει το πρόγραμμα, ήταν η άμεση στήριξη της Περιφέρειας μέσω του Περιφερειακού Διευθυντή κ Παναγιώτη  Πετρόπουλου, η εθελοντική προσφορά των καθηγητών, η διάθεση αιθουσών, ο εξοπλισμός και το ενδιαφέρων των παιδιών να το παρακολουθήσουν.
Ψυχή της όλης διαδικασίας είναι ο καθηγητής πληροφορικής, πάτερ-Σωτήρης Μαστέας, με διεθνείς διακρίσεις, του οποίου η θέση είναι όπως είπε στο «Θάρρος», η γνώση της ρομποτικής να μεταδίδεται στα παιδιά, σαν παρακαταθήκη στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους, σαν άσκηση εναλλακτικών λύσεων σε προβλήματα, αλλά και για την προετοιμασία τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, αφού η ρομποτική έχει εισέλθει σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας και της επιστήμης. Όπως σεμνά ανέφερε τη σκυτάλη έχει πάρει πια ο καθηγητής πληροφορικής κ Κωνσταντίνος Ονούφριος στη Μεσσήνη.
Προετοιμασία από το Δημοτικό
Η Γενική γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 24ου Δημοτικού Καλαμάτας και Υποδιευθύντρια ΣΔΕ καθηγήτρια κ Ελένη Λιανού μας μίλησε για την προετοιμασία των παιδιών στο Δημοτικό: « Στόχος του συλλόγου είναι να βοηθήσει τα παιδιά τα Σάββατα να μάθουν κάποια πράγματα σχετικά με τη ρομποτική. Με την καθοδήγηση του πάτερ-Σωτήρη Μαστέα εκπαιδεύουμε τα παιδιά στην πληροφορική, στα μαθηματικά, στη μηχανική και μηχανολογία προκειμένου να προετοιμαστούν για το Γυμνάσιο.
Από τα 260 παιδιά ενδιαφέρθηκαν τα 48 τα οποία χωρίσαμε σε δύο τμήματα, ένα τμήμα με ποιό απλές ασκήσεις για τα παιδιά 1ης,  2ας και 3ης Δημοτικού κι ένα για τα παιδιά 4η,  5ης και 6ης Δημοτικού.
Από το Γυμνάσιο ο κ. Ασημακόπουλος μας έχει δανείσει ένα ρομπότ, στο οποίο κάνουμε προγραμματισμό. Τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα, μπαίνουν στο διαδίκτυο  και φέρνουν πληροφορίες από μόνα τους. Η γενιά αυτή είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ».
Η Σύμβουλος Πληροφορικής Μεσσηνίας-Λακωνίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ Γεωργία Σπάλα με αμείωτο ενδιαφέρον μας μίλησε για την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία  χρόνια με την καθοδήγηση του πάτερ-Σωτήρη Μαστέα, για την ευκαιρία που έχουν παιδιά  της Μεσσηνίας να ανταγωνίζονται παιδιά από ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και για τη δυνατότητα των παιδιών σε δωρεάν εκπαίδευση στη ρομποτική.
 
Φυτώριο παιδιών στη ρομποτική, το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 
Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας, καθηγητής πληροφορικής,  κ Σωτήρης Ασημακόπουλος, σε σχετική ερώτησή μας για το Κέντρο Ρομποτικής, απάντησε:
«Αυτή τη στιγμή φοιτούν 80 παιδιά στο εργαστήρι μας εδώ στο 2ο Γυμνάσιο και φιλοδοξούμε να στείλουμε στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό Ρομποτικής, ίσως επτά ομάδες. Μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά κι από άλλα σχολεία, με το κατάλληλο γνωστικό επίπεδο, κατόπιν  επιλογής. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε χρεώσει τον κρατικό προϋπολογισμό και στηριζόμαστε σε χορηγίες, όπως της κ Καρέλια, ωστόσο κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του εργαστηρίου.  Έχουμε φτιάξει ένα μπλογκ στο οποίο αναρτούμε όλες μας της εργασίες, ασκήσεις, προγραμματισμό και πληροφορίες». 2gym-kalam.weebly.com 
Τέλος, ο προπονητής της βαθμίδας του Γυμνασίου, καθηγητής πληροφορικής, κ Θ Δαβέας αναφέρθηκε στη στόχευση διακρίσεων στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, ενώ μας ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά έχουν ζήλο, αλλά ο εξοπλισμός δεν επαρκεί. Με ενθουσιασμό μας μίλησαν και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου για την εκπαίδευση τους στο κέντρο ρομποτικής.
 Παναγιώτης Πετρόπουλος (Περιφ Δ/ντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου)
Η εκπαιδευτική ρομποτική αλλά και ο προγραμματισμός των υπολογιστών συνδυάζει διαφορετικά επιστημονικά πεδία (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Πληροφορικής Μαθηματικών) διδάσκοντας πάνω απ’ όλα τη συνεργασία, ξεφεύγοντας από το πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης μέσα στο δημόσιο σχολείο! Βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της ΠΔΕ Πελοποννήσου και συγκεκριμένα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια (γενικά και επαγγελματικά) θα εξοπλιστούν  με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με kits κατασκευής robot στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ. Επιδίωξή μας στη Μεσσηνία είναι να δημιουργηθούν 6 Εκπαιδευτικά Κέντρα Ρομποτικής (τα 3 εκτός Καλαμάτας) και ευελπιστούμε πως θα υλοποιηθούν δράσεις και εντός και εκτός ωραρίου διδασκαλίας. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία εργαστηρίων Ανοιχτών Τεχνολογιών και Καινοτομίας. Η εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών αλλά και η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών/τριών μας δίνει δύναμη και εντάσσει αυτόματα εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες σε μια ευρύτερη κοινότητα ανθρώπων, που στοχεύουν πρώτιστα στην ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, στη διάχυση κάθε νέας γνώσης και κάθε καλής πρακτικής και συνακόλουθα συμμετέχοντας και σε διαγωνισμούς, φεστιβάλ καινοτομίας και δημιουργικότητας. Η πιλοτική εφαρμογή στη Μεσσηνία δείχνει το δρόμο και για την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

της Νίκη Γιαννακοπούλου