Ο εμπορικός κόσμος της Καλαμάτας… σηκώνει τα μανίκια ενάντια στην κρίση

Ο εμπορικός κόσμος της Καλαμάτας… σηκώνει τα μανίκια ενάντια στην κρίση

Τα θέματα που… καίνε το λιανικό εμπόριο συζήτησε σε ειδική διευρυμένη συνεδρίαση η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και μεταξύ των παρευρισκόμενων προσκεκλημένων ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη.
Πέρα από το ζοφερό τοπίο που χαρακτηρίζει τον κλάδο, υπήρξαν και “φωτεινές” εξαγγελίες κατά τη διάρκειά της. Σε δηλώσεις της στο “Θάρρος” η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, τόνισε ότι υπάρχουν εξελίξεις και κυβερνητικές πρωτοβουλίες που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ειδικότερα, για τα προβλήματα που υπάρχουν με το ασφαλιστικό των εμπόρων, η κα Ψηλάκη σχολίασε ότι υπάρχουν “καλά νέα”. Έτσι, τα χρέη μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ παγώνουν και ανακεφαλαιώνονται, ενώ η φορολόγηση θα γίνεται πλέον με βάση τα κέρδη. “Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα αναλογικό σύστημα, αφού θα υπάρχουν επαγγελματίες που θα πληρώνουν ελάχιστα για τα χρέη τους ή, τέλος πάντων, όσα μπορούν. Για όσους οφείλουν πλέον των 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλουν το επιπλέον ποσό και να μπουν στην πρώτη ρύθμιση».
Για το θέμα των δανείων κάθε μορφής η ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους, θα προσφέρουν δωρεάν πληροφόρηση με ειδικό διαπραγματευτή, ώστε να φτάνουν οι έμποροι σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στην ατομική διαπραγμάτευση που θα γίνεται με κάθε οφειλέτη, θα υπάρχει απαλλαγή από τους τόκους και το καθαρό ποσό που θα οφείλεται, θα καταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες του δανειολήπτη.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας πρόσθεσε ότι αποτέλεσε κοινό τόπο όλων των συλλόγων ότι οι δύο περίοδοι των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποδείχτηκε ότι δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης και θα αντικατασταθούν με το παλιό σύστημα των δύο ετήσιων προσφορών, ώστε να υπάρχουν πραγματικές εκπτώσεις. Στη συνεδρίαση κατατέθηκε και η άποψη ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δε βοηθά τον κλάδο κι έτσι θα πρέπει να περιοριστεί σε δύο το χρόνο.
Τέλος, έγινε αναφορά στην πολιτική των open malls, τα οποία λειτουργούν σε έξι ελληνικές πόλεις και σκοπός είναι να διευρυνθούν. Οι πόλεις είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Πάτρα και η Αλεξανδρούπολη και για την κατασκευή των open mall διατέθηκαν συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.
Τα open malls είναι η απάντηση στους μεγάλους του εμπορίου και οι εμπορικοί σύλλογοι θέλουν χρηματοδότηση, προκειμένου να στήσουν τα δικά τους ανοικτά εμπορικά κέντρα. Προϋπόθεση για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου αποτελεί το ποσοστό των συμβεβλημένων επιχειρήσεων και η χιλιομετρική απόσταση της οριοθετημένης περιοχής, η οποία θα οριστεί ως περιοχή «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου». Ο οριοθετημένος χώρος του «Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου» θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά) η συνολική επιφάνεια δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1Km2.
Για να κατασκευαστούν θα πρέπει να συμβληθούν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις. Όλα τα καταστήματα, όσο διαφορετικά και αν είναι, θα διαθέτουν κοινή βιτρίνα. Επίσης, θα διαθέτουν κοινή πολιτική βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί μία ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή, ενώ θα διαθέτουν ψυχαγωγικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη