ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις έως και 100% για παλαιούς και νέους…

ΕΣΠΑ: Επιδοτήσεις έως και  100% για παλαιούς και νέους…

Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος προκήρυξης των τριών δημοφιλών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να… πιάσουν τη δική τους δουλειά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών δράσεων, οι οποίες ανήκουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, ανέρχεται στα 238 εκατ. ευρώ.
Μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που στον πρώτο κύκλο τους κέρδισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, για την ακρίβεια 43.719, προβλέπονται κοινοτικές επιδοτήσεις έως και 100% για επενδύσεις.
 
—-(ΦΩΤΟ)—-
 
Συνοπτικά τα τρία προγράμματα τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κατά τον πρώτο κύκλο και ελάχιστες αλλαγές, είναι:
 
1. «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»
Το πρόγραμμα θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και είναι οι εξής:
•Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων
•Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
•Υλικά/Κατασκευές
•Εφοδιαστική Αλυσίδα
•Ενέργεια
•Περιβάλλον
•Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
•Υγεία
Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31η/12/2013.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 40%, κατά μέγιστο, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.
Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:
 
•Ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική αναβάθμιση κτηριακών και λοιπών υποδομών.
•Η απλοποίηση / αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της εισαγωγής ή/και αύξηση της χρήσης ΤΠΕ.
 
2. «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης για την ίδρυση νέας επιχείρησης είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν από την 1η/1/1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.
Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος, πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.
Τα σχέδια που θα ενισχυθούν θα πρέπει να αφορούν στους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας:
•Αγροδιατροφή
•Ενέργεια
•Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
•Εφοδιαστική Αλυσίδα
•Περιβάλλον
•Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
•Υγεία-Φάρμακα
•Υλικά Κατασκευές
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 60.000 ευρώ.
Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:
•Ο αναγκαίος επαγγελματικός παραγωγικός εξοπλισμός σε ποσοστό έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου (εκτός του κόστους της ΕΜΕ)
•Το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες τρίτων, όπως π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, κινητή επαγγελματική τηλεφωνία)
•Το κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) έως μιας ετήσιας μονάδας εργασίας (ΕΜΕ)
•Ο γενικός εξοπλισμός (γραφεία, καθιστικά κ.ά.).
 
3. «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»
Το πρόγραμμα θα αφορά στην ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν από την 1η/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου κ.ά.
Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 100% του συνολικού προϋπολογισμού.
Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι ίδιες με τις αναφερόμενες στο παραπάνω δεύτερο πρόγραμμα.
 
2. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD)
 
Τι είναι ο «αγροτουρισμός LEADER» 2014-2020
 
Από το 2017 αναμένονται τα «προγράμματα αγροτουρισμού», όπως έχουν γίνει γνωστά σε όλες τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους (Ντελόρ – ΕΣΠΑ). Στα προγράμματα αγροτουρισμού ανήκουν δύο «προγράμματα-ξαδελφάκια», το πρόγραμμα LEADER και τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικών Χώρων (Ο.Π.Α.Α.Χ.), που ελέγχονται από το εκάστοτε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ε.Ε., και που σε κάθε προγραμματική επαναπροσαρμόζουν τους αναπτυξιακούς στόχους τους και παραλλάσουν τα ονόματα τους.
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ LEADER 
Κατά το έτος 1991 ξεκίνησε η εφαρμογή της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER (Liaisons Entre Actions de Developpement de l’ Economie Rurale – Δεσμοί μεταξύ δράσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας του αγροτικού χώρου) στη χώρα μας, καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αποτέλεσε την αρχή μίας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης.
Μέσω της LEADER στηρίχθηκε η ολοκληρωμένη και πολυτομεακή ανάπτυξη, ενώ δόθηκε η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο και τη διαδρομή ανάπτυξή τους.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης πειραματικής εφαρμογής και η διαπίστωση ότι η Πρωτοβουλία συνέβαλε, αντιστρόφως ανάλογα με τον προϋπολογισμό της, στην ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού, οδήγησαν σε ένα πιο συστηματικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό της, το LEADER II.
Κατά τη Β΄ Προγραμματική Περίοδο η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενεργοποίηση ακόμα περισσότερο του τοπικού πληθυσμού για το σχεδιασμό «εκ των κάτω προς τα επάνω» στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης.
Η συνέχιση της Πρωτοβουλίας κατά την Γ΄ Προγραμματική Περίοδο, μέσω της LEADER+, η οποία κινήθηκε στη λογική και τη φιλοσοφία των προηγούμενων εφαρμογών, προσπαθεί να εισαγάγει αλλά και να ενδυναμώσει τους δεσμούς συνεργασίας, κυρίως μεταξύ των τοπικών φορέων και κοινωνικών ομάδων.
Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή της, η Πρωτοβουλία LEADER κατά τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο εφαρμόζεται ως Άξονας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (Άξονας 4 «Προσέγγιση LEADER»).
 
ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD) / LEADER
 
———(ΦΩΤΟ)————
 
TO LEADER ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΣΠΑ
 
Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η προσέγγιση LEADER διατηρεί το βασικό στοιχείο της εκ των κάτω προς τα επάνω προσέγγισης στο σχεδιασμό πολυτομεακών τοπικών στρατηγικών και παράλληλα δίδεται η δυνατότητα της πολυταμειακής προσέγγισης, καθώς και της διεύρυνσης των περιοχών εφαρμογής.
Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (Community-led Local Development-CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, με τη συμμετοχή των εταίρων σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.
 
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ CCLD / LEADER
1. Αγροτικές περιοχές της χώρας
2. Προτείνονται μέσω της «από κάτω προς τα επάνω» προσέγγισης (να αποτελούν προϊόν διαβούλευσης)
3. Διαθέτουν επαρκή κρίσιμη μάζα. Ειδικότερα, ο πληθυσμός της κάθε περιοχής παρέμβασης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10.000 – 150.000 κατοίκων.
4. Αποτελούνται από Τοπικές / Δημοτικές Κοινότητες των οποίων ο συνολικός μόνιμος πληθυσμός ή ο μόνιμος πληθυσμός των εκτός σχεδίου περιοχών είναι μικρότερος των 15.000 κατοίκων.
 
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
1. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενισχυόμενων παρεμβάσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι 600.000 ευρώ, εκτός των έργων που αφορούν διαχείριση στερεών/υγρών αποβλήτων, καθώς και έργων ύδρευσης, στα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει μέχρι 2.000.000 ευρώ.
2. Για τα έργα τα οποία αφορούν άυλες ενέργειες ο συνολικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ για δημόσιου χαρακτήρα έργα και το ποσό των 100.000 ευρώ για ιδιωτικού χαρακτήρα έργα.
3. Το ποσοστά ενίσχυσης φτάνουν μέχρι το 50% για τις ιδιωτικές επενδύσεις και μέχρι το 100% για τους ΟΤΑ και συλλογικούς και λοιπούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (για δημοσίου χαρακτήρα επενδύσεις).
 
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
•Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων
•Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης.
•Δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού και λογισμικού
•Δαπάνες αγοράς καινούργιου λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης
•Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ κ.λπ.
•Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του διαδικτύου κ.λπ.
•Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επιχείρησης (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ.)
•Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης και πιστοποίησης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων.