Πρόσκληση για ενωτικό εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς απηύθυναν χθες εκπρόσωποι φορέων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο εν όψει της κινητοποίησης και της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, και η φετινή χρονιά είναι δύσκολη τόσο στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, όσο και στα οικονομικά, και κάλεσε την κυβέρνηση να τελειώσει όσο πιο σύντομα τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η άποψη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σχετικά με τα προβλήματα στο ασφαλιστικό, πως θα υπάρξουν προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα, που το 2025 δε θα μπορεί να πληρώσει έστω και τις συντάξεις των 360 ευρώ. «Αυτό θα το ζήσουμε νωρίτερα, εκτός κι αν υπάρξουν ριζοσπαστικές κινήσεις την ερχόμενη τριετία, που θα δώσουν προοπτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, είπε πως οι επιχειρήσεις μετατρέπουν τα 8ωρα σε 4ωρα με τον ισχυρισμό του φόβου των 751 ευρώ ως κατώτατου μισθού και προέβλεψε ότι θα υπάρξει μικρή μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η φυγή των νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.
Επισήμανε ότι πρώτος στόχος όλων είναι η σωτηρία της χώρας και πρόσθεσε πως όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι υπέστησαν μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις τους και έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, υπογραμμίζοντας ότι δε δέχονται άλλες μειώσεις και διεκδικούν ανάπτυξη, απασχόληση, δίκαιη φορολογία και μείωση των τιμών των προϊόντων. «Λέμε όχι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης και θέλουμε επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αποκατάσταση των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», κατέληξε.
Τοποθετήσεις
Η πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, μίλησε για την ημέρα τιμής και μνήμης των εξεγερμένων του εργατικού κινήματος. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ότι βάλλονται οι άνεργοι και οι γυναίκες στην εργασία, πως δεν προστατεύεται η μητρότητα και πως γίνεται εκμετάλλευση των υπό ανάπτυξη χωρών από τις αναπτυγμένες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των κυμάτων μεταναστών.
Σε άλλο σημείο τόνισε πως ο αγώνας είναι η μοναδική μορφή πάλης και κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό και σπουδαίο το «παρών» στους αγώνες.
Το «παρών» στη συγκέντρωση θα δώσουν, όπως είπε ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Κων. Ηλιόπουλος, και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παλεύουν για την αναδιανομή του πλούτου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΠΕ Μεσσηνίας, Θαν. Αθανασόπουλος, ζήτησε από τους εργαζομένους να μην ξεχνούν ότι η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνων. «Η ταξικότητα έχει τη σημασία της. Να σφυρηλατήσουμε όλοι την ενότητα των αγώνων, για να υπάρξει και αποτέλεσμα. Υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά μπορούμε να βρίσκουμε τα κοινά σημεία που υπάρχουν», σχολίασε.
Η ανατροπή, τόνισε σε άλλο σημείο, θα έλθει μόνο με την πάλη των εργαζομένων και κατέληξε λέγοντας πως θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να σφυρηλατηθεί η ενότητα σε όλα τα Σωματεία.
Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ της Μεσσηνίας, η Ειρήνη Τούντα χαρακτήρισε την Εργατική Πρωτομαγιά ως ημέρα ιστορικής μνήμης για όλους τους εργαζομένους, στους οποίους δίνει, όπως είπε, μια ευκαιρία αφύπνισης. Πρόσθεσε πως το δικαίωμα στην εργασία βάλλεται και διώκεται από παντού και έφτασε στα σημερινά αποτελέσματα, στο να υπάρχει μια δεύτερη μετανάστευση. Αφού αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πρόσθεσε πως ο αγώνας συνεχίζεται όχι μόνο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αλλά και για το δημόσιο χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τελευταίος μίλησε ο οργανωτικός γραμματέας του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Δ. Πράττης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση της χώρας, λέγοντας πως «ο πολιτικός εκβιασμός των δανειστών στοχεύει στην πλήρη υποταγή και την ταπείνωση». Ζήτησε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χαρακτηρίζοντας τον αγώνα που γίνεται ως σκληρό και ανελέητο, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι στο ΣΔΟΕ υπάρχουν 150 ελεγκτές που πρέπει να ελέγξουν 15.000 υποθέσεις, θέλοντας να καταδείξει τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό.
Ο κ. Πράττης ζήτησε την επαναφορά των συντάξεων στα προ μνημονίου όρια και κάλεσε κι αυτός, με τη σειρά του, σε συμμετοχή στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου