«Θέλουμε να ξανακαλλιεργήσουνε», είπε ο Κουρεμπές για τις καταστροφές στα θερμοκήπια


Το Κουτσουβέρι Γαργαλιάνων που επλήγη βαρύτατα από τα νερά του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, τα οποία «έπνιξαν» την περιοχή και κατέστρεψαν αγροτικές καλλιέργειες, υπαίθριες αλλά και θερμοκηπιακές, επισκέφθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές.
Συνοδευόμενος από τον πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Μπουντουβά, τον επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» Νίκο Πατσαρίνο και το διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, επισκέφθηκε θερμοκήπια που υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή και είδε τις τραγικές συνέπειες από τα νερά του δρόμου. Μίλησε με αγρότες της περιοχής, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και υπηρεσιακούς παράγοντες, τονίζοντας τη βούλησή του να βρεθεί λύση και να μπορέσουν οι παραγωγοί να ξανακαλλιεργήσουν.
Σε δηλώσεις του επισήμανε: «Οι ζημιές θα καταγραφούν. Οι άνθρωποι θα πρέπει άμεσα στους ανταποκριτές των Δήμων να δηλώσουν τις ζημιές. Εμείς θα κοιτάξουμε να τις δούμε όσο πιο γρήγορα, και μετά τι μπορούμε να κάνουμε. Άλλες ζημιές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, άλλες μπαίνουν στα ΠΣΕΑ και τα ΠΣΕΑ, θα είναι αρκετά πιο γρήγορα απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν θερμοκήπια, κηπευτικά, σταφίδες έχει πάρει από τ’ αλώνια. Είναι αρκετές οι ζημιές σ’ όλη την περιοχή».
Για το χρονικό ορίζοντα των αποζημιώσεων, ανέφερε ότι το ζήτημα είναι άμεσα ν’ αποτυπώσουν τις ζημιές, έχοντας (ο ΕΛΓΑ) τον περιορισμό ότι θα μπορεί να γράφει πορίσματα και ν’ ανακοινώνει ζημιές, όταν πάρει το αρχείο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό, συνήθως, γίνεται τον Οκτώβριο, οπότε ό,τι έχουν έτοιμο από ζημιές, θ’ αρχίσουν να το ανακοινώνουν. Μετά θ’ αρχίσουν να δίνουν κάποιες προκαταβολές, από φέτος, γιατί υπάρχει και η διαδικασία με τις εμπρόθεσμες εισφορές που λήγει το Μάιο του 2017.
«Για να μπορέσουμε να καλύψουμε και να κινηθεί ο κόσμος, να κινηθεί η αγορά και να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν, μάλλον θα ξεκινήσουμε να δίνουμε όπου έχουμε πορίσματα κάποιες προκαταβολές και προχωρώντας ν’ αποπληρώνουμε», σημείωσε ο κ. Κουρεμπές.
«Κανονικά οι υπάρχουσες καλλιέργειες θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί. Θα το δούμε, ας πάνε να δηλώσουν. Ξέρετε τι γίνεται; Μιλάμε για την υψηλή κάλυψη, όπως είναι τα θερμοκήπια, που βγαίνει ένα κόστος, ένα ασφάλιστρο 150 ευρώ το στρέμμα, και βρισκόμαστε τώρα και προσπαθούμε να παρακάμψουμε νομοθετικά πλαίσια και βιωσιμότητες του Οργανισμού, για να μπορέσουμε, αν μπορέσουμε, να διευκολύνουμε αυτούς τους ανθρώπους να ξανακαλλιεργήσουν. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να δούμε, ένα δύσκολο πράγμα, αλλά θα πρέπει να δούμε και την έκταση που έχει σ’ όλη την Ελλάδα. Γιατί δεν είναι πέντε θερμοκήπια στην περιοχή. Θα θέλαμε και θέλουμε να στηρίξουμε να ξανακαλλιεργήσουν. Αυτό είναι δεδομένο. Θα κοιτάξουμε και στις συσκέψεις με τον υπουργό να δούμε ό,τι εργαλεία έχουμε…».