Erasmus και καινοτομία στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: “Partageons nos valeurs dans l’effort”


Μπορεί να υπάρξει καινοτομία σε ένα δημόσιο σχολείο; Στις μέρες μας παρατηρούμε στις τάξεις αρκετούς μαθητές να χαρακτηρίζονται από έλλειψη κινήτρων για μάθηση. Μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και να δώσουμε κίνητρα στους μαθητές μας;
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Partageons nos valeurs dans l’effort”, στο οποίο συμμετέχει το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, η καλυτέρευση της σχολικής επίδοσης των μαθητών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες την προηγούμενη σχολική χρονιά που είχαν ως στόχο τη μείωση της σχολικής αποτυχίας.
Ειδικότερα:
-Οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, που κατέγραφε σε μια πρώτη φάση ποια ήταν η σχέση τους με το σχολείο
-Τον Οκτώβριο του 2015 δώδεκα καθηγητές του σχολείου ανέλαβαν να ελέγχουν δεκαπέντε αδύνατους μαθητές καθημερινά, αν έχουν έρθει διαβασμένοι στο σχολείο. Η δράση έληξε το Δεκέμβριο και διαπιστώθηκε καλυτέρευση στη σχολική επίδοση σε αρκετούς από τους μαθητές που συμμετείχαν.
-Στη συνέχεια οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που μετρούσε την ύπαρξη κινήτρων για μάθηση και η δράση διαμορφώθηκε ως εξής: ένας καλός μαθητής ανέλαβε να βοηθάει έναν αδύναμο μαθητή κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς. Ένας καθηγητής ορίστηκε υπεύθυνος να επιβλέπει και να βοηθάει πέντε αδύνατους μαθητές. Η δράση θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2017.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, επίσης, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις διαθεματικού χαρακτήρα που εξήψαν το ενδιαφέρον των μαθητών και ενίσχυσαν σημαντικά τα κίνητρα των μαθητών για μάθηση. Η ιδέα ήταν εδώ να αποκτήσουν οι μαθητές ερευνητική διάθεση και ενεργή συμμετοχή στην κατάκτηση της γνώσης: Αρχικά οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο και πραγματοποίησαν αρκετές εργασίες στο εργαστήριο της πληροφορικής σχετικές με τα αρχαία ελληνικά αγωνίσματα. Κατόπιν αναβίωσαν αρχαία ελληνικά αγωνίσματα σε αγώνες που διοργανώθηκαν στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης. Επίσης, έχοντας διδαχθεί στο μάθημα της Ιστορίας τον τρόπο που παίρνονταν οι αποφάσεις στην Αρχαία Αθήνα, έγραψαν θεατρικό δρώμενο και το παρουσίασαν στα γαλλικά στο Ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Άλλο θέμα που απασχόλησε τους μαθητές ήταν η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. Και πάλι η δράση ξεκίνησε με εργασίες των μαθητών στην αίθουσα της Πληροφορικής και ολοκληρώθηκε στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας με μια βιωματική δράση που διοργάνωσε ο διευθυντής του σχολείου: Οι μαθητές έπρεπε να λάβουν μιαν απόφαση για ένα συγκεκριμένο θέμα (επιθυμούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατεβάσουν μια κοινή ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες;) και ενήργησαν ως υπουργοί Εξωτερικών των χωρών τους, ως πρωθυπουργοί και ως βουλευτές των κοινοβουλίων της χώρας τους.
Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές την προηγούμενη μέρα είχαν επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και είχαν ενημερωθεί από υπαλλήλους του κοινοβουλίου.
Την επόμενη σχολική χρονιά θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες και δράσεις που προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι: θα καλλιεργούν την ευγενή άμιλλα, θα χαρακτηρίζονται από έλλειψη διακρίσεων, θα υπερασπίζονται ηθικές αξίες, όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η εντιμότητα, η ελευθερία.
Για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων θα υπάρξει συνεργασία με αθλητικά σωματεία της πόλης και με το ΕΚΠΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού). Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια που θα προάγουν τις διεπιστημονικές και εγκάρσιες ικανότητες και τις καλές πρακτικές (στον αθλητισμό και σε άλλα μαθήματα).
Τέλος, το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρχονται σε επαφή με μαθητές από σχολεία άλλων χωρών και να επικοινωνούν μαζί τους είτε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων είτε μέσω facebook και twinspace.
Πέντε μαθητές έχουν ήδη ταξιδέψει στη Γερμανία, επτά θα ταξιδέψουν στο Παλέρμο της Ιταλίας τον επόμενο Νοέμβριο και δέκα στη Μασσαλία τον επόμενο Απρίλιο. Συνολικά, μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, περισσότεροι από 150 μαθητές θα έχουν ταξιδέψει σε χώρες της Ευρώπης και θα έχουν αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες για όλη τους τη ζωή.
Στο σάιτ του προγράμματος http://partageonsnosvaleurs.weebly.com/ βρίσκονται αναρτημένα όλα τα αποτελέσματα και οι δραστηριότητες που έγιναν την πρώτη χρονιά του προγράμματος.
Ο διευθυντής
Απόστολος Ασημακόπουλος