Θετικά εξελίσσονται και εκτιμάται πως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάπλαση των πλατειών Ιερών Ναών Αναλήψεως και Αναστάσεως στην Παραλία, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού.
Υπενθυμίζεται πως και στα τρία έργα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και απομένει η υπογραφή των συμβάσεων με τους εργολάβους. Είναι κρίσιμο, δε, να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, γιατί στο επόμενο (2014 – 2020) δεν προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν έργα αναπλάσεων.
Σε περίπτωση που ευοδωθούν οι προσδοκίες, τα προς υλοποίηση έργα αναμένεται να βελτιώσουν ουσιαστικά τόσο τους δύο αύλειους εκκλησιαστικούς χώρους όσο και τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού, έργο ιδιαίτερης σημασίας, αφού θα αλλάξει ουσιαστικά η αισθητική όψη του τοπίου.
Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνιοι Νήσοι» του ΕΣΠΑ, μετά την υποβολή πρότασης από το Δήμο Καλαμάτας μέσω της ΕΕΤΑΑ, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 846.000 ευρώ με το ΦΠΑ και ταυτίζεται με την επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Το φυσικό αντικείμενο της προαναφερθείσας Πράξης αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται, μεταξύ άλλων:
-Βιοκλιματικός σχεδιασμός: Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς επιλέγονται για δαπεδόστρωση μη ανακλαστικά υλικά και αφήνονται επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) με φυτοκάλυψη αλλά και με βότσαλο, επιφάνειες που «απορροφούν» τα νερά της βροχής. Τέλος, κατασκευάζεται στο χώρο πέργκολα με κινούμενα σκίαστρα-περσίδες που προσφέρουν ένα «φυσικά κλιματιζόμενο» υπαίθριο χώρο.
-Περίφραξη του αυλείου χώρου του Μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτηρίου και έλεγχο της προσβασιμότητας.
-Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για τη διευκόλυνση της αποβίβασης – επιβίβασης του κοινού.
-Για τη σύνδεση του χώρου του Μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του ποταμού Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης
-Μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου
-Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού προς το κτήριο διασφαλίζεται από ράμπες
-Ζώνες όδευσης τυφλών.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη