Τα «σκήπτρα» του τουρισμού στη Μεσσηνία


«Βουλιάζουν» από ξένους επισκέπτες οι περισσότεροι προορισμοί της χώρας στην κορύφωση της εφετινής σεζόν, η οποία, όπως όλα δείχνουν, ξεπερνά τις θετικές προσδοκίες. Σε επίπεδα πάνω από 17 εκατ. επισκέπτες αναμένονται οι διεθνείς αφίξεις και τα έσοδα ανεβάζουν τον «πήχη» του έτους στα 11,5 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι γίνονται πρωταγωνιστές στη χώρα, μπαίνοντας δυναμικά στο «μείγμα» των επισκεπτών και αυξάνοντας την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη.
«Υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας για την αύξηση της εφετινής χρονιάς είναι η σταθερότητα στη χώρα» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), Γιώργος Τελώνης. Παράλληλα, οι ελκυστικές τιμές που δόθηκαν από την αρχή του χρόνου στα ξενοδοχεία ενίσχυσαν τη ροή από το εξωτερικό, δημιουργώντας από νωρίς υψηλές πληρότητες σε προορισμούς με αεροπορικές συνδέσεις.
 
Η άνοδος σε αφίξεις επιμερίζεται στην επικράτεια, με θεαματικές αυξήσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Κέρκυρα. Υστέρηση εξακολουθούν να παρουσιάζουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, γεγονός που «θα πρέπει να μας προβληματίσει», τονίζει ο κ. Τελώνης, επισημαίνοντας το κόστος του αεροδρομίου.
«Έκρηξη» παρατηρείται σε Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν εφέτος το 1 εκατομμύριο από 874.787 το 2012 (μερίδιο 5,6% των συνολικών αφίξεων).
Σύμφωνα με τα στοιχεία των προξενικών αρχών στη Ρωσία (Μόσχα, Νοβοροσίσκ και Αγία Πετρούπολη), το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου δόθηκαν 678.000 θεωρήσεις εισόδου, από τις οποίες οι 600.172 εκδόθηκαν από το προξενείο της Μόσχας, καταγράφοντας αύξηση 62,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Την ίδια ώρα και οι αφίξεις των Τούρκων έχουν πολλαπλασιαστεί. Ήδη το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών εφαρμόζεται σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς μετά το Καστελόριζο από την περασμένη εβδομάδα ισχύει και στη Σύμη, λέει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Ελευθερία Φτακλάκη, και προσθέτει ότι γίνονται ενέργειες ώστε ως το τέλος του χρόνου να προστεθούν και ορισμένα από τα νησιά που έχουν προταθεί για ένταξη στο πρόγραμμα (Μύκονος, Σαντορίνη, Λέρος, Κάλυμνος και Πάτμος).
 
Οι κερδισμένες περιοχές
«Οι επιδόσεις είναι πολύ καλές στις περιοχές “ήλιος – θάλασσα”, το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, αποδίδοντας την εξέλιξη στις καλές αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στην καλή εικόνα από την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών αεροπορικών αφίξεων που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το επτάμηνο του 2013 ήρθαν στη χώρα 6,9 εκατ. επισκέπτες, ενισχυμένοι κατά 9,3% σε σχέση με πέρυσι.
Αυξημένη είναι η κίνηση στην Κρήτη, με άνοδο 20,2% στα Χανιά και 17% στο Ηράκλειο, με τον προορισμό να εμφανίζει ακόμη και «overbooking». Για πρώτη φορά στην Κρήτη οι επισκέπτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση ξεπερνούν σε αριθμό τους Γερμανούς, έχοντας ενισχυθεί κατά 30%-35%. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ότι τον Αύγουστο οι τιμές δεν ήταν τόσο χαμηλές όσο πέρυσι, λόγω και των υψηλών πληροτήτων, στοιχείο που θα ενισχύσει τα έσοδα.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της trivago (www.trivago.com), προκύπτει ότι ο εφετινός Αύγουστος για την Ελλάδα είναι ο ακριβότερος των τελευταίων τριών χρόνων.
 
Τα «σκήπτρα» στη Μεσσηνία
Τα «σκήπτρα» στην Πελοπόννησο κρατά η Μεσσηνία, με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να έχει αύξηση 43,51% στο επτάμηνο, με περισσότερες από 300 νέες διεθνείς πτήσεις σε σχέση με πέρυσι.
Η Καλαμάτα και η Κυλλήνη συγκεντρώνουν υψηλών κατηγοριών μονάδες, όπου «υπάρχει πληρότητα 100% για το καλοκαίρι» λέει ο κ. Τελώνης.
«Η πληρότητα είναι πολύ ικανοποιητική από τα μέσα Ιουλίου και μετά» επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος, με τις αφίξεις να «διοχετεύονται στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων».
 
«Εισβολή» Σκοπιανών
Οδικώς για Βόρεια Ελλάδα και νησιά του Ιονίου

Σε «φλέβα» που τροφοδοτεί τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται ο οδικός τουρισμός, με τη ροή να παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση. «Δεν είναι τυχαίο ότι τα Σκόπια έχουν αναδειχθεί τρίτη χώρα προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα» με 1.300.000 αφίξεις το 2012 (μερίδιο 8,4% των συνολικών αφίξεων), υποστηρίζει ο κ. Τελώνης, προσθέτοντας ότι το 95% των Σκοπιανών έρχεται στην Ελλάδα μέσω του οδικού δικτύου.
Το 50% των διανυκτερεύσεων στη Χαλκιδική προέρχεται από τον οδικό τουρισμό, ενώ οι Ρώσοι έχουν ενισχυθεί κατά 22% και μεγάλες είναι οι προσδοκίες για την αγορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Τούρκοι, Ρώσοι και Βαλκάνια «πλημμυρίζουν» τη Θράκη, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, με τους Τούρκους να αναδεικνύονται σε κορυφαία αγορά στην περιοχή και «τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία» καθώς εμφανίζουν 100% αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι Ρώσοι επισκέπτες κατευθύνονται στις μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, οι Τούρκοι σε όλες τις κατηγορίες, ενώ πιο οικονομικές εναλλακτικές αναζητούν οι Βούλγαροι.
Η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά σε αεροπορικές αφίξεις και για τα νησιά του Ιονίου, όπως η Κέρκυρα (11,95% το επτάμηνο) και ειδικά η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος (17,68% και 16,76% αντίστοιχα), ενώ σε όλα παρατηρείται αύξηση «λόγω της Εγνατίας οδού, μια και οι βόρειοι γείτονες κατευθύνονται σε αυτά σχετικά εύκολα» σχολιάζει ο κ. Τελώνης.
 
-Της Χριστίνας Πουτέτση από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της Κυριακής 18 Αυγούστου