Χάνεται στις αποφάσεις η διαχείριση των απορριμμάτων για την περιφέρεια Πελοποννήσου
-Επιστολή του Αλέκου Φλαμπουράρη στους δημάρχους να αποφασίσουν «με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν»
Σε γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τη μια ημέρα ακούμε ένα σενάριο, ενώ την επόμενη κάτι τελείως διαφορετικό.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε κατά της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ. Αφού πέρασε ένας χρόνος λέγοντας και μη κάνοντας, τους τελευταίους μήνες άφηνε να διαρρεύσει ότι θα προχωρήσει η συμφωνία που είχε κάνει η Περιφέρεια με την εταιρεία, με τις ευλογίες της προηγούμενης κυβέρνησης (Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ), αλλά με σαφώς βελτιωμένους όρους. Κι αυτό, γιατί η αρχική σύμβαση μόνο ως “λεόντεια” υπέρ της εταιρείας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.
Στο μεσοδιάστημα, στη Διυπουργική Επιτροπή έγιναν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις με τους δημάρχους της περιοχής, μήπως και βρεθεί κάποια άκρη. Σ’ αυτές, όμως, κάθε αιρετός έλεγε το… κοντό του και το μακρύ του.
Στο μεταξύ, τόσο η περιφερειακή παράταξη “Πελοπόννησος Πρώτα”, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα, όσο και βουλευτές αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν καθαρά κατά της συμφωνίας με την εταιρεία. Αποτέλεσμα να καταβάλλεται μία προσπάθεια από τους αρμόδιους υπουργούς να ισορροπήσουν σε… δύο βάρκες.
Τις προηγούμενες ημέρες ο προϊστάμενος υπουργός της Διυπουργικής Επιτροπής αποφάσισε να ζητήσει γραπτώς τις τελικές αποφάσεις των δημάρχων.
Η επιστολή του Αλέκου Φλαμπουράρη προς τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, δήμαρχο Ξυλοκάστρου Ηλία Ανδρικόπουλο, η οποία κοινοποιήθηκε και προς όλους τους Δήμους, έχει ως εξής: «Κύριε πρόεδρε, μετά την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
Η Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων Υποδομής αποδέχεται την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου για ανάπτυξη τοπικών μονάδων διαχείρισης αποβλήτων ως μεταβατικές και εν δυνάμει οριστικές.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως προσδιορίσετε, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, ποιοι Δήμοι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της παραπάνω λύσης και να μας αναφέρετε ποιες τυχόν ποσότητες απορριμμάτων θα διοχετευτούν στην κεντρική λύση.
Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έπειτα από διαπραγμάτευση κατάφερε να γίνουν αποδεκτά από τον προσωρινό ανάδοχο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους το χρόνο, η αύξηση σε επτά των σταθμών μεταφόρτωσης, καθώς και η ενεργειακή δωρεά στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 3MW».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας, χθες το μεσημέρι σε σχετική ερώτηση του “Θάρρους”, είπε περίπου τα εξής, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής: “Κωμικοτραγικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η ιστορία με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αφού η περίφημη και μάλιστα ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ γίνεται αντιληπτή από τον καθένα όπως ο ίδιος νομίζει, ή όπως του αρέσει.
Οι δήμαρχοι δε συμφωνούν για το τι αποφασίστηκε, ο περιφερειάρχης είναι κατηγορηματικός ότι αποφασίστηκε ΣΔΙΤ και ο υπουργός Επικρατείας κύριος Φλαμπουράρης κάνει τη δική του προσέγγιση, χωρίς όμως να του έχει αποσταλεί ακόμα το επίσημο έγγραφο της απόφασης. Ενώπιον αυτής της “βαβέλ” συνέρχεται και πάλι το Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ την προσεχή Τρίτη, με προφανή σκοπό να “αποφασίσει” για το τι έχει αποφασιστεί»…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη