Στη… σέντρα μας βγάζει και πάλι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σκουπίδια


Μόνο στην Πελοπόννησο εξακολουθούν να λειτουργούν 32 παράνομες χωματερές .
Ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μπορεί να προχωρά, με τις ενστάσεις και αντιδράσεις κομμάτων και φορέων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τα πρώτα βήματα να γίνουν τελικό έργο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επαναφέρει και πάλι στην οδυνηρή ελληνική πραγματικότητα για το περιβάλλον.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας και υψηλότατο πρόστιμο, διότι  78 χωματερές παραμένουν σε λειτουργία και άλλες  318 σε φάση αποκατάστασης. Ως γνωστό, ιδιαίτερα οξύ παραμένει το πρόβλημα στην Πελοπόννησο, όπου,  έως τους πρώτους μήνες του 2013, βρίσκονταν σε λειτουργία 32 παράνομες χωματερές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), μόνο το 2013, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις επιβολής προστίμων για ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ σε δήμους.
Επίσης, πολλά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε βιομηχανικές επιχειρήσεις (υδατοκαλλιέργειες, βιομηχανίες τροφίμων, μεταλλουργίες, μονάδες ανακύκλωσης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κ.α.), αλλά και στη ΔΕΗ, για «υπαίθρια αποθήκευση υγρής τέφρας κατά παράβαση σχετικού περιβαλλοντικού όρου».
Μάλιστα, στον πίνακα βαθμολογίας (scoreboard) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα απόβλητα και την ανακύκλωση, η Ελλάδα μόνο σε δύο τομείς (αποσύνδεση αποβλήτων-κατανάλωσης, πρόσβαση σε υπηρεσίες αποκομιδής) δεν άγγιξε το κατώτατο όριο.

Α.Π.