Φορολογικά: Προσοχή στις παγίδες των τεκμηρίων φέτος


Για επιχειρηματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους  
Ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να δείξουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, καθώς και οι εισοδηματίες και οι μισθωτοί – συνταξιούχοι, σύμφωνα με όσα τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο λογιστής – φοροτεχνικός, Παύλος Κρανιώτης.
Όπως εξήγησε, αν δε δοθεί η δέουσα προσοχή, κινδυνεύουν από υπερφορολόγηση λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων. «Οι διατάξεις για την εφαρμογή των τεκμηρίων, καθώς και οι αυξήσεις στην προκαταβολή φόρου, τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους αγρότες, αναμένεται να εκτινάξουν στα ύψη τις επιβαρύνσεις για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων», τόνισε, πριν μας εξηγήσει μία μία τις κατηγορίες των φορολογουμένων:
 
Επιχειρηματίες -επαγγελματίες
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι, αν κατά τη χρήση του 2015 είχαν ζημίες ή πολύ λίγα κέρδη, κινδυνεύουν να φορολογηθούν και φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για εξωπραγματικά (τεκμαρτά) εισοδήματα, επί των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ συν προκαταβολή 75%, έναντι του επόμενου έτους, επί του κύριου φόρου εισοδήματος.
Βέβαια, από το ποσό της φετινής προκαταβολής θα αφαιρεθεί η περσινή προκαταβολή, η οποία υπολογίστηκε με 55%.
Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ένας επαγγελματίας κατά την προηγούμενη χρήση είχε ζημία (-2000) και κατέχει σπίτι 80 m² (τεκμήριο: 80 τ.μ. Χ 40,00 ευρώ το τ.μ. = 3200 ευρώ), αυτοκίνητο 1.600 κυβικών με έτος κυκλοφορίας το 2009 (τεκμήριο 4.480) και είναι άγαμος (τεκμήριο 3.000 ευρώ). Το σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματος για το οποίο θα φορολογηθεί είναι 10.600 ευρώ, άρα φόρος 10.600 Χ 26% =2.756 + προκαταβολή 75% 2.067 ευρώ + το τέλος επιτηδεύματος 650 = 5.473 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί η περσινή προκαταβολή, αν έχει βέβαια καταβάλει κάποιο ποσό.
Συνεπώς, ο φορολογούμενος αυτός πρέπει να βρει τρόπους να δικαιολογήσει το ποσό των 10.600 ευρώ, είτε με ανάλωση κεφαλαίου είτε με δωρεές – γονικές παροχές ή δάνεια ή πωλήσεις ακινήτων κ.τ.λ., ώστε να μπορέσει να αποφύγει την εξωπραγματική φορολόγηση, για εισοδήματα μάλιστα που δεν απέκτησε σε καμία περίπτωση.
 
Αγρότες
Το ίδιο πρόβλημα με τους επιχειρηματίες έχουν και οι αγρότες και θα έλεγα, μάλιστα, πιο έντονο, διότι δεν έχουν καθόλου υπόλοιπο ανάλωσης κεφαλαίου, λόγω του ότι τα προηγούμενα χρόνια εφαρμοζόταν ο αντικειμενικός προσδιορισμός για τα αγροτικά εισοδήματα με βάση τα στρέμματα και τα εισοδήματα που δήλωναν ήταν ελάχιστα.
Άρα, λοιπόν, αν κάποιος αγρότης, αλιέας ή κτηνοτρόφος πιαστεί στα δίχτυα των τεκμηρίων και έχει, ας υποθέσουμε, το ίδιο τεκμαρτό εισόδημα με το προηγούμενο παράδειγμα, δηλαδή 10.600 ευρώ, τότε θα φορολογηθεί με 13% κύριο φόρο 10.600 Χ 13%= 1.378 + προκαταβολή 75% 1.033,5 = 2.411,50 ευρώ, μείον την περσινή προκαταβολή, αν είχε καταβάλει κάποιο ποσό.
 
Μισθωτοί – συνταξιούχοι
Πιθανόν προβλήματα στην κάλυψη των τεκμηρίων μπορεί να έχουν και οι μισθωτοί – συνταξιούχοι, είτε γιατί συρρικνώθηκαν τα εισοδήματά τους είτε γιατί έμειναν άνεργοι, ενώ τα τεκμήριά τους παραμένουν τα ίδια. Βέβαια, οι μισθωτοί – συνταξιούχοι, εκτός από τους παραπάνω τρόπους κάλυψης τεκμηρίων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αποζημιώσεις απολύσεων, τα εφάπαξ ασφαλιστικών ταμείων, τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ακόμα και το ΕΚΑΣ.
Επίσης, οι συνταξιούχοι να μην ξεχνούν να σημειώνουν ΝΑΙ στους κωδικούς 013-014, αν ο ίδιος ή σύζυγός τους είναι άνω των 65 ετών (γεννήθηκαν μέχρι 31-12-1950), γιατί η πληροφορία αυτή μειώνει τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% και δικαιολογεί την αμοιβή ενός νοσοκόμου. Προσοχή, επίσης, σε τυχόν αναπηρίες αν υπάρχουν, γιατί και στους κωδικούς αυτούς υπάρχουν απαλλαγές και μειώσεις.
 
Εισοδηματίες
Τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα φέτος τους βρήκε διπλό κακό, γιατί και δεν μπορούν να εκχωρήσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν στην εφορία, αλλά και κινδυνεύουν να φορολογηθούν ακόμα και με 26% φόρο και 75% προκαταβολή.
Όσοι έχουν «φέσια» από ενοικιαστές, θα πρέπει για να μη φορολογηθούν για αυτά να προβούν σε νομικές ενέργειες εναντίον των ενοικιαστών (εξώσεις, διαταγές πληρωμών, αποβολές από το μίσθιο) πριν από την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων Ε2 και Ε1, να προσέλθουν στις ΔΟΥ και να προσκομίσουν φωτοτυπίες των δικαστικών αποφάσεων. Τα ανείσπρακτα ενοίκια δε φορολογούνται στο φορολογικό έτος 2015, αλλά στο έτος που θα τα εισπράξουν. Στην περίπτωση, λοιπόν, αυτή οι φορολογούμενοι αυτοί μένουν εκτεθειμένοι στα τεκμήρια διαβίωσης και πρέπει να βρουν τρόπους να τα καλύψουν.

Της Βίκυς Βετουλάκη