«Αγκάθια» τα πυρόπληκτα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου


Παραδοχή Σταθάκη και επιταγή Θεσμών

Καθυστέρηση παίζει η κυβέρνηση, αλλά ο χρόνος πιέζει…

Σίγουρα θα έχουμε να γράφουμε για πολλές ημέρες και να λένε οι πολιτικοί για όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Όσο, όμως, πέφτει η… σκόνη των δηλώσεων, βγαίνουν στη σκηνή όλο και περισσότερα αγκάθια, προκειμένου «οι θεσμοί» να μας δώσουν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ σε δόσεις.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χθες, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σημείωσε πως η Αθήνα δε δέχεται να πωληθούν σε επενδυτικά ταμεία (funds) τα «κόκκινα» δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για λύση σχετικά με το ΕΚΑΣ, εν μέσω πληροφοριών πως οι εταίροι ζητούν την ταχύτερη κατάργησή του.
Ειδικότερα, το ΕΚΑΣ και η πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγγύηση του Δημοσίου είναι δύο από τα συμπληρωματικά «αγκάθια» που παραμένουν στο τραπέζι, προκειμένου να κλείσει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως η Αθήνα δε δέχεται να πωληθούν σε επενδυτικά ταμεία (funds) τα «κόκκινα» δάνεια που είναι εγγυημένα από το ελληνικό κράτος, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στους θεσμούς την απόσυρση της εγγύησης του Δημοσίου, ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί ένα «ενδιάμεσο» σύστημα.
Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, ο κ. Σταθάκης δήλωσε βέβαιος πως «θα βρεθεί λύση», υπό τη σκιά πληροφοριών πως οι εταίροι ζητούν την ταχύτερη κατάργησή του. Το ερώτημα, βέβαια, που γεννάται αναπόφευκτα είναι το κατά πόσο μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει όρους στους δανειστές της.
Κι αυτό, γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι, το πιο κρίσιμο σημείο φαίνεται να είναι ότι στη συνέχεια, για την επόμενη δόση, η οποία τοποθετείται μετά το καλοκαίρι, η υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί χωρίς παρέκκλιση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για «βαριά» προαπαιτούμενα με ορίζοντα τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο, στα οποία περιλαμβάνονται η τροποποίηση του νόμου Δένδια και του πτωχευτικού και η ίδρυση εξειδικευμένων δικαστηρίων. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τα νομοθετήματα που καλείται να φέρει η κυβέρνηση χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία και θα πρέπει να ικανοποιήσουν τους θεσμούς για να προχωρήσει η καταβολή της επόμενης δόσης.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Eurogroup επισημάνθηκαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν επί του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά αφού διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση σχεδόν σε κάθε βήμα αποκλίνει από τα συμφωνηθέντα, «κάνοντας του κεφαλιού της».
Σε αυτό το πρίσμα ο νόμος για την αγορά δανείων που ψηφίστηκε αρχικά στο τέλος του 2015 χρειάστηκε πλήρη αναμόρφωση, ενώ και σε αυτή τη φάση η εξαίρεση που δόθηκε από την πώληση σε δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου ήταν αυθαίρετη.
Μάλιστα, δεν είναι οι τράπεζες που ζητούν να περιληφθούν στο άνοιγμα της αγοράς αυτά τα δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι κινούνται μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το τι θα περιληφθεί σ’ αυτήν την κατηγορία, αλλά οι ίδιοι οι θεσμοί που θέλουν να δοθεί το στίγμα της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη