Ο Μιτεράν φέρεται να έχει πει ότι η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων. Τι σχέση έχει ο Γάλλος πολιτικός με την Καλαμάτα; Για να δούμε.
Η Δημοτική Αρχή, μέχρι σήμερα, διαχειρίστηκε με μαεστρία επικοινωνιακά τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας. Και κατά μία πλευρά, καλά έκανε. Το έργο είναι σημαντικό, έχει αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η πόλη αναπτύσσεται και τα κτήρια και, κυρίως, τα μηχανήματα του Βιολογικού Καθαρισμού είχαν αρχίσει να τα… «φτύνουν».
Παράλληλα, γλυτώνει και τις διαμαρτυρίες – χλιαρές- των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την κατάστασή του και τις καταγγελίες τους για την κακή του λειτουργία, ελέω και της δυσοσμίας και των κουνουπιών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οπότε δεν τολμούσαν να βγουν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.
Οι τελευταίες ειδήσεις για το συγκεκριμένο έργο είναι ότι σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασής του. Μέχρι πρότινος είχαν ολοκληρωθεί τα κύρια έργα επέκτασης της μονάδας και απομένουν τα έργα αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
Στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάσθηκαν νέα κτήρια που στεγάζουν τον καινούργιο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ αναβαθμίσθηκαν άλλες υπομονάδες.
Η σύμβαση μεταξύ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καλαμάτας και της αναδόχου εταιρείας «Μεσόγειος Α.Ε.». υπεγράφη στις 9/7/2013 και είναι ύψους 4.179.700 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου ανερχόταν σε 12 μήνες, περίοδος που παρατάθηκε λόγω ειδικών συνθηκών. Το έργο είχε δημοπρατηθεί στις 19/11/2012 με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, η δε οριστική μελέτη ολοκληρώθηκε από τον ανάδοχο.
Βέβαια, το μείζον ερώτημα, με την ολοκλήρωση του έργου, είναι ποιο θα είναι το μέλλον του Βιολογικού Καθαρισμού, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το προσωπικό είναι πλέον ελάχιστο και τα νέα μηχανήματα χρειάζονται εργαζομένους με ιδιαίτερες γνώσεις.
Στο περιθώριο της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας συζητήσαμε το θέμα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Γιάννη Καμβυσίδη. Όπως μας είπε, μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης και αναβάθμισης, ο Βιολογικός θα λειτουργήσει από την ανάδοχο εταιρεία για χρονικό διάστημα έξι μηνών, κάτι που προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί.
Αφού συμπληρωθούν οι έξι μήνες, η ΔΕΥΑΚ θα μπορεί να αναλάβει η ίδια τη λειτουργία του. Κι όταν τον ρώτησα «με ποιο προσωπικό;», δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του: «Είναι γνωστό ότι το προσωπικό της επιχείρησης δεν επαρκεί, προσλήψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά ο νέος – πλέον- Βιολογικός απαιτεί εργαζομένους με εξειδικευμένες γνώσεις. Ειλικρινά, δε γνωρίζω τι μπορεί να γίνει…».
Βέβαια, ως υπόθεση, υπάρχει απάντηση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η λύση της ανάθεσης λειτουργίας της μονάδας σε ιδιώτη. Κι αυτή, όμως, η λύση είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί ιδιώτης σημαίνει αναζήτηση κέρδους, κάτι που μπορεί να σημαίνει αυξημένα τιμολόγια και ερωτηματικά για την ποιότητα των υπηρεσιών.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη